Onze maatschappij draait om geld. We zijn allemaal groot geworden met het gezegde ‘voor niets gaat de zon op’. Voor alle andere dingen moeten we betalen. Maar waarom laten we ons zo leiden door geld? En wat is de relatie tussen geld en overconsumptie? Er zijn mensen die deze vraag kunnen beantwoorden. Zij leefden een periode zonder geld en werkten in ruil voor eten en een onderkomen, of ontvingen steun van bedrijven of hun netwerk. Deze ervaring leverde hun meer op dan je zou verwachten.
10 maanden zonder geld
De Amsterdamse Mundo Resink had een eigen bedrijf, maar voelde zich gevangen in zijn leven. Geld was voor hem een drijfveer, maar ook een probleem. Hij vroeg zich af of dat probleem zou verdwijnen, als hij geen geld meer had. Resink besloot een experiment aan te gaan en te leven zonder geld. In 2016 had hij tien maanden geen huis, geen pinpas, geen burgerservicenummer en geen zorgverzekering. Hij ging reizen en ontmoette verschillende mensen, bij wie hij kon overnachten of voor wie hij kon werken.
Geven in vrijheid
Zijn grootste uitdaging was de drang om betalen los te laten. Voor alles wat hij ontving, wilde hij iets teruggeven. Uiteindelijk leerde hij te nemen en te geven in vrijheid, zonder zich schuldig te voelen. Na tien maanden was het experiment voor zijn gevoel klaar. Geen geld hebben werd de norm en dat leidde tot een omgekeerde dwangmatigheid. Dat was ook niet zijn bedoeling. Er ontstond een nieuw evenwicht. Hij ziet geld nu als een ontdekkingsmiddel en voelt zich er beter bij. Geld is geen uitdrukking meer van waarde, maar van waardering. Zijn ervaringen deelde hij via zijn website en hij heeft een boek geschreven om anderen te inspireren.
No Money Man
Een paar jaar eerder leefde de Britse Mark Boyle zonder geld. Inmiddels is hij beter bekend als de ‘No Money Man’. Als manager bij een natuurvoedingswinkel gooide hij zijn leven volledig om, uit protest tegen de wereldwijde overconsumptie. Hij ruilde spullen, wisselde diensten uit en at wat bedrijven weggooiden. Met deze ervaringen schreef hij in 2010 het boek ‘The Moneyless Man’ en verkocht 75.000 exemplaren in 17 landen. De opbrengst gebruikte hij om een stuk land te kopen.
Pay it forward
Op het stuk land bouwde Boyle een kleine boerderij en verbouwt er zijn eigen eten. Andere mensen mogen er gratis op wonen en werken. Natuurlijk was het ironisch dat hij daar geld voor moest gebruiken. Dat vond hij zelf ook het enige nadeel. Boyle leerde hoe fijn het is om onbaatzuchtig te geven, ook wel het principe van ‘pay it forward’. Wat je geeft is een soort vooruitbetaling, zonder dat je er iets expliciet voor terug verwacht. Je kunt er op vertrouwen dat het wordt terugbetaald, maar misschien niet aan jou en niet meteen.
Overspoeld door een geluksgevoel
Als jong meisje wilde de Nederlandse Carolien Hoogland de wereld beter maken. Ze werd milieu-psycholoog en werkte als onderzoeker. Toen ze in 2009 met een groep mensen filosofeerde over wat er zou gebeuren als ze haar baan kwijt zou raken, werd ze overspoeld door een geluksgevoel. Ze dacht aan alles wat ze kon gaan doen. Ze besloot om een jaar zonder werk en geld te gaan leven, zodat ze zich vrij kon voelen om te doen wat ze wilde.
Economy of relationships
Ze hielp bedrijven en projecten met dingen waar ze blij van werd, werkte bij een energiemaatschappij in ruil voor gas en elektriciteit en ruilde kennis voor eten. Ze kon niet meer uit eten, maar kookte wekelijks voor vrienden, die van alles meebrachten. Als ze iets nodig had, zoals een fiets voor haar zoontje, stuurde ze een berichtje en was er altijd iemand die het haar kon geven. Ze leerde vertrouwen op haar netwerk en ontdekte de waarde van de ‘economy of relationships’.
Leven in vrijheid
Alle drie verhalen leveren vergelijkbare inzichten: Leven zonder geld geeft een gevoel van vrijheid om te doen wat je hart je ingeeft. Of je het nou een jaar doet of langer. Je ontwikkelt een ander vertrouwen in de mensen om je heen en het laat je beseffen dat geld een middel is en geen doel op zich. Geld kun je niet eten, maar zonder geld lukte dat deze drie mensen uiteindelijk prima.
Lees ook het verhaal van Petra en Robbert, die leven volgens de principes van de geefeconomie. Of 10 activiteiten waar je geen, of weinig, geld voor nodig hebt.
3 gedachten over “Deze drie mensen leefden zonder geld en ontdekten iets bijzonders”
Leuk artikel, maar wel een beetje hypocriet. Die mensen die besluiten zonder geld te leven ruilen werk/diensten voor hun levensbehoeften.
Echter hebben die levensbehoeften ook geld gekost. Als jij een fiets van iemand leent is het voor jou gratis, maar die fiets heeft voor de ander gewoon geld gekost.
Je leeft dus feitelijk gewoon van andermans zak.
Als je arbeid ruilt voor een woning is dat eigenlijk precies hetzelfde als arbeid ruilen voor geld. Dat huis heeft namelijk ook gewoon geld gekost.
Ik ben helemaal voor het consuminderen, maar zonder geld leven is nagenoeg onmogelijk tenzij je bedoelt leven van andermans geld.
Bernadette,
Jij bent er onvrijwillig in terecht gekomen. Zij hebben uit vrije wil deze keuze gemaakt. Daar ligt volgens mij het verschil Die keuze bij het begin maken van: dit wil ik, dan is het hele vervolg anders. De hele weg mag hetzelfde lijken maar is het niet. Er onvrijwillig in verzeild raken óf erin ” verzeild ” raken vanuit de keuze. Dat laatste is veel gemakkelijker te behappen. Sterker: geeft vreugde. Bij jou ligt dat geheel anders. Hoe dankbaar je ook kunt zijn voor de hulp die je krijgt. Het was geen keuze als ik je goed begrepen heb. En dan is het pijnlijk…zacht gezegd.. Zelfs als die belastingschuld jouw schuld zou zijn. Daar heb je ook niet om gevraagd en al helemaal niet de gevolgen…Toch?!
Goedemorgen, wat een mooi artikel. Ik zit sinds 2 jaar in de schuldsanering wegens een grote belastingschuld. Ik heb nog 2,5 jaar te gaan…..Het is inderdaad verbluffend en heerlijk hoe veel mensen iets met me willen delen. Ook maatschappelijke instanties staan klaar voor mij. Toch…..ik mis de vrijheid van keuze….en de vrijheid om naar mijn familie verderop te reizen…..Ik heb niet veel nodig, ik ben maar gewoon taxichauffeur.
Ik vraag me af hoe de geintervieuwden omgingen met het gebrek aan de eigen keuze? Met vriendelijke groet, Bernadette.
Reacties zijn gesloten.