Hoe kun je leven zonder kaas?

Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen? Wat als je vaak traint of een beperkt budget hebt? Hoe doen we dat met onze kinderen? Ik wil graag plantaardig proberen te eten, maar het lijkt gewoon zo … moeilijk! Want hoe kun je zonder kaas? Wanneer ik in het openbaar over de plantaardige toekomst van voedsel praat, krijg ik bijna altijd dezelfde vragen.

Zonder kaas

Meestal komen ze van mensen, die al veel lazen of hoorden over de voordelen van veganistisch eten, maar die het nog een erg grote stap vinden om het daadwerkelijk te gaan doen. Ze maken zich zorgen. Krijgen ze, zonder yoghurt bij het ontbijt, geen tekort aan vitamine B12? En blijft de vrijdagavond net zo gezellig zonder bitterballen en een kaasplankje?

Ik snap die bezorgdheid. Ook ik had jarenlang vergelijkbare vragen voordat ik uiteindelijk overging op een plantaardig dieet. Door nieuwe gerechten te leren koken en te wennen aan plantaardige vervangers voor ei, kaas en room werd ik veganistisch. Dat klinkt alsof het een ingewikkeld traject was, maar eigenlijk vond ik de overgang nou juist veel minder moeilijk dan verwacht.

Alternatieven

Er bleek gewoon plantaardige roomboter te bestaan, waarmee ik appeltaarten kon blijven bakken die hetzelfde smaakten als voorheen: wist ik veel. Wat ik ook niet wist: veganistische roerbakstukjes door de curry doen het net zo goed. Pannenkoeken kun je prima bakken zonder ei en melk (maar met amandelmelk, en een scheutje bier voor de knapperigheid). En havermelk zorgt voor een prachtige schuimkraag op je koffie.

Experimenteren

Maar, eerlijk is eerlijk: in de beginfase van mijn veganisme was niet alles altijd even makkelijk. Degenen die mijn boek Ooit Aten we Dieren kennen, weten bijvoorbeeld dat het me een beschamend aantal mislukte pannenkoeken kostte voor ik het Ultieme Recept voor de vegan variant had gevonden. En ik heb heel wat plantaardige ‘kazen’ geproefd, voordat ik er een vond die ik werkelijk even lekker vind als de smeuïge kaas die ik van koeien kende.

Tips van professionals

Mijn geluk was, dat ik voor het schrijven van mijn boek veel onderzoek moest doen naar plantaardige producten en hun makers. Ik interviewde veel experts en kwam op die manier vaak aan goede tips van ervaren planteneters. Of aan alvast geteste, dummy-proof recepten. En het goede nieuws is, dat al die adviezen nu ook beschikbaar zijn voor jou. Super handig, mocht je geïnteresseerd zijn om wat vaker plantaardig te willen eten, maar je nog wat onzeker voelt over het links laten liggen van vlees en zuivel.

De Veggie Challenge

Een tijdje geleden benaderde de organisatie ProVeg Nederland me. Zij organiseren de jaarlijkse Veggie Challenge in maart. Daarmee stimuleren ze zoveel mogelijk mensen om een maand lang minder vlees en zuivel te eten. De mensen die meedoen, ontvangen elke dag gratis boodschappentips, recepten en kookadviezen. Daarnaast is er kosteloze mentorondersteuning voor als je toch wat extra vragen hebt of op zoek bent naar persoonlijk advies. Daarmee maken ze het je makkelijk om je aan je goede voornemen te houden.

Mocht je het je afvragen: ik heb geen betaalde samenwerking met deze organisatie. Ik werd wel heel enthousiast van hun plan, omdat ik van mijn eigen lezing-ervaring weet dat veel mensen best eens een tijdje vegan willen eten, maar het niet durven. Voor al die mensen lijkt dit me een geweldige kans om het gewoon eens uit te proberen. Wedden dat het meevalt?

Op dit moment schreven al meer dan 166.000 mensen zich in. Als jij ook nieuwsgierig bent, schrijf je dan vooral in via de persoonlijke link die ProVeg voor me aanmaakte: dan kunnen we op 1 maart pannenkoekenrecepten uitwisselen!

Waar maak jij je de meeste zorgen om bij de overstap naar een plantaardig dieet? Kan ij bijvoorbeeld leven zonder kaas? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

8 gedachten over “Hoe kun je leven zonder kaas?”

 1. Het belangrijkste is misschien wel dat je niet de smaak van kaas probeert te vervangen. Dit lukt volgens mij toch niet echt. Als er geen ergere dingen zijn dan een smaak niet meer willen of kunnen proeven, dan heb je het zo slecht nog niet?! Probeer iets anders toe te voegen dat van zichzelf al veel smaak heeft. Olijven, zongedroogde tomaat, cashewnoten, bedenk en probeer maar uit. Edelgistvlokken met amandelmeel als laagje bij een ovenschotel, of door een gerecht heen werkt ook goed en lekker. Als je een goede reden hebt om geen kaas meer te eten dan weet je toch waar je het voor doet, en blijkt dit te laten staan heel erg mee te vallen.

 2. Ik leef nu een maandje vegan. Melk en yoghurt en eieren mis ik niet. Kaas wel. En al die zuivelproducten die toegevoegd zijn aan heel veel producten zoals koekjes, snacks, chocola etc zijn ook lastig te ontwijken.
  Welke vegan kaas is beste? Die wil ik wel proberen.
  Volgens mij zit het met eiwitten enzo wel snor. Gewoon veel pindakaas eten???? en verser een multivitamine pilletje.

 3. Klinkt goed. Ik zoek vaak naar veganistische producten, maar zie zelden iets met voldoende calcium en eiwit. Vervangers van melk scoren laag op dit gebied en zijn dus geen echter vervangers. Veganistische kaas zit vaak vol cocosvet (veroorzaker van slecht cholesterol) terwijl er nauwelijks calcium en eiwit in zit.
  Ik zoek dus nog naar volwaardige en gezonde vervangers van melk en kaas.

  1. We hebben wel eens een paar weken geprobeerd veganistisch te eten. Het was al die heerlijke kaas die ons de das omdeed.

   Ik ben wel erg benieuwd welke kaas Roanne gevonden heeft die net zo lekker smaakt als de kaas van koeien.

  2. Hoi Joke, in onder andere bepaalde bonen, noten, peulvruchten, tahin en bijvoorbeeld quinoa en zitten veel eiwitten. Calcium weet ik zo niet uit m’n hoofd, maar volgens mij oa in spinazie en broccoli. Is aan beide prima te komen met een plantaardig dieet en zonder dat je er bewerkte producten voor nodig hebt 🙂

 4. Ik wil dolgraag naar een leven zonder kaas, zeker sinds ik las dat er een verslavende stof in zit, dus net als met cafeïne in de koffie dus eigenlijk de vraag is of het écht wel zo lekker smaakt als ik nu denk!

  Maar nu voelt de toekomst zonder ooit nog stokoude brokkelkaas of manchego te ‘mogen’ eten nog als een verbod en niet als verrijking. Daar wil ik verandering in brengen!

Reacties zijn gesloten.