Deze lamp werkt op levende energie

Ermi van Oers studeerde vorig jaar cum laude af aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam. Deze productontwerper is gefascineerd door het feit dat er energie zit ‘verstopt’ op plekken waar we ons niet bewust van zijn. Haar missie is om deze energie zichtbaar te maken en mensen te inspireren. Zij gelooft namelijk in een groene en duurzame toekomst waarin we gebruik maken van levende energie. Het lichtende voorbeeld: Living Light. Deze levende lamp geeft licht met behulp van een plantje en zou wel eens het begin kunnen zijn van een nieuwe energiesoort!

Plant-e

Voor haar afstudeerproject werkte Ermi van Oers samen met Plant-e. Dat is een onderzoeksgroep die producten ontwikkelt waarmee ze energie uit planten kunnen opwekken. Dat werkt ongeveer zo:
Een plant produceert organisch materiaal d.m.v. fotosynthese. Een deel van dat organische materiaal zorgt er voor dat de plant groeit, het resterende deel wordt uitgescheiden via de wortels. In de aarde rondom deze wortels leven bacteriën die het organische materiaal afbreken. Tijdens dat afbraakproces komen er elektronen vrij als afvalproduct. Plant-e gebruikt deze elektronen om elektriciteit op te wekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de plantengroei niet wordt aangetast door het oogsten van deze elektriciteit. Dat betekent dus dat de plant gewoon door kan groeien terwijl er elektriciteit wordt opgewekt!
Living Light - Ermi Van Oers

Living Light

Plant-e hielp Ermi van Oers om haar afstudeerproject te realiseren: Living Light. Dit is een plant in een glazen pot met onderin een paar LED lampjes. Als je met je hand over de bladeren van de plant wrijft, lichten de lampjes op. De lampjes branden op de elektronen die vrijkomen tijdens het afbraakproces in de aarde van de plant (beschreven in het stukje hier boven) en dit is niet schadelijk voor de plant. De gebruikte elektronen komen zelfs terug in het ecosysteem!
In deze levende lamp gaat nog maar een klein beetje elektriciteit om: nét genoeg om de lamp te laten branden. Maar volgens Ermi van Oers is het een magisch proces dat wel eens het begin zou kunnen zijn van een groene revolutie en een nieuwe energievorm.

Levende energie

Levende energie is nog geen bestaande term, maar Ermi van Oers gelooft in een toekomst waar dit onze meest belangrijke energiebron is. Als de technologie in het klein werkt, zou het namelijk ook in het groot toepasbaar moeten zijn.
Stel je eens voor dat je je telefoon kunt opladen via het gras in het park of dat je huis vol staat met planten waarbij je ’s avonds nog lekker een boek leest! Van Oers stelt dat er door levende energie een compleet nieuwe verbinding zou kunnen ontstaan tussen mens, natuur en technologie. Er zou bijvoorbeeld ruimte zijn voor allerlei ecosystemen die niet alleen volop bloeien maar ook schone energie genereren. Bovendien zou het een basis kunnen zijn van een bewustere manier om met energie om te springen. Hoe zou jij bijvoorbeeld omgaan met de planten in en om jouw huis als ze de enige energiebron zijn?

Een groene toekomst

Ermi van Oers ziet haar Living Light als een eerste stap naar een toekomst waar planten onderdeel zijn van ons energiesysteem. Zij denkt dat het binnen 10 jaar mogelijk is om deze energievorm op grote schaal toe te passen. Dat zou betekenen dat we nog meer middelen hebben om op een duurzaam energiesysteem over te stappen en te bouwen aan een groene en betere wereld. Onze zegen heeft ze!

Wil jij meer weten over Ermi van Oers en de Living Light? Klik dan hier voor haar site. Via deze site kan je ook al een lamp kan pre-orderen. Alle prachtige afbeeldingen en de video zijn eigendom van Ermi van Oers.

Verder lezen?

Onlangs maakten we een lijstje met inspirerende innovaties. Met o.a. een knuffelrobot voor mensen met slaapproblemen en eerlijke chocola van algen. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
Somnox Slaaprobot Innovatie

Over de schrijver

4 gedachten over “Deze lamp werkt op levende energie”

  1. Pingback: Lamp brandt op PlantenEnergie #hetkanWel - Nieuws waar je blij van wordt, samen de wereld mooier maken!

  2. Pingback: Lef en creativiteit genoeg om omslag naar duurzaamheid te maken - Water Natuurlijk

  3. Om een telefoon op te laden heb je iets van de grootte van een voetbalveld nodig. Tegenwoordig kun je dat al doen met een zonnepaneel van een paar dm2.

  4. elektronen komen vrij als afvalproduct?!? Vrije elektronen zijn valentie elektronen die springen van schil naar schil (om het atoom) Deze plant-e is niets anders dan een manier om grond als diëlektricum te gebruiken, niets nieuws onder de zon 😉

Reacties zijn gesloten.