Levende kunsthuid uit een printer

Jared Moran, Flickr.com
Jared Moran, Flickr.com

Zwitserse wetenschappers zijn weer een stap dichterbij een bijzondere innovatie: een printer die met biologische inkt levende kunsthuid kan ‘printen’. Deze huid zou dan bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor het testen van medicijnen. Proefdieren worden dan overbodig.

Levensvatbare huid
De uitdaging waar de wetenschappers voor staan is tweeledig. Aan de ene kant moet de printer dusdanig worden ingesteld, dat de huid geprint kon worden. Aan de andere kant moet er een biologische inkt gemaakt worden die dezelfde structuur heeft als levende huid, maar die wel geprint kan worden.
Volgens professor Matthias Lutolf, hoofd van het laboratorium waar de inkt ontwikkeld wordt, gaat het dan om meer dan alleen het mengen van de juiste ingrediënten. Dat levert namelijk geen levensvatbare huid op. De huid moet een omgeving krijgen waar deze ook echt kan gaan leven. Hiervoor is een speciale gel ontwikkeld die de inkt opvangt en op de juiste plek houdt. Zo kunnen de cellen op de juiste manier groeien en kan de huid zich ontwikkelen.
Mogelijkheden
Tot nu toe zijn de wetenschappers er nog niet in geslaagd daadwerkelijk huid te printen, maar dat neemt niet weg dat de vorderingen in het onderzoek aanzienlijk zijn. De mogelijkheden zijn er, alleen de juiste techniek dient nog ontwikkeld te worden. Zodra men daar in is geslaagd en het lukt om huid te printen, dan kunnen proefdieren eindelijk met pensioen.
Bron: MNN.com
Lees ook:
Opmerkelijk effect: eetbaar groen in de stad verlaagt criminaliteit
10 makkelijke besparingen
Facebook goede plek om donornier te vinden

1 reactie op “Levende kunsthuid uit een printer”

Reacties zijn uitgeschakeld.