Lezen maakt slimmer en gezonder

Collegedegree360, Flickr.com
Collegedegree360, Flickr.com

Lezen is niet alleen leuk, het maakt je ook slimmer en gezonder. Volgens neurowetenschapper barones Susan Greenfield verlengt lezen de aandachtsspanne van kinderen, waardoor ze beter na kunnen denken. De structuur in een verhaal – het begin, het midden en het einde – stimuleert de hersenen om in volgordes te denken. Des te vroeger kinderen op deze manier leren denken, des te beter het voor ze is. En lezen heeft meer voordelen.

Beter voor relaties
Zo zou lezen helpen bij het vormen en onderhouden van relaties, omdat het het begrip voor andere culturen vergroot en ons helpt om ons on te leven in de situatie en gevoelens van andere mensen. Het is makkelijker om jezelf te identificeren met een personage uit een boek, dan bijvoorbeeld een personage uit een videogame of een tv programma. En ook niet onbelangrijk: slechts zes minuten lezen kan je stressniveau met maar liefst twee derde verlagen.
Breintraining
Emeritus professor in neurowetenschappen van het Magdalen College in Oxford voegt nog een voordeel toe: “Lezen is een training voor het hele brein. Als we ons verliezen in een goed boek, doen we meer dan alleen een verhaal volgen. Bedenken wat er gebeurt is even goed in het activeren van de hersenen als het daadwerkelijk doen.” Dit bleek in 2009 al uit een onderzoek waarbij de hersenen gescand werden tijdens het lezen. Hierbij lichtten tijdens het lezen dezelfde onderdelen op, die op zouden lichten als iemand de dingen uit het boek in het echt zou zien.
Dagelijks lezen
Om optimaal te profiteren van de voordelen van lezen, adviseren wetenschappers om het liefst dagelijks te lezen, al vanaf jonge leeftijd. Dat voorkomt aanslag op de hersenen en verkleint de kans op Alzheimer. Ook houdt het het brein jong.
Bron: Daily Mail
Lees ook:
Bescherm je brein tegen stress
Je hersenen gaan al vanaf je 45e achteruit: zo draai je de klok terug
4 geheimen om succesvol ouder te worden
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

1 gedachte over “Lezen maakt slimmer en gezonder”

  1. Pingback: Literatuur maakt je slimmer

Reacties zijn gesloten.