Lichaamsbeweging helpt tiener te stoppen met roken

Bron: katiemarinascott (Flickr.com)

Nieuw onderzoek suggereert dat tieners niet alleen gestimuleerd moeten worden om te stoppen met roken, maar ook om meer te bewegen. De onderzoekers hebben gekeken naar de effecten van toevoeging van lichaamsbeweging aan een stop-met-roken-programma. Het bleek dat toevoeging van lichaamsbeweging meer kinderen stimuleerde om te stoppen.

Beweging versterkt positief effect
Het programma ‘Not on Tobacco’ is specifiek voor de middelbare scholier en is beschikbaar in openbare scholen in de hele VS. Tot nu toe was het succespercentage van dit programma 21%. “We wisten dat oefening heel belangrijk zou kunnen zijn voor deze kinderen en dat de positieve effecten van het programma versterkt zouden kunnen worden,” aldus onderzoeker Horn. Na onderzoek bleek dat de groep die begeleiding en bewegingsadvies kreeg bij het stoppen met roken, het hoogste stoppercentage had. Maar liefst 31%, in plaats van de gemiddelde 21%.

Jongens hoger stoppercentage
Toen Horn en haar team de resultaten beter bekeken, bleek dat met name jongens baat hebben bij het toevoegen van beweging. In het nieuwe programma, met advies om te bewegen, was 37% gestopt, tegen 18% in het reguliere programma. Bij meisjes was het verschil niet zo groot: 26% tegen 23%. Horn heeft geen idee hoe dit kan: “Misschien dat meisjes meer moeite hebben met het starten met sporten, terwijl jongens tijdens hun tienerjaren meer kans hebben om tot op zekere hoogte actief te blijven.” Maar de conclusie dat het toevoegen van beweging het stoppen met roken bevordert, is volgens van Horn al bemoedigend.

Bron: planetgreen

Lees ook
Met Bollywood-films armen rijker maken
De ongemakkelijke waarheid over suiker
Azijn spoort baarmoederhalskanker op

1 reactie op “Lichaamsbeweging helpt tiener te stoppen met roken”

Reacties zijn uitgeschakeld.