Liever megastallen dan biologische landbouw?

Activisten protesteren tegen icoon van intensieve landbouw: de megastal. Foto: Karen Eliot, Flickr

We hebben intensieve landbouw nodig om in de toekomst de wereld op duurzame wijze te voeden. Dat zegt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen, vandaag in een interview met Trouw. Hij wil dat Nederland haar intensieve landbouw koestert: “Het kost per kilogram product de minste ruimte, het vergt de minste input aan land en voer, en het stoot de minste broeikasgassen uit, zo blijkt uit recent onderzoek. […] We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen eten.” Volgens Dijkhuizen is biologische landbouw “een stuk minder effectief en vraagt dus veel meer ruimte. Waar halen we die vandaan als er twee miljard mensen bijkomen?”.
De opvattingen van Dijkhuizen zullen in de meeste groene kringen niet goed ontvangen worden. Milieugroepen willen immers vooral meer biologische en diervriendelijke landbouw. Dijkhuizen is echter niet persé tegen biologische landbouw: “Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Die andere systemen [waaronder biologische landbouw – red] moeten alleen niet worden verkocht als de duurzame oplossing.”
Ook geeft Dijkhuizen toe dat de intensieve landbouw de nodige problemen veroorzaakt. Toch ziet hij vooral heil in de Nederlandse innovatiekracht en efficiëntie en wil hij het bestaande systeem verbeteren, zodat we met minder grondstoffen en chemische hulpmiddelen meer produceren. Dijkhuizen: “De voedselproductie – voor mens en dier samen – moet per hectare verdubbelen. Uiteraard onder de randvoorwaarde dat het milieu maximaal wordt ontzien. Kort gezegd wil dat zeggen: meer productie met minder gebruik van grondstoffen en chemische hulpmiddelen. Dat is een enorme opgave. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om dat mogelijk te maken. De Nederlandse efficiëntie en innovatiekracht zijn daar het meest geschikt voor. Ze komen niet voor niets van heinde en verre bij ons kijken hoe wij op dat kleine stukje land zo veel produceren. Als we nu gaan roepen dat die intensieve landbouw zijn langste tijd heeft gehad, dan gooi je het kind met het badwater weg.”
Het hele interview kun je lezen op Trouw.nl
Lees ook
Nederlanders kweken groente en fruit in het donker
Over 40 jaar is iedereen vegetariër
Streekbox: lekkere, verse producten thuis geleverd

Over de schrijver

3 reacties op “Liever megastallen dan biologische landbouw?”

  1. "…. We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen eten.”
    Het wordt tijd dat we in gaan zien dat niet alles wat men wil, ook per se moet kunnen. Deze 'instant gratification' instelling is niet te handhaven. Grondstoffen raken op, dus we zullen ons moeten gaan realiseren dat er een grote systeemverandering nodig is. Voortdurende groei, op basis van grondstoffen en ruimte die uitputtelijk zijn, is een illusie.
    Laten we daarom meer moeite steken in het bedenken van manieren waarop dit zo prettig mogelijk te realiseren is, in plaats van vast blijven houden aan het idee dat meer altijd beter is en hoe we dat kunnen bereiken.

Reacties zijn uitgeschakeld.