Liever minder suiker, dan suikervervangers

Het lichaam verlangt suikers, geen suikervervangers.  Hersenen laten zich niet om de tuin laten met kunstmatige zoetstoffen. Het gevoel van beloning blijft dan uit. Geen suiker, dan ook geen ‘suikerkick’, laat een onderzoek op muizen zien. Muizenhersenen lijken erg op die van mensen. Het fijne gevoel ontstaat juist wanneer suikers worden omgezet in energie. Nepsuikers doen dat niet. Mensen op suikerloos dieet lopen hierdoor grote kans snel opnieuw te zwichten voor veel suiker. Beter is, niet suikerloos te eten, maar gewoon suikerarm. Dan blijft het fijne gevoel, zonder obesitas.
Meer over suiker vind je in ons Dossier Suiker.
Onze hersens laten zich niet foppen met kunstmatig zoet. Een nieuw onderzoek laat zien dat die zich niet om de tuin laten leiden door futloze zoete smaakjes. Het genot dat wij ontlenen aan zoetigheid ontstaat grotendeels door de energie het geeft. Het gevoel van beloning dat de hersenen ervaren, houdt verband met de echte suikers die het lichaam verwerkt, niet aan zoete alternatieven die het lichaam weer verlaten.

Energetische stofwisseling

Professor Ivan de Araujo, leider van het onderzoek aan de Amerikaanse Yale University School of Medicine: “Het nuttigen van calorierijke drankjes is een van de belangrijkste oorzaken voor overgewicht en dat bleef ook zo nadat kunstmatige zoetstoffen werden ingevoerd. De reden: “Mensen die laag-calorische zoetigheden eten terwijl ze honger hebben, lopen grote kans weer terug te vallen op calorierijke alternatieven.
De gulden middenweg zou wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor dit psychologische probleem. Door een beetje echte suiker toe te voegen aan het namaakzoet blijft de energetische stofwisseling functioneren, terwijl de calorie-inname beperkt blijft tot een minimum.

Dopamine

De hersenen geven na het consumeren van suiker een meetbaar signaal af. Dit signaal bepaalt de keus tussen suikers en kunstmatige zoetstoffen. Het reguleert de dopaminespiegel. Dopamine heeft het brein nodig om beloningssignalen te kunnen geven. De hersenen geven het signaal alleen af als het lichaam echte suiker afbreekt tot brandstof voor de cellen zodat die kunnen functioneren.
Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen. Onderzoekers testten hun gedrag zowel na inname van kunstmatige zoetstoffen, als wanneer zij echte suiker kregen. De onderzoekers maten de signalen van hun hersenen als reactie op beloning. Omdat de stofwisseling in de hersenen bij muizen en mensen sterk overeenkomen, geloven de wetenschappers dat deze uitkomsten ook voor mensen opgaan.

Kiezen met je buik

Professor de Araujo: “Als wij muizen stoffen geven zoals kunstmatig zoet, die tussenbeide komen tijdens de omvorming van suiker in energie, dan daalt hun belangstelling om dat te eten duidelijk. Dat gaat samen met een aanzienlijke teruggang in dopanineniveaus.
“Een ander feit bevestigt dit. Als hongerige muizen, die dus ook lage suikerniveaus hebben, kunnen kiezen tussen kunstmatige zoetstoffen en suikers, zijn ze geneigd volledig over te schakelen op suiker, zelfs als de kunstmatige zoetstof veel zoeter is dan de suikeroplossing.” Ze kiezen dus met hun buik en brein, niet met hun tong.
Bron: eurekalert.com

Over de schrijver

1 gedachte over “Liever minder suiker, dan suikervervangers”

  1. Interessant dat muizen minder interesse hebben in laag-calorische voeding met zoetstoffen, dan in voeding met suiker. Het zou best kunnen dat dit ook op mensen van toepassing is. Echter, er zijn diverse verschillen tussen muizen en mensen, die dat mijns inziens minder waarschijnlijk maken.
    1. Muizen reageren veel instinctiever als mensen. Hierdoor zou ik verwachten dat muizen veel gevoeliger zijn voor de energie-boost van suiker, dan mensen dat zijn. Door het grotere aandeel van het mentale bij mensen, denk ik dat mensen gevoeliger zijn dan muizen voor zoetstoffen als imitatie van suiker.
    2. De smaak van zoetstoffen zou voor muizen best anders kunnen zijn dan hoe die voor mensen is. Misschien ervaren muizen bepaalde zoetstoffen zelfs niet als zoet. Die zoetstoffen zijn immers gemaakt voor de menselijke beleving.
    3. Mensen zijn zich er vaak van bewust dat veel suiker niet gezond voor ons is. Mensen hebben daardoor een reden om suiker te mijden en te kiezen voor zoetstoffen als vervanging. Muizen hebben dat niet.

Reacties zijn gesloten.