Oud-legkippen schoffelen de bloemenkas

Lilies of Life is een familiebedrijf dat zich al sinds 1931 richt op de bolbloementeelt. De laatste vier decennia zijn zij volledig gespecialiseerd in lelies. Ze produceren er maar liefst negen miljoen per jaar! Alle prachtige lelies worden eerlijk en duurzaam geteeld. Bovendien lopen er een paar hele bijzondere levende ‘schoffelmachines’ rond. We spraken Gerben Ravensbergen over het familiebedrijf, over hun filosofie en over hun kleine onkruidwieders.
Lilies of Life

Gerben Ravensbergen vertelt trots dat het familiebedrijf ruim 85 jaar geleden is opgericht door de broers Paul en Jaap Ravensbergen:

“Onze opa’s teelden al in hun jeugd allerlei bloemen op grote schaal. Vanaf de 60-er jaren hebben onze vaders de schaalvergroting doorgezet en zich gespecialiseerd in de kasteelt van allerlei bolbloemen en uiteindelijk alleen lelies. Als derde generatie zijn we in eerste instantie verder gegaan in de schaalvergroting en specialisatie met lelies. Tegelijkertijd zijn we gaan zoeken naar bijzondere lelies. Dubbelkleurige, dubbelbloemige, niet-geurend, stuifmeelloos, hangende lelies, mini-lelies. Hoe gekker, hoe beter vinden wij. Gelukkig zijn onze klanten het daar mee eens.”
Lilies Of Life
Een mooie filosofie
Lilies of Life heeft een mooie filosofie. Gerben Ravensbergen vertelt enthousiast:

“Onze lelies symboliseren onze passie voor het leven. Met hun kleur, kracht, het onverwachte benadrukken ze de speciale momenten in ons leven. Dat houdt ook in dat wij, ons bedrijf en onze Lilies of Life staan voor deze passie voor het leven. Wij noemen dat ‘Fair Trade.’ Niet van het label maar letterlijk van eerlijk handelen.”
“Wij geloven namelijk niet in de checklists van allerlei betaalde keurmerken die vertellen wat wel moet of niet mag. Daar hebben we in het verleden heel veel ervaring mee opgedaan en zeker veel van geleerd. Maar het bracht ons niet verder. Keurmerken zijn namelijk niet gericht op innovatie maar op controle. Dat leidt helaas vaak tot symtoombestrijding terwijl eventuele problemen en dus ook de oplossingen in de kern vaak veel simpeler zijn.”
“Met gewoon gezond boerenverstand kom je verder. Dat geeft ook meer echte transparantie dan het verschuilen achter een keurmerk. Bij ons is iedereen altijd welkom om te zien hoe wij o.a. met een aantal simpele klimaatregelingen geen problemen hebben met schimmels, bacteriën of andere plagen en deze dus ook niet chemisch hoeven te bestrijden. Onze filosofie en werkwijze gaan dus veel verder dan wetten en regeltjes. Wij lopen graag voorop in duurzaamheid en doen dat dus ook gewoon!”
Lilies Of Life
Levende ‘schoffelmachines’
Doordat ze bij Lilies of Life hun grond niet stomen of ontsmetten kunnen ze een natuurlijk evenwicht opbouwen. Gerben Ravensbergen vertelt:
“Een probleem daarbij is echter dat ook allerlei andere planten dan onze lelies hierdoor krachtiger groeien. Oftewel: onkruid. Dat kunnen we bestrijden door te wieden en/of te bespuiten. Door een andere kweker kwamen we echter op het idee van kippen. Deze woelen de grond om op zoek naar beestjes, zaadjes etc. Na een kleine proef bleek dit zo goed te werken dat deze dames inmiddels de hele kas bijhouden!”
“De kippen adopteren we van stichting ‘Red een legkip’ en zo snijdt ‘de schoffel’ aan drie kanten: de dames een goed pensioen, wij een onkruidvrije kas en onze medewerkers elke dag een eitje!”
Toekomstdromen
Gerben Ravensbergen is positief over de toekomst van dit bijzondere bedrijf:
“We hebben een familiebedrijf, dat betekent voor ons dat de markt en het rendement ondergeschikt zijn aan de mensen (de familie). Het is essentieel dat elke vennoot zijn ei kwijt kan in zijn werk en er naar tevredenheid van kan leven. Zeker bij generatiewisselingen is dit voor familiebedrijven een grote uitdaging. Ik zou het mooi vinden als dat bij ons nog een paar generaties door gaat. Hoe? Wie dan leeft, wie dan regeert!”
“Wat betreft Lilies of Life zie ik nog veel kansen voor duurzamere bollenteelt. Onze bollen kopen we in bij bollentelers en ze worden allemaal op Nederlandse akkers geteeld. Dat dit al honderden jaren op het drukst bevolkte en tegelijkertijd gezondste stukje van de wereld gebeurt, zegt veel over hoe duurzaam het is, maar ook daar zou ik nog wel een paar generaties aan vast willen plakken.”
Wil jij meer weten over Lilies of Life? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.

Over de schrijver

10 reacties op “Oud-legkippen schoffelen de bloemenkas”

  1. Pingback: Geen bestrijdingsmiddelen meer nodig: Oud-legbatterijkippen Schoffelen Bloemenkas #HetKanWel #RedEenLegkip #LiliesofLife - Nieuws waar je blij van wordt, samen de wereld mooier maken!

Reacties zijn uitgeschakeld.