Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het negende deel: Limburg.
In Limburg is het altijd lente. Niet alleen vanwege het aangename aantal zonuren in de provincie, maar vooral ook omdat er altijd ruimte is voor groei en bloei. Het klassieke imago van Limburg -dat gaat over vlaai, over schutterijen, over de korenwolf en het carnaval- wordt er omarmd, maar inmiddels ontwikkelt de mooiste en ‘verschillendste’ provincie van het land zich in een razend tempo naar een nieuwe identiteit. Zo’n 25 jaar na de geboorte van het moderne Europa (in Limburg werd in 1992 het Verdrag van Maastricht getekend) is de Limburgse Lente in volle gang: Limburgers innoveren, verduurzamen, ondernemen, bundelen hun kennis en kunde, zien geen grenzen en zijn actief, activistisch zelfs!
1. Kennis en innovatie
De beschikbare kennis in de provincie Limburg is enorm. ‘Brightlands’ is de vlag waaronder bedrijfsleven, onderwijsinstellingen (zoals de Universiteit Maastricht) en overheid elkaar vinden en versterken. De vier Limburgse campussen zijn daarvoor dé hotspots. Daan Prevoo is gedeputeerde voor onder andere duurzaamheid en energie:
“Als provincie willen we ons graag positioneren als een Europese Technologische Top Regio. Daarom stimuleren we de samenwerkingen tussen bedrijven en kennisinstellingen in Limburg en omringende provincies in Duitsland en België. Zo maken we ons samen sterk als dé technologische regio in Europa.” Een paar voorbeelden van bedrijven, gebieden en projecten op het gebied van kennis en innovatie in provincie Limburg zijn:
Xilloc Medical B.V. is betrokken geweest bij het ontwikkelen van een technologie om met behulp van een 3D-printer implantaten te maken die delen van het menselijk skelet vervangen. Zo hadden zij een paar jaar geleden een wereldprimeur met een 3D-geprinte schedelimplantaat. En heel recent nog was er een klinkend succes met de eerste 3D-geprinte elektrische gitaar van de wereld!
Trans Tech Diagnostics richt zich op de ontwikkeling van een diagnostische kit voor hart en vaatziekten. Deze nieuwe vorm van gepersonaliseerde geneeskunde moet er voor gaan zorgen dat de gezondheidszorg efficiënter en breder inzetbaar wordt, zodat er uiteindelijk minder gezondheidsschade bij komt en de kosten voor mens en maatschappij omlaag gaan.
De Blauwe Keten is een project waarbij er wordt gezocht naar de teelt van micro-algen. Deze algen kunnen namelijk gebruikt worden voor allerlei toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica. Als deze teelt rendabel blijkt is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler wordt.
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.