Limburgers herontdekken vergeten groenten

Vergeten Groenten 4
Foto: Regio Van De Smaak

Pastinaak,aardpeer,schorseneren. Ze staan bekend als ‘vergeten groenten’. De namen spreken tot de verbeelding, de groenteman heeft er soms een apart hoekje voor en ook in de supermarktschappen kom je ze steeds vaker tegen. Het is mede te danken aan de Noord-Limburgse Jac Nijskens dat de gewassen die onze voorouders in leven hielden, tegenwoordig weer volop aandacht krijgen.
2 Tibchris Flickr(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Nijskens is eigenaar van de Historische Groentehof, is druk bezig om vergeten groente weer in de keuken te krijgen. “Onze smaak heeft zich de afgelopen eeuw ontwikkeld onder invloed van veredeling van gewassen en het eenvoudig beschikbaar komen van buitenlandse – exotische – groenten. We eten alles, maar niet zoveel meer van ons eigen land. De streekgebonden diversiteit is verloren gegaan. Die brengen wij terug in de keuken.” Volgens Nijskens brengen vergeten groenten “accent aan de rijkdom van de smaak.”
Vergeten groenten staan deze maand centraal in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013. Het hele jaar staat Noord-Limburg in het teken van regionale streekproducten en gezonde voeding. Er zijn tal van smaakevenementen en iedere maand staat een ander streekproduct in het zonnetje op.
Meer informatie vind je op regiovandesmaak.nl
Lees ook
We verspillen 50% van onze groente en fruit. Dit kun jij er tegen doen.
5 bijzondere vergeten groentes die je zeker moet proberen
Afvallen zonder dieet helpt je gezonder oud te worden

Over de schrijver