Limburgers komen in actie voor lelijke en suggestieve groente

Schuine Wortel
Foto: Gary Koelling, Flickr

Volgens Ugly Food in Venlo is ons beeld van perfecte appeltjes en peren over datum. Hoewel de kranten vol staan over de crisis, voedselbanken overuren draaien en de wereld 925 miljoen mensen met honger telt, gooien we dagelijks uitstekend voedsel weg. Aardappels in de vorm van hartjes, tomaten met een neus, en wortels in de vorm van…, nou ja, de foto spreekt voor zich.
Ugly Food springt daarom in de bres voor deze lelijkerds. Ze zijn misschien ‘100% ugly, maar 200% tasty’. De organisatie wil deze lelijke eendjes een kansrijke toekomst geven. Voor ziekenhuiskeukens, cateringbedrijven, kantines en restaurants vormen ze namelijk een goedkoper alternatief. Voor deze voedselverwerkers is de smaakbeleving en voedingswaarde het belangrijkste. En of een winterpeen nu twee ‘benen’ heeft, een paprika een extra dikke lob, de smaak is net zo goed. Bovendien ziet niemand de speling van de natuur nog als het eten op het bord ligt.
Initiatiefneemster Sandra Baan in dagblad Trouw: “Ik verdien niets met deze inspanning, maar iedereen heeft zo zijn roeping. Mijn actie is gebaseerd op louter ergernis over het weggooien van zoveel goed voedsel, alleen maar omdat de vorm of de kleur ons niet schikt.”
Baan heeft al met verscheidene kwekers contact over hun ‘lelijke’ producten. Ook met de veiling is ze in gesprek. Daarnaast zijn afnemers erg geïnteresseerd. Baan: “Restaurants in Venlo en over de grens in Krefeld staan te trappelen om mee te doen. Het cateringbedrijf Compass heeft belangstelling en verder heb ik contacten met een ziekenhuis in Venlo. Ik merk dat het erg aanspreekt, maar het duurt altijd even. Zoiets is niet in een week geregeld. Een andere logistiek kost tijd.”
Ben je of ken je telers die Ugly Food willen helpen? Laat het vooral weten, de Limburgers krijgen geen genoeg van lelijke groenten.
Foto: Gary Koelling, Flickr
Bronnen: Dagblad Trouw en AGF.nl
Lees ook:
De tien meest suggestieve groenten op aarde: schuine humor in de keuken
Top 4 schokkende feiten over ons eten
Jij kan het ook: ecovriendelijk en lekker eten

Over de schrijver

6 gedachten over “Limburgers komen in actie voor lelijke en suggestieve groente”

 1. Helemaal eens met dat er meer variatie mag in de afmetingen van alle groente en fruit. Waarom moeten alle pruitjes tussen 23 en 33 mm diameter zijn?
  Ik dacht wel dat alle afgekeurde groente als veevoer wordt gebruikt en dus toch een nuttige bestemming heeft en niet voor niets is gekweekt. Mocht dat niet zo zijn, dan ben ik sterk voorstander van het verruimen van de goedkeuringseisen.

 2. Ik dacht vroeger altijd afwijkingen aan eten een ernstige zaak was, een soort onnatuurlijke mutatie, die ongezond is… Maarja wat wil je als je gewent bent dat 99 van de 100 er precies hetzelfde uitzien. Zelfs een mislukt broodje hoefde ik niet. Waarom verkopen ze dit niet gewoon in de supermarkt? In het buitenland liggen er veel meer "mismakingen" in de schappen. Zijn wij echt zo kieskeurig?

 3. Helemaal geweldig.
  Het is ook van de krankzinnige dat komkommers in de supermarkt allemaal recht en even dik en even groot moeten zijn. Datzelfde geldt voor appels, peren enz., eigenlijk voor bijna alle groenten en fruit. Daardoor denken veel mensen dat als het daarvan afwijkt er iets niet goed is. De mens heeft dit probleem zelf gecreëerd. Ik hoop dat de groenten en fruit gewoon zoals ze groeien gebruikt en verkocht zullen worden.
  En wel zo gezellig in de winkel, als het niet meer lijkt alsof alles van plastic is en zo uit de fabriek komt.

 4. Lieve mensen, bedankt, allemaal super positieve reacties op onze http://www.UGLY FOOD .nl actie!
  Hierbij roep ik alle mensen in de politiek, de veilingen en supermarktketens op, om eens iets creatiever om te gaan met dit soort maatschappelijke problemen. Ze zijn op goed op te lossen en laat jullie integriteit eens spreken! 40.000.000 kilo per jaar weg gooien in de glastuinbouw,dat is toch onaanvaardbaar als er nog zoveel honger wordt geleden op onze aarde. Hebben jullie creatieve steun nodig bel ons gerust: 0031-77-3523285 Sandra Baan Studio Baan.

 5. Goed initiatief! Wat maakt zo'n siamese wortel of een niet helemaal ronde appel nu uit? Het zou de groenteschappen in de winkel in ieder geval een stuk vrolijker maken.

Reacties zijn gesloten.