Verspil geen citroen met zelfgemaakte limoncello

Limoncello
Citroen. Foto: Miheco Flickr.

Ik ken niemand die citroenen als fruit eet. Vaak gebruiken we alleen het sap of de schil. Hierdoor belanden er vaak een restjes citroen in de koelkast en vervolgens ook in de afvalbak. Ik ben in ieder geval schuldig en ik denk met mij een aantal mensen meer. We zijn niet gewend citroenen voor de volle 100% te gebruiken. Toch heeft het een belangrijke rol in vele keukens. Veel desserts zijn juist klassiekers geworden door citroensap of een beetje citroenschil: zoals het Engelse ‘lemon tart’. Een andere culinaire klassieker gemaakt van citroenen is limoncello. Een Italiaanse uitvinding ontstaan door het hergebruik van citroenschillen! Hier een recept om dit zelf thuis te maken.

Zelf limoncello maken

*ondertiteling aan te zetten door op het knopje naast de kwaliteit te drukken

Ingrediënten:
– circa 300 gram suiker
– 5 citroenen (de schil ervan)
– 1 fles (700 ml) wodka
– 1 weckpot

How to?
De limoncello is niet binnen één dag klaar, dus houd hier rekening mee. Het duurt een kleine maand voordat de limoncello goed op smaak is.  Dit is niet het échte recept zoals de Italianen het doen, maar wel een zeer makkelijk en leuk alternatief voor thuis.

Verzamel de schillen van circa 5 citroenen. Mocht je deze niet allemaal in één keer bij elkaar hebben, dan kun je de schillen prima in de vriezer bewaren totdat je er vijf hebt. Doe de citroenschillen in de weckpot en schenk de hele wodkafles leeg in de weckpot. Schud het mengsel goed en als het goed is zie je de wodka meteen de gele kleur van de schillen absorberen. Dit laat je vervolgens minimaal één week trekken.

Na een week is het tijd om een beetje zoetigheid aan de wodka toe te voegen. We maken een suikersiroopje door 1 deel suiker en 1 deel water te mengen. In dit geval 300 gram suiker met 300 ml water. Doe dit in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit vervolgens vijf minuten lang inkoken. Na deze vijf minuten voeg je de suikersiroop toe aan de wodka en de citroenschillen en schud je dit goed door elkaar (let op, zorg ervoor dat de suikersiroop is afgekoeld). Laat dit wederom minimaal 1 week staan.

Na minimaal één week wachten gaan we de drank filteren. Eerst door het simpel te zeven en vervolgens door het te filtreren door een natte theedoek of eventueel zelfs een passeerdoek.

Giet de limoncello in schone flesjes of glazen en laat dit minimaal een week of 2 staan om op smaak te komen. Serveer de limoncello vervolgens ijskoud!

Wist je dat citroenen heel gezond zijn? Hier lees je waarom.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

2 gedachten over “Verspil geen citroen met zelfgemaakte limoncello”

  1. Pingback: 6 natuurlijke manieren tegen jeuk van een muggenbult

Reacties zijn gesloten.