Doe mee met de liquid evolution: zomerse drankjes zonder alcohol

Met een glas wijn, bier of een cocktail op het strand, het terras of op een feestje is voor veel mensen al jaren een manier om te ontspannen, bij te praten met vrienden of gewoon lekker te genieten. Dankzij de zogeheten liquid evolution gebeurt dit steeds vaker met alcoholvrije drankjes. En dan hebben we het niet over de spa-rood van de bob, maar over smaakvolle, creatieve variaties op de drankjes zónder alcohol. Wel zo gezond en minstens zo lekker. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Liquid evolution

Een van de foodtrends van dit jaar is ‘soft health’. Dat betekent bewust genieten; lekker eten en drinken, maar alles met mate. Geen calorieën tellen of strenge diëten volgen, maar goed luisteren naar je lichaam, zonder jezelf te veel beperkingen op te leggen. Bij deze trend past ook het groeiende aantal mensen, dat zich bewust is van de nadelige effecten van alcohol en andere verdovende middelen en zoekt naar gezondere (alcoholvrije) alternatieven. Deze liquid evolution is een goede ontwikkeling. Vooral als je bedenkt dat 15% van de volwassen Nederlanders overmatig of zwaar drinkt. En bijvoorbeeld 29.000 mensen een drugsverslaving (cannabis) hebben, waarvan een aantal bezig is met het afkicken van drugs.

Bijzondere alcoholvrije drankjes op de markt

Dat er een groeiende groep mensen niet – of heel weinig – drinkt, blijft niet onopgemerkt. Er komen steeds meer alcoholvrije drankjes op de markt, waardoor een ware liquid evolution op gang kwam. De liquid evolution is ook wel de overstap naar alcoholvrije drankjes en dranken zonder toevoegingen. Om je een idee te geven van deze alcoholvrije drankjes, zetten we er een aantal voor je op een rij.

Bier & wijn zonder alcohol

Alcoholvrij bier bestaat al decennia, maar smaakt steeds lekkerder. Alle groten merken hebben wel een 0.0 alternatief, dat je bij warm weer extra verfrissend kunt maken, door het te mixen met een laagje vers citroensap en wat zout aan de bovenkant van je glas. Maar alcoholvrij bier is niet meer alleen iets voor de grote merken. Ook producenten van speciaal bier maken tegenwoordig lekker bier zonder alcohol. Uiltje bier heeft bijvoorbeeld een IPA met 0,2% alcohol en maar 85 kcal (maar die gingen we niet meer tellen) met de mooie naam Superb-Owl. En de smaak doet echt niet onder voor het bier met alcohol.

En ook alcoholvrije wijn wordt steeds lekkerder. Er is witte en rode wijn te koop, maar ook rosé. Vroeger smaakte alcoholvrije wijn echt naar druivensap, maar door de toenemende vraag wordt de smaak steeds beter. Er wordt volop mee geëxperimenteerd. Ook door de producenten van kwaliteitswijnen.

Mocktails

Op de kaart van restaurants en cocktailbars vind je tegenwoordig niet alleen meer de standaard Margherita, Moscow Mule, Cosmopolitan of Mojito, maar ook alcoholvrije mocktails. Ben je een liefhebber van een GT? Dan hebben we ook goed nieuws. Een alcoholvrije gin-tonic, met gin van Seedlip en een echt lekkere tonic, geeft je dezelfde smaak, maar is een stuk gezonder.

Verse sappen

Natuurlijk hoef je niet iets te drinken dat op alcohol lijkt. Verse sappen zijn namelijk ook heerlijk bij de borrel. En het grote voordeel van een vers sapje, is dat je ook ontzettend veel vitaminen binnenkrijgt. Helemaal als ze voor een groot deel uit groenten bestaan. Lekker fris, gezond en ook nog eens gemakkelijk zelf te maken.

(Kruiden)thee

Ice Tea is heerlijk en verfrissend – helemaal als je het zelf maakt – maar wat echt in opmars is, is kwaliteitsthee. Met name in Amerika, Engeland en Europa zien steeds meer mensen thee als een goed alternatief voor wijn. Bijvoorbeeld bij het eten, waarbij het niet alleen gaat om de smaak, maar om de hele ervaring. En thee is niet alleen lekker bij het eten, maar ook tijdens de borrel, en een perfect ingrediënt voor een mocktail. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Teatini of een Rose Tea Martini?

En wist je dat kombucha ook wordt gemaakt van thee? Kombucha is een gefermenteerd drankje, dat gemaakt is van zoete thee, azijnzuurbacteriën en gistculturen. Het is een fijn alternatief voor frisdrank of alcohol, maar wordt ook regelmatig geprezen om de helende krachten. Als het niet te bewerkt is natuurlijk.

Infused water en andere alternatieven voor frisdrank

Water is natuurlijk het allerbeste om te drinken, maar bij de borrel of het eten wel graag met een extra smaakje En dat kan met infused water. Je voegt dan fruit, groenten en/of kruiden toe aan een karaf kraanwater, die je een tijdje laat ‘trekken’ in de ijskast. Vervolgens heb je een heerlijk verfrissend drankje en de karaf ziet er op tafel ook nog eens heel gezellig uit. Wil je een gezond alternatief voor frisdrank? Dan zijn er allerlei drankjes zonder toegevoegde suiker te koop met exotische smaken als mango, gember en cayennepeper. Je vindt ze bij de biologische winkel of speciaalzaak.

Bubble tea

Tenslotte is er dan nog bubble tea. Dit drankje uit Taiwan is een mix van thee, (plantaardige) melk, vruchtensiroop en tapiocaballetjes. Ze zijn er in verschillende kleuren en smaken en razend populair onder jongeren. Je moet er alleen niet te veel van drinken, want de tapioca-balletjes worden gemaakt van zetmeel uit de cassavewortel en kunnen je darmen ernstig verstoppen. Daarnaast is het beter om het zelf te maken dan te kopen in een bubble tea winkel, want meestal krijg je de bubble tea in een plastic beker met een breed rietje om de balletjes mee op te slurpen. En dat plastic willen we natuurlijk niet.

Geniet van je zomer en deel je met ons ook jouw favoriete alcoholvrije drankje?

Over de schrijver