Loes zoekt bewoners voor duurzaam dorpje bij Utrecht

Altijd al gedroomd van een boerderij met eigen voedselbos, zonnepanelen en heel veel ruimte? Nou, die droom is dichterbij dan je denkt. In het kleine dorpje Schalkwijk, onder de rook van Utrecht, zoekt Loes Schouten (57) nog naar nieuwe bewoners voor haar eigen kleine en duurzaam dorpje. “Over honderd jaar moet dit nog steeds overeind staan”

Duurzaam dorpje

Dat is ook meteen de naam van het  duurzaam dorpje, Overeind. Loes kocht deze monumentale boerderij in 2018. “Ik woonde hiervoor in Houten”, vertelt ze. “In een designwoning met een onderhoudsvrije tuin.” Ze moet lachen. “Wat een verschil met nu.” Toen Loes ging scheiden van haar man begon ze meer na te denken over hoe ze nu echt wilde gaan leven. “Uiteindelijk wilde ik graag landelijk wonen en een woongroepje starten. Maar liever niet te spiritueel of te ‘wouzig’, want dan komt er niks van de grond.”

Duurzaam Dorpje

Zoektocht

Met die insteek begon ze te zoeken. Het lukte niet meteen, de eerste twee boerderijen vielen af omdat de gemeente niet wilde meewerken. Maar bij de laatste in Schalkwijk was het raak. “Ik zag de boerderij op vrijdag in januari op Funda. Maandag had ik een bezichtiging en woensdag meteen een afspraak met de gemeente. Ik had de hele visie in het weekend geschreven en in april woonde ik er.” Dat typeert Loes wel een beetje. Ze houdt van aanpakken. “Wat je wil, moet je gewoon doen. Dat doe ik mijn hele leven al. Natuurlijk lukken er soms ook dingen niet, maar dat blijft niet aan mij plakken. Alle dingen die mis gaan onthoud ik gewoon niet”, lacht ze.

Duurzaam Dorpje

Woonplekken

Inmiddels is er al een hoop op poten gezet sinds 2018. “Het eiland van Schalkwijk heeft een experimenteerstatus. De boerderij mochten we van de gemeente opdelen in twee delen. Ik woon in het voorste gedeelte. In het achterste deel van de boerderij kunnen volgens Loes studio’s komen. “Dat plan moet nog worden goedgekeurd. In de schuur mag een woning komen en daarachter komen ook twee woonplekken.” Aan de woongemeenschap zijn twee stellen toegevoegd. “Jurjen & Aniek gaan in de schuur wonen en Monique en Pauline komen in één van de twee woonplekken achter de schuur. En dan blijven er dus nog wat plekken over!”

Coöperatie

De bewoners kunnen een kavel kopen en mogen dan zelf bouwen en inrichten. “Ik ben geen burgemeester. Ik ben gewoon een bewoner van het dorpje”, zegt Loes. Alle bewoners zitten dan ook samen in een coöperatie, waarmee het land om de boerderij beheerd gaat worden. “Op die manier kunnen we een heel groot voedselbos opzetten, een grote moestuin, een B&B voor respijtzorg installeren, zonnepanelen op de daken leggen en een warmtepomp installeren. Ik wil dat dit allemaal nog lang blijft bestaan, ook als ik hier niet meer woon. Vandaar dat we zijn verenigd. Dan is het land van iedereen en kan niemand zich eraan onttrekken.”

Duurzaam Dorpje

Onderneemster

Loes kon deze boerderij niet zomaar kopen. “Ik ben een onderneemster in hart en nieren. Ik heb een bedrijf in kapsalons, haarproducten en kappersopleidingen. Dat loopt goed en daarom kon ik dit kopen. En je moet durven, ook al weet je niet altijd waar je uitkomt. Zo ben ik ook hierin gesprongen. En nog steeds is niet alles in steen gebeiteld, maar dat hoeft ook niet. Je moet zorgen dat je een goede visie hebt, en het goed juridisch indelen. Als dat klopt, hoef je daar nooit meer naar te kijken. De rest kan vloeibaar blijven en vanzelf vormen.”

Benieuwd naar dit duurzaam dorpje en de plannen van Loes? Kijk op onsdorpjeovereind.nl

Over de schrijver

2 gedachten over “Loes zoekt bewoners voor duurzaam dorpje bij Utrecht”

  1. Wat een mooi initiatief… en een prachtige website van Loes en haar duurzame dorpje in Schalkwijk!
    In Tijnje, Friesland, zijn we ‘op’ onze oude boerderij ‘de Oarsprong’ met 2 ha bos, erf en tuin ook bezig een kleine duurzame woongroep op te zetten. E.e.a. staat nog in de kinderschoenen, de verbouwing is nog gaande en een website is er helemaal nog niet. We hebben momenteel 3 bewoners en er zou ook bij ons nog plaats zijn voor een (jong of ouder) stel met hart voor natuur, biologisch (perma)tuinieren en duurzaam delen.

    Belangstellenden mogen gerust contact opnemen via vanoarsprong@gmail.com!

    Hartelijke groet,
    Annemarie

Reacties zijn gesloten.