Logeren in een duurzame duinhut in Noord-Holland

Het is de meest regenachtige dag van de week als ik met een vriendin in de duurzame duinhut van Haaks in Noord-Holland ga logeren. Op het veldje voor de hut ligt een diepe plas waar de grassprietjes amper met hun kop bovenuit steken. We lopen op onze tenen langs de rand van de begroeiing om zo droog mogelijk binnen te komen en trekken een spoor van natte voetstappen achter ons aan. Al snel zitten we met opgetrokken benen aan de eettafel met een warme kop thee in onze handen. Door het raam zien we hoe een konijntje met gesloten ogen wat groen naar binnen knabbelt. Er is geen misverstand mogelijk: we zitten middenin de natuur en we like it.

Hollandse duinen

Het Hollandse duinlandschap voelt altijd een beetje als thuiskomen, al heb ik er feitelijk nog nooit gewoond. Het is de rust die over je heen komt en de bijbehorende stilte die in je neerdaalt. De meeuwen die meezeilen op de wind, de konijntjes die aan het einde van de dag hun hol uitkomen, de vos die zich bij wijze van uitzondering laat zien. En de talloze naaktslakken die met gevaar voor eigen leven traag het fietspad oversteken. Ik houd van het knisperende geluid van het schelpenpad onder mijn voeten. Het ruisen van het wuivende duingras. Het komen en gaan van de golven op de achtergrond. En zelfs van de donkere wolken die zich samenpakken boven het land.

De kust is goed voor je

Dat de kust goed voor je is, schreven we al eerder. Mensen die twee keer per week in totaal twee uur naar de kust gaan, ervaren een betere fysieke en mentale gezondheid. Dat komt, omdat de lucht aan zee doorgaans schoner is, maar ook omdat we aan de kust over het algemeen actiever zijn. We wandelen, fietsen, zwemmen en surfen ons suf en zitten dus nauwelijks nog binnen te verpieteren achter een computerscherm. Bovendien heeft water en het ruisen van de golven een rustgevend effect. Het is alsof we letterlijk weer op adem komen. Dat we logeren in een duurzame duinhut is absoluut een bijkomende bonus. Dat slaapt namelijk toch net even wat lekkerder.

Duurzame Duinhut

Duurzame duinhut

De duurzame duinhut is met twee slaapkamers groter dan we dachten. Met de grote schuifdeuren aan twee kanten van het huisje krijg je een wijds uitzicht over de omgeving. En op de veranda is het onder het afdakje, zelfs met de regen, prima toeven. Het huisje heeft een warme uitstraling en past prima in het landschap. Het is van duurzame materialen gemaakt en in z’n geheel demontabel en dus recyclebaar. “Als je jezelf een week boos maakt, houd je een stapel hout en schroeven over,” zegt Jules Luijpen van Haaks.

“Er is geen purschuim, kit, lijm of isolatie wol aan te pas gekomen. We proberen ook alle plastics uit onze bouw en constructie te weren. Het huisje is volledig circulair gemaakt van biobased materialen. De kozijnen zijn wel van aluminium, wat best een grote CO2-uitstoot heeft, maar het is volledig recyclebaar en misschien dat we het in de toekomst van hout gaan maken. We zijn continu bezig om te kijken waar we kunnen verbeteren.”

Duurzame Duinhut

Het interieur

Als kritische duurzame consument opperen we voorzichtig wat verbeteringen. Zo lijkt het interieur, verzorgd door camping De Lepelaar waar het huisje staat, niet echt duurzaam. Als je bedenkt dat 85% van de mensen niet denkt aan duurzaamheid bij de inrichting van een huis, simpelweg omdat ze de kennis niet hebben, is dat wellicht ook niet verwonderlijk. Toch is daar een hele slag te slaan. Zo zou je zo’n huisje helemaal kunnen inrichten met spullen uit de vele Kringloopwinkels in de buurt (wij houden ervan) of kunnen kiezen voor duurzame meubels, gemaakt van gerecyclede en circulaire materialen, want ook die zijn er steeds meer. En zo’n vakantiehuisje is natuurlijk bij uitstek een goede gelegenheid om je duurzame waar in de etalage te zetten en logees te inspireren tot een duurzame inrichting van hun eigen huis.

En als we toch op de kritische tour zijn: het zakje met mini afwasmiddel, schuursponsje en viscose doekje, dat we van De Lepelaar kregen, is ook niet bepaald duurzaam. Niet alleen vanwege het plastic (en microplastics), maar ook omdat het na elke gast waarschijnlijk weggegooid wordt. Wij kregen althans een hele nieuwe set.

Duurzame inrichting

Maar dat is het dan ook. Want het huisje van Accoya hout, dat met azijnzuur wordt behandeld waardoor het 50 jaar mee kan zonder extra onderhoud, is top. Het is niet alleen mooi gelegen in de duinen, maar het is ook mooi vormgegeven en heeft bovendien een super aangenaam binnenklimaat, omdat het dampopen gebouwd is en natuurlijk van het gas af is.

“Dit is het eerste Nano huisje wat we geplaatst hebben,” zegt Jules. “We hebben de inrichting hier niet zelf gedaan, maar zijn wel bezig om daar naar te kijken. Punt is dat het in een recreatiehuisje, dat intensief gebruikt wordt door verschillende mensen, wel slijtvast moet zijn. Daarom hebben we in dit huisje ook voor een pvc-vloer gekozen en een douchecabine met eigenlijk naar onze zin een iets te hoog plasticgehalte. Dat is jammer, vind ik zelf. We blijven continu op zoek naar alternatieven voor deze materialen, die toch hetzelfde onderhoudsgemak bieden.”

Duurzame Duinhut

Een aanrader

“Misschien kunnen we in de volgende huisjes bijvoorbeeld slijtvaste banken van gerecyclede petflessen plaatsen. En we leveren nu al een beplantingsplan bij het huisje, met nestkastjes, insectenhotels en wilde planten. We willen de huisjes namelijk echt natuur inclusief maken.” Zoals gezegd, Haaks is continu op zoek naar verbeteringen en staat open voor alle feedback.

Wij hebben echt een toptijd gehad in dit gezellig, mooie huisje en vinden het een absolute aanrader voor de duurzame vakantieganger. En daar zijn we blijkbaar niet de enigen in, want de duurzame duinhut is de komende tijd behoorlijk volgeboekt.

Haaks

Let jij op de duurzaamheid van je vakantiehuisje? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s: Marie van der Heijden

Over de schrijver

2 gedachten over “Logeren in een duurzame duinhut in Noord-Holland”

  1. Binnen 5 jaren verwacht ik als actieve/sportieve gepensioneerde te verhuizen vanuit Duitsland naar Nederland en overweeg bijvoorbeeld in Almere plek te zoeken voor een Tiny house (of iets groter). Daarvoor interesseer ik mij al enkele jaren in wat er zoal zich ontwikkeld. Tot noch toe alleen plek voor een paar jaren. Het uitproberen is een must, via een vakantie in een ‘vakantiehuisje’. Want mijn man kan zich totaaaaaal niet voorstellen dat dit een haalbare kaart kan zijn. Dus… waar zijn de huurprijzen?

  2. Helaas kan ik geen prijzen vinden om dit te huren.
    Maar met diverse pogingen om een duurzaam / natuurhuis te vinden schrik ik altijd weer van de enorme hoge prijzen. Dat is beslist niet duurzaam, maar meer een verdien model.
    Met een minimum inkomen als gepensioneerde is dit niet te doen. Jammer .

Reacties zijn gesloten.