Lola Lik is een creatieve broedplaats in de lik

In het voormalige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes in Amsterdam opent op 20 januari een bijzondere creatieve broedplaats: Lola Lik. In dit unieke gebouw komt een publiek binnenplein met een restaurant, een pop-up bioscoop, muziekstudio’s, ateliers, werkplekken en nog veel meer moois. Bovendien zijn er nog ruimtes beschikbaar voor goede ideeën. In de twee hoge torens van de voormalige gevangenis zullen maximaal duizend asielzoekers worden opgevangen. Samen met enthousiaste Amsterdammers zullen zij deze plek nieuw leven inblazen.
De missie van Lola Lik is om in tijden van verdeeldheid de verbinding op te zoeken. De broedplaats moet een plek worden waar mensen kunnen samenwerken aan mooie plannen. Een plek die mensen helpt bij het vinden van werk en bij het participeren in de Amsterdamse samenleving. Lola Lik wordt in opdracht van Gemeente Amsterdam en in samenwerking met het COA ontwikkeld door LOLA (Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam).
In de lik
‘Lik’ is Amsterdams voor gevangenis. Daarnaast staat het ook voor de mogelijkheid om een nieuwe invulling te geven aan een plek, bijvoorbeeld met een lik verf. Bij Lola Lik zullen betrokken en initiatiefrijke Amsterdammers samen met nieuwe Amsterdammers werken aan de mooiste plannen.
Zo zal Refugee Company er bijvoorbeeld samen met kleermakers uit het AZC een eigen overhemdmerk lanceren. Daarnaast komt er een naaiatelier en een zeefdrukkerij waarin nieuwe producten ontworpen en geproduceerd zullen worden. Verder komt er een lunch-restaurant in de voormalige wasserette. Hier kunnen horecatalenten de sterren van de hemel koken. De voormalig productiekeuken blijft ook zeker niet onbenut: ondernemer Jay Assad uit Syrië gaat hier de Start-up Kitchen beginnen. Op deze unieke plek zal hij ondernemers uit de foodbusiness helpen met het opstarten van een eigen bedrijf.
Naast al deze sprankelende initiatieven komt er een grasveld op het plein met bloeiende moestuinbakken, comfortabele bankjes, vergadercaravans en een terras waar je lekker kunt zitten om te genieten van de inspirerende omgeving.
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen

De prachtige afbeelding boven het stuk is van Favela Painting Foundation.

Lola Lik door Zoalfeqar Mohammad en Jur-Oster
Lola Lik door Zoalfeqar Mohammad en Jur-Oster

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020