Londen is nu een National Park. Welke stad volgt?

In Londen gebeurde er afgelopen week iets bijzonders: de stad werd de eerste ‘National Park City’. Het doel van deze beslissing is om Londen groener, gezonder en wilder te maken. Klinkt goed, maar wat betekent dat precies?

Een stad als National Park

Londen is een miljoenenstad met auto’s, bussen en treinen. Dagelijks komen en gaan er miljoenen forensen en mensen hebben serieus last van de luchtvervuiling. Ondanks dat is Londen de groenste stad van Europa en de derde groene stad van de wereld, maar een National Park? Klinkt toch gek, vind je niet?

De groenste stad van Europa

De meeste mensen associëren een National Park met natuur, ruimte en rust. Een plek waar je kunt wandelen, verbinding voelt met de natuur en waar je schone lucht inademt. Het idee om Londen de status National Park City te geven, heeft ook een andere insteek.

Bescherming van de natuur

Er zijn twee redenen om een gebied de status van een National Park te geven. De eerste reden is dat een gebied, onderhouden en verzorgd door mensen, een beschermde status krijgt. De tweede reden is dat er een risico is dat groene ruimte bedreigd worden. Waarom zou dat niet voor groene ruimte in een stad kunnen gelden? Natuur in de stad is net zo belangrijk.

2.5 miljard mensen in de stad

In 2050 zullen er 2.5 miljard mensen in de grote steden wonen en in 2030 zijn er 43 mega-steden met meer dan 10 miljoen inwoners. De organisaties achter de National Park City wil met dit initiatief zorgen dat de natuur ook in de toekomst voldoende ruimte krijgt. Om de inwoners een gezonde leefomgeving te bieden, maar ook de diversiteit van de biodiversiteit in de stad te beschermen.

Groener, gezonder en wilder

Als je denkt dat Londen straks helemaal vol met bomen komt te staan, dan moeten we je teleurstellen, maar dit initiatief beschermt wel de natuur in de stad. De gebeurtenis in Londen staat niet op zichzelf. Het initiatief komt van de National Park City Foundation, World Urban Parks en Salzburg Global Seminar. De organisaties hebben als doel om steden groener, gezonder en wilder te maken. 

Binnen 5 jaar 25 steden  

Binnen 5 jaar willen ze 25 steden wereldwijd omvormen tot ‘National Park Cities’. Om dit te realiseren stelden ze uitgangspunten op waar steden aan moeten voldoen. Londen was de eerste, maar er zullen nog vele steden volgen.
Wat denk jij van dit initiatief? Is het ook iets voor een van de Nederlandse steden? Laat het ons weten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Londen is nu een National Park. Welke stad volgt?”

Reacties zijn gesloten.