London staat in brand

London

“Ik woon hier al meer dan 5 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zeg ik tegen de politieman bij het busstation. Mijn metrostation is gesloten vandaag, ik moet met de bus. Samen met tientallen andere Londonaren sta ik keurig in de rij om de bus in te kunnen. Iedereen praat over de rellen. Ik zie veel boze gezichten. Toch laat de Britse humor zich weer gelden wanneer de man voor me zegt: “slim van de politie, alvast een oefening voor de olympische spelen van volgende jaar!”. Ik zie een paar mensen grijnzen. Maar al snel hoor ik weer het angstige gemompel van mijn buurtbewoners. Vandaag is de vierde dag van de hevige rellen, en iedereen houdt zijn hart vast voor vanavond.

Op zeker 20 plaatsen zijn winkels geplunderd en auto’s en gebouwen in brand gestoken. Ook een distributiecentrum van Sony ging in vlammen op. Agenten in de noordoostelijke wijk Hackney werden bekogeld met stenen, vuilnisbakken en supermarktkarretjes. De politie voerde charges uit, maar de rellen breidden zich al snel uit naar waar ik woon, in het zuiden van Londen. In de wijk Croydon werd een man van 26 neergeschoten. In de wijk ernaast werd een “Carphone Warehouse” winkel volledig leeggeplunderd.

In mijn directe buurt is gelukkig niets gebeurd. Afgelopen nacht zag ik wat mensen heen en weer lopen (met bivakmutsen op), maar het bleef rustig. De hele avond volgde ik het nieuws vooral via Facebook, waar vrienden en collega’s vertelden over waar de rellen nu waren, maar vooral hun verbazing en frustratie uitspraken over het optreden van de politie. Of eigenlijk: over het uitblijven daarvan. De meeste mensen die ik spreek vinden dat de politie te weinig heeft gedaan om de rellen te stoppen. Ik weet het niet. Volgens mij doe je het nooit goed, als politie.

Ik vind wel dat de politie meer had kunnen doen om dit te voorkomen. De rellen zijn volgens bewoners het gevolg van al langer sluimerende sociale onrust, die gevoed wordt door armoede en hoge werkloosheid. Politici willen daar echter niets van weten en spraken van schaamteloos en opportunistisch kopieergedrag. Daar is zeker sprake van. Maar is echt wel meer aan de hand. De onrust begon zaterdag als een uit de hand gelopen protest tegen politiegeweld.
De politie had namelijk Mark Duggan doodgeschoten. De politie beweerde dat  hij begon te schieten. Die versie werd door de familie ernstig in twijfel getrokken en organiseerde daarom een protest demonstratie bij het nabijgelegen politiebureau. De politie had echter ‘geen tijd’ en wilde de discussie niet aangaan. Een beslissing die ze  nu ‘zeer betreuren’.

Er zijn nu ook rellen in andere steden, zoals Birmingham, wat veel mensen angstig maakt. Om ‘betrokkenheid’ en ‘initiatief’ te tonen zijn David Cameron, Boris Johnson (onze burgemeester) en Theresa May (de minister van buitenlandse zaken) allemaal vervroegd van hun vakantie terug gekomen. Engelsen reageren daar met hun gebruikelijke cynische humor op:
David

4 gedachten over “London staat in brand”

 1. Dit krijg je als politie-agenten burgers vermoorden en nadat er agent-provocateurs zijn ingezet…

  Agent-provocateurs zijn agenten, militairen e.d. die verkleed als demonstranten rellen schoppen en echte demonstranten aansporen om ook rellen te gaan schoppen bij/ na vreedzame protesten… Zodat hun collega agenten en ME'rs een vreedzame demonstratie 'legaal' kunnen beeindigen met een heleboel machtsvertoon en geweld naar onschuldige burgers!

  Tijdens de G20 protesten bijvoorbeeld, werden Agent Provocateurs ingezet die zich voordeden als rellende 'anarchisten' waardoor de politie met behulp van de M.E. vervolgens Alle vreedzame demonstranten kon arresteren.
  Zie: http://www.wacholland.org/nl/nieuws/wederom-agenthttp://www.deepjournal.com/p/43/a/en/2761.html

  Door deze rellen die aangesticht zijn door Agent Provocateurs kunnen er straks nog meer Orwelliaanse-politie-staat-achtige maatregelen genomen worden door politie,justitie en overheid…

  1. We weten dat het gebeurt, maar als je beweert dat het in dit geval ook gebeurd is, zie ik daar toch graag bewijzen bij… Wat je nu doet is roepen in de wind.

Reacties zijn gesloten.