Loopalife – een bijzondere slow fashion collectie

Afbeelding: Brightloops
Afbeelding: Brightloops


Eind oktober is het weer tijd voor de Dutch Design Week. Hier worden de ontwerpen van de toekomst getoond en besproken in tentoonstellingen, lezingen en andere programmaonderdelen. Tijdens dit evenement wordt ook de kledingcollectie van Brightloops gepresenteerd: Loopalife. Deze slow fashion collectie zal compleet bestaan uit gerecyclede kleding. We spraken Ellen Mensink, oprichter en directeur van Brightloops, over deze bijzondere collectie.
Wat is jouw achtergrond?
Ik ben bedrijfseconoom en heb een achtergrond in strategisch management advies, marketing, internetstrategie & kennis en innovatiemanagement. In 2007 ben ik voor mijzelf begonnen met Createtoday. Ik adviseer bedrijven en overheden over innovatie en het verduurzamen van hun organisatie. Daarnaast heb ik Stichting Creative City Lab opgezet waarmee ik studenten help om innovatieve oplossingen te bedenken om ketens te optimaliseren.
Uit een van die labs is het initiatief Brightloops ontstaan. Wat is Brightloops?
Brightloops is een koploper en pionier op het gebied van circulair textiel. De huidige textielindustrie laat een grote voetafdruk achter op onze wereld: een steeds sneller groeiende berg textielafval en onnodig verlies van waardevolle grondstoffen, water en energie. Dit moet anders!
Wij vinden mooie, tijdloze fundamentals van topkwaliteit veel belangrijker dan snel wisselende collecties. Die fundamentals maken wij van jóuw oude truien. Dat doen we gewoon in Nederland, zonder gebruik van water en chemicaliën. Super duurzaam dus!
Wil je daar iets meer over de collectie vertellen?
In oktober lanceren we Loopalife: een slow fashion collectie met zowel vrouwen- als mannenitems. We hebben vanuit de bestaande kleding afvalberg een bijzondere kleurencollectie samengesteld met mooie vergrijsde kleurtinten. In onze crowdfunding campagne die binnenkort live gaat zitten wat meer speciale kleuren. Deze zijn niet alleen moeilijker te maken maar we hebben ze ook minder op voorraad. Dat doen we bewust, omdat we het liefst alleen aan willen bieden wat de consument écht wil hebben.
Afbeelding: Brightloops
Afbeelding: Brightloops


Wat is jullie missie?
Wij hebben een nieuwe standaard geïntroduceerd: “truly circular”. Kort gezegd houdt dit in dat wij het gehele productieproces – welke wij volledig zelf in handen hebben – zo duurzaam en circulair mogelijk willen laten verlopen. De volgende punten zijn hierbij heel belangrijk.
1. We werken met kledingafval van consumenten uit onze lokale afvalberg, oftewel het resultaat van de fast fashion industrie.
2. Echt duurzaam recyclen betekent dat je op kleur moet sorteren. Dat doen wij zodat we niet hoeven te bleken, geen chemische materialen hoeven toe te voegen en nauwelijks water hoeven te gebruiken in ons productieproces.
3. Doordat we alle stappen in het productieproces zelf aansturen, weten we waar het afval vandaan komt, hoe duurzaam het wordt verwerkt (en door wie) en wat er precies in het eindproduct zit.
4. Wij produceren zoveel mogelijk lokaal en binnen Europa. Dat doen we omdat het duurzamer is, de transparantie verhoogt en wij afval niet de heel wereld over willen vervoeren. In samenwerking met partners werken wij aan nieuwe technologieën zodat wij materialen beter/duurzamer en slimmer kunnen verwerken en (kostbare) stappen in ons productieproces kunnen overslaan.
5. Verder willen wij geen afval en creëren daarom nieuwe oplossingen voor afval uit ons eigen productieproces. Daarom doen wij continu onderzoek naar nieuwe technieken en productontwikkeling. Zo maken we bijvoorbeeld van ons eigen afval viltproducten. Ook om deze reden starten we binnenkort met een crowdfunding campagne.
Daarnaast streven wij ernaar dat Nederland koploper wordt als het gaat om circulair textiel en willen wij zoveel mogelijk mensen inspireren om mee te doen. Uiteindelijke doel is natuurlijk om de wereld een stuk mooier, schoner en duurzamer te maken.
Hoe komen jullie eigenlijk aan al dat kledingafval?
Op veel verschillende manieren, maar ook gewoon via de bakken die op straat staan. Helaas gaat nog steeds bijna 70% zo de kliko in. De kledingstukken die niet meer hergebruikt kunnen worden, gebruiken wij voor onze collectie.
Ben jij benieuwd hoe de collectie er uit ziet? Ga dan vooral naar de Dutch Design Week. Wil jij meer weten over Loopalife? Klik dan hier voor de Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected]l. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Brightloops.

Over de schrijver

4 reacties op “Loopalife – een bijzondere slow fashion collectie”

  1. Pingback: De schoonheid van mode: hoe schoon is jouw kleding? – Trends & Brands

  2. Geweldig dit! Ik vind het ook altijd erg jammer dat bij het inzamelen van oude kleding er ook alleen goed bruikbare kleding verzameld mag worden. Alsof je met lompen niets kunt doen! En waar belanden deze vervolgens……?

    1. Vroeger werden er lompen opgehaald, goed initiatief maar niet nieuw. Vraag me af waarom er zo weinig kleding van hennep gemaakt wordt, vele malen duurzamer dan katoen, en……..je hoeft de mode niet op de voet te volgen.

Reacties zijn uitgeschakeld.