Low Car Diet lost wel files op

Bron: Low Car Diet
Bron: Low Car Diet

De gedragscapagne Low Car Diet blijkt een succesvolle manier om files te verminderen. Tijdens de actiemaand april reisden deelnemers 50% minder in de spits. Het onlangs verschenen rapport van het CPB en PBL benadrukt dat meer asfalt aanleggen de files niet oplost. Ander gedrag, uitgelokt door ander beleid en andere beloningen, werkt wel.
In de maand april reisden 1200 medewerkers van 22 bedrijven en overheden zo min mogelijk met vervoersmiddelen op benzine en diesel en gingen zij de strijd aan met elkaar. De deelnemers gebruikten highspeed e-bikes, (deel-)fietsen, elektrische-/deel-auto’s en openbaar vervoer in plaats van benzine- en diesel auto’s. Ze realiseerden hiermee een reductie van 50% CO2-uitstoot door anders te reizen, bespaarden 20% tot 30% op kosten en bewogen twee keer zoveel als normaal.
Bron: Low Car Diet
Bron: Low Car Diet
Het bedrijf Strukton won de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. In 30 dagen reisden de medewerkers van dit bedrijf 64% schoner, zij reduceerden 7,5ton CO2. In totaal werd door het bedrijf bijna 80.000 km schoner gereisd en 15% minder kilometers gereden. De 800 medewerkers van de 12 deelnemende bedrijven hebben in totaal € 64.000,- bespaard op mobiliteitskosten. Per medewerker, per bedrijf, is dit gemiddeld € 80,-. De schoonste kilometers werden gemaakt door de Hanze Hogeschool .
“Eén ervaring zegt meer dan duizend woorden en het opstellen van uitgebreide beleidsplannen. Dat is de essentie van het Low Car Diet”, aldus mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg van Urgenda. “Onbekend maakt vaak onbemind, maar je ziet dat na het Low Car Diet zo’n 40% van de deelnemers structureel anders blijft reizen.”

Beter gebruik maken van de infrastructuur

“Door mobiliteitsgedrag te beïnvloeden, kan het wegennet beter worden benut. Samenwerking met werkgevers kan de effectiviteit van maatregelen vergroten”, staat in het onlangs verschenen rapport ‘Kansrijk Mobiliteitsbeleid’ van het PBL & CPB. Het Low Car Diet blijkt hiervoor een geschikte gedragscampagne.

Grote impact Low Car Diet

Aan de eerste voorjaarseditie deden er per bedrijf meer medewerkers mee dan ooit. Zo namen er bij de vijf grootste bedrijven, PGGM, Eneco, Achmea, SNS Bank en Strukton meer dan 100 medewerkers per bedrijf deel aan het Low Car Diet. Onder meer Eneco CEO Jeroen de Haas, PGGM directeur coöperatie en duurzaamheid Frido Kraanen en gedeputeerde Fleur Gräper van de provincie Groningen gingen de uitdaging aan. Door met een groot aantal medewerkers deel te nemen, zetten de bedrijven een eerste stap naar structurele aanpassingen in hun mobiliteitsbeleid.

Over de schrijver

1 reactie op “Low Car Diet lost wel files op”

  1. Mooi artikel. Ik sta hier helemaal achter, goede initiatieven!
    Daarnaast is het verbazingwekkend dat het nog niemand is opgevallen dat er op 0:16 drie onbekende objecten in de lucht te waarneembaar zijn en ook in een driehoek gepositioneerd zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020