Lucht als windmolenpark: robotvliegers

Tedsblog, Flickr.com
Tedsblog, Flickr.com

Hoewel windmolens veel schone energie op kunnen leveren, kunnen ze niet zomaar overal geplaatst worden. Dat beperkt de toepassingsmogelijkheden en dus de opbrengst. Zoekmachinereus Google heeft daar mogelijk een creatieve oplossing voor: het gebruik van robotvliegers die van de lucht één groot windmolenpark maken. Onlangs nam Google een bedrijf over dat net de eerste succesvolle vlucht met zo’n vlieger gemaakt heeft.

Meer opbrengst tegen lagere kosten
Het principe van het systeem is eenvoudig: de vlieger – die ook wel iets wegheeft van een klein vliegtuigje – vliegt op wind in rondjes. Die beweging wordt gebruikt om lucht over de propellers te stuwen, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Die elektriciteit wordt via een kabel overgebracht naar een station, waar de energie kan worden opgeslagen. Volgens Makani Power, het bedrijf dat het systeem bedacht, levert dit meer energie op dan gewone windmolens en is het goedkoper om ze te bouwen.

Investeren in duurzame energie
Op het eerste gezicht lijkt het bijzonder, een IT-bedrijf dat investeert in windenergie. Toch is het niet voor het eerst dat Google dit doet; eerder werd in conventionele windmolenparken geïnvesteerd. Dit heeft deels te maken met het feit dat het bedrijf zelf een enorme hoeveelheid energie verbruikt: genoeg om 200.000 huishoudens van stroom te voorzien. Om de impact van dat energieverbruik op het milieu te verminderen, zijn dit soort investeringen onmisbaar.

Bron: Popsci.com

Lees ook:

Haal energie uit je kamerplant
Is wifi écht schadelijk voor tuinkers?
Importheffing maken zonnepanelen duurder