Video: zo verbeteren we onze luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit Verbeteren
Foto: Milieudefensie
In deze video zie je hoe we de luchtkwaliteit in Nederland kunnen verbeteren. Dat is hoog nodig, want ons land heeft de slechtste luchtkwaliteit van Europa. De belangrijkste oorzaak? Het verkeer, volgens Milieudefensie. Dat zorgt voor de uitstoot van veel fijnstof. Maar we kunnen onze luchtkwaliteit verbeteren.

Fijnstof

Zelfs een minimale hoeveelheid luchtvervuiling door fijnstof vergroot de kans op longkanker met ongeveer 20%. Dit bleek uit onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology. Een omvangrijke Europese studie toonde het verband tussen fijnstof en longkanker aan. Eerdere steekproeven waren vaak te klein. Bijna 13 jaar volgden wetenschappers ruim 300 duizend personen op 17 Europese locaties waar ook fijnstof gegevens worden bijgehouden.
De kleinste deeltjes fijnstof en roet dringen diep door in onze longen. Ze kunnen ook in de bloedsomloop komen. Ieder jaar sterven duizenden mensen eerder, vaak na een langdurige ziekte. Gedurende de onderzoeksperiode kregen grofweg 7 op de 1.000 mensen longkanker.

Luchtkwaliteit in Nederland verbeteren

Volgens het Longfonds deden vorige week 5.000 mensen mee met fijnstofmetingen door het hele land. Mensen konden zelf metingen verrichten met behulp van een app en een apparaat dat op de camera van de iPhone past. Volgens het Longfonds kan iedereen hiermee zelf aan de slag met de verbetering van de luchtkwaliteit. Meet de luchtvervuiling in jouw omgeving en bekijk welke rol je hierbij zelf speelt.
Ook Milieudefensie komt samen met bewonersgroepen in het hele land in actie voor gezondere lucht. Doe je mee? Kijk wat jij kunt doen op www.milieudefensie.nl/luchtkwaliteit.
Aangezien ons verkeer de grootste invloed heeft op onze luchtkwaliteit, ligt de oplossing voor een gezonde lucht voor de hand: kies voor schone mobiliteit. Dat betekent: fietsen, treinen en elektrisch rijden, al was het maar omdat je kinderen de ziekmakende lucht ook inademen.

Lees ook:
Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar: hoe scherp schiet hij in jouw straat?.

Over de schrijver

2 gedachten over “Video: zo verbeteren we onze luchtkwaliteit”

Reacties zijn gesloten.