Luchtreinigingssysteem op basis van een kamerplant

Kamerplant
Foto: Clairy, Kickstarter


Voel jij je ook weleens duf op je werk? Je moet veel gapen, je concentratie is zoek en je bent minder productief. Het zoú kunnen dat je frisse lucht nodig hebt. In veel kantoorpanden hangen schimmels, bacteriën en chemische stoffen in de lucht, door de aanwezigheid van printers en computers. Een Amerikaanse start-up heeft daar iets op bedacht.

Ingebouwde ventilator in kamerplant

Zij hebben ontdekt dat het mogelijk is om de lucht in een pand te reinigen door een kamerplant te voorzien van een ingebouwde ventilator. Clairy maakt geen gebruik van filters. De ventilator zuigt het vuil uit de lucht en vervoert dit door naar de wortels van de plant. Die ontdoen de lucht van vervuiling op een natuurlijke wijze. Saillant detail: het ziet er óók nog mooi uit.
Volgens de makers kan Clairy de lucht tot 93 procent zuiveren. Het systeem is, dankzij sensoren in de plantenbak, gekoppeld aan een smartphone-app. Deze app geeft aan wat de luchtkwaliteit in een gebouw is. Als de lucht vervuild is, kun je een waarschuwing krijgen op je telefoon. Gebruikers krijgen ook inzicht in de oorzaak van de vervuiling en manieren om de kwaliteit te verbeteren.
De makers van Clairy hebben dit luchtvervuilingssysteem gebaseerd op een onderzoek van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) uit 1980. Hieruit blijkt dat sommige planten niet alleen via de bladeren giftige stoffen uit de lucht onttrekken, maar ook via de wortels.
De start-up voert nu campagne via crowdfundingsplatform Kickstarter. Clairy wil 100.000 dollar ophalen binnen dertig dagen.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Over de schrijver