Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar: hoe scherp schiet hij in jouw straat?

Vuile Lucht Doenietzomoeilijk
Foto: Doenietzomoeilijk (Flickr)

Volgens de VN veroorzaakt luchtvervuiling meer doden dan HIV en malaria samen.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Duizenden Nederlanders meten fijnstof met hun iPhone
Fijnstof en herrie vergroten het risico op een hartinfarct
Het gaat hier om een sluipmoordenaar: je ziet nergens dat de lucht op sommige plekken vervuild en ongezond is. Maar het inademen van vervuilde lucht veroorzaakt wel ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. De kleinste deeltjes fijnstof en roet dringen diep door in je longen en kunnen ook in de bloedsomloop komen. Ieder jaar sterven duizenden mensen eerder, vaak na een langdurige ziekte.
[adrotate group=”3″]
In Nederland wonen we in de meest vervuilde lucht van Europa. Gek genoeg doen de meeste mensen hier nog steeds vrij laconiek over de gevolgen van onze slechte luchtkwaliteit. Maar als je bedenkt dat we in Europa twee keer zo slappe normen voor de luchtkwaliteit hanteren als de Wereldgezondheidsorganisatie, dan zou je toch denken dat we alle reden hebben om ons wel druk te maken? Toen ik de luchtkwaliteit in mijn straat checkte, bleek dat die slechts drie maanden per jaar aan de norm voor gezonde lucht van de Wereld Gezondheidsorganisatie voldeed.
Maar er blijken toch burgers te zijn die zich zorgen maken om de luchtkwaliteit. De beweging Milieudefensie werkt samen met hen aan gezonde lucht in hun buurt. Sinds december wordt door burgers en Milieudefensie op 100 plekken de luchtkwaliteit gemeten. Met de meetresultaten gaan groepen naar hun lokale politici toe en vragen om maatregelen voor gezondere lucht. Door informatieavonden, petities, publiciteitsacties en andere activiteiten te organiseren worden meer mensen betrokken bij schone lucht.
Hoe vuil is de lucht in jouw straat?
Wil je de kwaliteit van de lucht in jouw straat meten? Dat kan hier. Of installeer de app ‘luchtkwaliteit’.
In het centrum van Amsterdam, waar de nieuwe koning wordt ingehuldigd aanstaande dinsdag, overschrijdt het stikstofgehalte (NO2) bijna twee keer de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft. Misschien is het een idee om oranje mondkapjes te verkopen op de vrijmarkt?
Wil je ook werk maken van schone lucht in jouw straat? Je kunt je aansluiten bij een meetgroep bij jou in de buurt. Maar als je dat te veel gedoe vindt, kun je ook:
– de auto een dagje laten staan
zuinig, elektrisch vervoer kiezen
groene stroom nemen
– regionaal kopen

Over de schrijver

3 gedachten over “Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar: hoe scherp schiet hij in jouw straat?”

  1. Zie ook de lol hiervan. Rijden is in sommige straten onmogelijk door parkeeroverlast. En of dat blik nou elektrisch is of niet, men blijft elkaar hinderen.
    Het mooiste, fietsers hebben hier geen enkel probleem mee. Doe wat Rutte aanbeveelt, koop dat nieuwe blik. xD

Reacties zijn gesloten.