Luchtvervuiling veroorzaakt geheugenverlies

Urbanfeel, Flickr.com
Urbanfeel, Flickr.com

Leven in de stad heeft verschillende voordelen, maar ook een belangrijk nadeel: het is slecht voor je gezondheid. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat luchtvervuiling in steden de kans op geheugenverlies vergroot. Ook hebben mensen in stedelijke gebieden meer kans op een hartaanval.

Bloedvaten als boosdoeners
Voor het onderzoek werden de medische gegevens van 1.700 patiënten van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston geanalyseerd. Hieruit kwam naar voren dat luchtvervuiling invloed heeft op de manier waarop het lichaam de bloeddruk regelt. Dit vergroot de kans op een hartaanval én heeft een belangrijke impact op de hersenen. Die zijn namelijk afhankelijk van een gelijkmatige toevoer van bloed. De resultaten van het onderzoek laten duidelijk zien dat de hersenen van mensen die veel worden blootgesteld aan luchtvervuiling sneller achteruit gaan die van andere mensen.
Dit wordt ook bevestigd door het onderzoek van Jennifer Weuve van het Rush University Medical Center in Chicago. Zij analyseerde de resultaten van bijna 20.000 cognitieve tests, uitgevoerd door vrouwen. Ook hieruit bleek dat het brein van vrouwen die leefden in gebieden waar de luchtvervuiling het hoogst was een tot twee jaar ‘ouder’ was dan dat van vrouwen die in niet- of licht vervuilde gebieden leefden.
Veilig is niet veilig
Een van de meest opvallende resultaten uit het onderzoek was dat de door de EPA (Environmental Protection Agency, een grote Amerikaanse organisatie) aangegeven veilige niveaus helemaal niet zo veilig blijken te zijn. Ook bij die niveaus van luchtvervuiling blijkt de kans op een hartaanval en geheugenverlies groot te zijn. Hoewel gewerkt wordt aan het verminderen van luchtvervuiling, moet hier meer aan worden gedaan om de gezondheidsrisico’s te beperken. Volgens de experts is er voor nu eigenlijk maar één oplossing: binnen blijven op de momenten dat de lucht het meest vervuild is, bijvoorbeeld tijdens de spits.
Bron: Reuters
Lees ook:
Biobrandstoffen schadelijker voor milieu dan aardolie
Stapel tulpen besparen 50% op CO2-uitstoot
Een schone onderbroek is van bamboe