De fijnste luchtzuiverende planten op een rij

Zuiver jij de lucht in huis? De één is tevreden met een beetje frisse lucht door een raampje, de ander zweert bij een luchtzuiveringsapparaat, maar de meest natuurlijke manier van lucht zuiveren is het toevoegen van planten in huis. Welke  luchtzuiverende planten zijn geschikt? HetkanWEL zet het voor je op een rij.

Aglaonema

Deze plant bestaat in verschillende soorten en maten, maar doet het als luchtzuiveraar erg goed. De plant filtert verschillende chemicaliën uit de lucht. De bladeren van deze plant zijn groot en hebben een mooi patroon. Een aglaonema heeft weinig water nodig en kan prima in de schaduw staan.

Aglaonema Silver King Kz1
Aglaonema

Philodendron

Deze plant komt uit de tropen van Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn in honderden soorten verkrijgbaar, maar allemaal hebben ze grote, groene bladeren. De philodendron is makkelijk te verzorgen, maar wel giftig voor mensen en dieren. Arne en Michelle, bedenkers van de Wilde Wand, kiezen ook vaak voor de philodendron, omdat het één van de krachtpatsers onder de luchtzuiveraars is.

Large Leaves Green Exotic Huge Tree Philodendron 375611
Philodendron

Epipremnum

Deze plant met hartvormige bladeren zet je op een lichte plaats in de kamer, maar niet in direct zonlicht. Geef ‘m water als de potgrond droog is en voor wat extra vocht kun je de plant af en toe besproeien. De plant reduceert de giftige stof formaldehyde.

Money Plant Epipremnum Aureum 1
Epipremnun

Chlorophytum comosum

Deze kamerplant heeft groene en gele bladeren. Hij is makkelijk te onderhouden, pas als je merkt dat de potgrond droog wordt, moet je water geven. Een chlorophytum comosum (ook wel graslelie genoemd) kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Leuk om te proberen: scheur de wortelkluit voorzichtig in tweeën voor twee extra plantjes.

Ficus

De ficus heeft veel liefde en aandacht nodig. Je geeft de plant steeds kleine beetjes water, zodat de grond altijd vochtig is, maar de wortelen niet onder water staan. De ficus heeft ook veel licht nodig. Maar als het lukt om ‘m te verzorgen, zit je goed: de plant filtert formaldehyde (zie link boven), benzeen en trichloorethyleen uit de lucht.

Ficus 2077290 960 720
Ficus

Spathifyllum

Dit wordt ook wel de lepelplant genoemd. Hij is niet kapot te krijgen én filtert meerdere chemische stoffen uit de lucht. Als de plant gaat hangen, is het tijd om ‘m water te geven.

1 1268744617Awq1
Spathifyllum (Of: Lepelplant)

Dracaena

Dit kan een flinke kamerplant worden. De dracaeana (ook wel drakenbloedboom genoemd) doet het ook goed in ruimtes met weinig licht. Hij heeft regelmatig water nodig.

Dracaena (Of: Drakenbloedboom)

Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons weten in een reactie!

Over de schrijver

7 gedachten over “De fijnste luchtzuiverende planten op een rij”

  1. Waar kan ik het onderzoek vinden naar de luchtzuiverende werking van de ficus voor benzeen, formaldehyde en truchloorethyleen? En zijn de genoemde stoffen aanwezig in een, voor de gezondheid, schadelijke concentratie in onze huizen? Wellicht soms bij formaldehyde?

    Dik

  2. Was het maar waar. Je moet wel heel veel planten in huis halen om luchtzuiverend effect te genereren. Beste is nog altijd een raam open zetten en goed luchten. Op planten zit helaas ook vaak nog veel gif tegen schimmels en beestjes, dus let goed op wat je koopt en in huis haalt.

  3. Pingback: Deze planten wil je hebben in je keuken

  4. De graslelie maakt veel jonge plantjes elk aan een eigen uitloper, die je zo in een potje aarde kan zetten. Als de plantjes geworteld zijn de uitloper afknippen. Scheuren doe je alleen als de kluit de pot uit groeit.

Reacties zijn gesloten.