Maagbacterie maakt biobrandstof

adonofrio (Biology101.org), Flickr.com
adonofrio (Biology101.org), Flickr.com

Wetenschappers hebben de E.coli bacterie dusdanig genetisch gemanipuleerd, dat de bacterie biobrandstof kan produceren. De bacterie zet suiker om in een olie die bijna hetzelfde is als traditionele dieselolie. Nu hopen ze het proces ook op grote schaal te kunnen toepassen, zodat het een levensvatbaar alternatief wordt voor fossiele brandstof.

Bacterie sterker maken

Bioloog John Love ziet veel mogelijkheden voor E. coli: “We wilden biobrandstoffen maken die direct gebruikt konden worden in bestaande motoren, zodat deze fossiele brandstoffen volledig kunnen vervangen. Onze volgende stap is het ontwikkelen van een bacterie die industrieel ingezet kan worden.” Hiervoor moet de E.coli bacterie, die van zichzelf al erg sterk is, nog sterker gemaakt worden. Het koolwaterstof dat de bacterie produceert, doodt deze ook. Om deze methode breed in te kunnen zetten, moet de bacterie de productie van deze stof overleven. In de komende drie tot vijf jaar hopen de wetenschappers erachter te komen of dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen is. Ondertussen kijkt het team ook naar andere bacteriën die mogelijk omgezet kunnen worden in biobrandstof.

Geen verschil

Het belangrijke verschil met andere biobrandstoffen, is dat er voor consumenten, brandstofleveranciers en autofabrikanten eigenlijk geen verschil zit tussen gewone diesel en deze variant. Hierdoor is het veel makkelijker en goedkoper om het in te zetten. De meeste vormen van biodiesel en bioethanol die op dit moment verkrijgbaar zijn, zijn niet volledig afgestemd op het gebruik in moderne motoren en moeten soms eerst gemengd worden met petroleum, voor ze gebruikt kunnen worden. Met deze brandstof zou dat niet nodig zijn.

Extra mogelijkheid

De inzet van de E.coli moet echter niet gezien worden als hét antwoord op de vraag naar duurzamere brandstoffen. Het is meer een extra mogelijkheid, naast biobrandstof uit bijvoorbeeld planten. Bovendien helpt het doorgronden van deze techniek mogelijk ook om in de toekomst brandstof voor vliegtuigen uit bacteriën te halen.

E.coli kan ook ingezet worden om de productie van biogas efficiënter te maken.

Bron: BBC, Scientific American

Lees ook:

Handig: temperatuur op afstand regelen

5 manieren om bijen te redden van massale sterfte

Overgrote deel Nederlandse e-waste wordt netjes gerecycled

1 reactie op “Maagbacterie maakt biobrandstof”

Reacties zijn uitgeschakeld.