DIY: 5 recepten om je eigen schoonmaakmiddelen te maken

Je huis goed schoonmaken kan een heerlijk bevredigend gevoel geven. Vooral als alles blinkt en glanst, maar is het dan wel echt schoon? Dat hangt af van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. De meeste schoonmaakmiddelen uit de supermarkt beloven je een prachtig resultaat, maar laten (chemische) sporen na; op je handen, in de lucht en in het milieu. Maar wist je dat je deze middelen helemaal niet nodig hebt? Je kunt ze namelijk ook zelf maken en wij leggen je uit hoe.

Voorbereiding schoonmaakmiddelen maken: deze ingrediënten heb je nodig

Om je huis van top tot teen echt schoon te krijgen, heb je het volgende nodig:

  • 2 plantenspuiten of lege flessen met spraydop
  • 2 lege bakjes/potten met deksel
  • Natuur azijn
  • Baking soda – waar je ook koekjes mee kunt bakken (natriumbicarbonaat)
  • Soda – waar je absoluut geen koekjes mee kunt bakken (natriumcarbonaat)
  • Een blok Marseille zee, Sunlight zeep, of (vloeibare) groene zeep
  • Glycerine
  • Citroen etherische olie
  • Lavendel etherische olie (of een andere olie die je lekker vindt ruiken)Citroen

Kant en klare schoonmaakmiddelen maken

Je kunt de producten natuurlijk per keer in kleine hoeveelheden gebruiken, maar je kunt ook een aantal basisproducten maken, die je keer op keer kunt gebruiken. De volgende 5 recepten helpen je op weg.

1. Allesreiniger met Marseille Zeep of Sunlight zeep

Rasp 20 gram Marseille zeep en los het op in 1,25 liter kokend water. Laat het een paar minuten doorkoken, giet het vervolgens in een lege bak en laat het een paar uur afkoelen afkoelen. De zeep dikt ‘s dan in en is klaar voor gebruik.

2. Ontvettingsspray

Doe twee eetlepels baking soda, een klein beetje opgeloste zeep en 20 druppels citroen etherische olie in een lege plantenspuit of fles met spraydop. Vul de fles aan met heet water en meng de ingrediënten totdat de baking soda is opgelost.

3. Schuurmiddel

Mix 100 gram baking soda met 3 tot 8 druppels etherische olie en een paar druppels vloeibare zeep. Je krijgt dan een soort papje dat je kunt bewaren in een afgesloten pot. Wil je het wat langer kunnen bewaren? Voeg dan een paar druppels glycerine toe.

4. Anti-kalk

Een eigen anti-kalk middel maak je met azijn en citroensap. Mix gelijke delen azijn en citroensap in een spruitfles en voeg een paar druppels citroen etherische olie toe. Pas met het citroensap wel op met natuursteen. Dit kan gaan uitbijten en dat is zonde. Azijn aangelengd met wat water en een paar druppels etherische olie, doet ook wonderen.

5. Glasreiniger (tegen strepen)

Koop je glasreiniger in de supermarkt? Dan laat dat een waslaagje achter op je ruiten. Hierdoor zijn je ramen mooi streeploos, maar als je zelf glasreiniger maakt, ontbreekt dat laagje en lijkt het alsof het niet werkt. Dat komt omdat je eerst het laagje er af moet krijgen. Hoe doe je dat?
Optie 1. Doe 125 ml pure alcohol (koop je bij de drogist), 125 ml water, een theelepel vloeibare zeep en 5 druppels etherische olie in een spuitfles en schud goed. Hiermee maak je je ruiten schoon en verdwijnt de waslaag.
De volgende keren, kun je volstaan met het volgende recept:
Optie 2. Los een theelepel vloeibare zeep op in 250 ml gekookt water en voeg er 250 ml azijn en 5 druppels etherische olie aan toe. Schud het goed en klaar ben je.

6. Afwasmiddel

Ingrediënten:
– Natriumbicarbonaat (baking soda)
– Savon de Marseille
– Gekookt water (500ml)
Breng een halve liter water aan de kook en haal het van het vuur. Voeg er geraspte Marseillezeep doorheen. Je kunt zelf kijken wat je genoeg vindt. Zorg dat het helemaal is opgelost en het water wat dikker wordt. Vervolgens meng je er 100 gram baking soda doorheen tot je een gladde massa krijgt en laat het een nacht staan. De volgende dag is het dik en konterig, mix het vervolgens met een staafmixer e giet het in een lege verpakking. En klaar ben je!
Zeep Maken
Met deze zelfgemaakte kant-en-klare schoonmaakmiddelen en de rest van de basisproducten, kun je aan de slag. We geven je nog even een aantal basistips.

WC

De WC, die wil je natuurlijk echt goed schoonhouden. Dat kan heel goed met baking soda. Gooi een koffiekopje baking soda in de wc en giet daaroverheen een zelfde hoeveelheid azijn. Het gaat dan heerlijk bruisen. Hetzelfde effect krijg je trouwens met citroenzuur, dat je in poedervorm kan kopen. Laat het even staan en boen na 10 minuten nog even met de borstel langs alle randen. Doortrekken en schoon is de WC. De bril en de pot zelf, kun je met de allesreiniger schoonmaken.

Ramen

Je maakt ramen en spiegels het beste schoon met je eigen glasreiniger. Spray het op je raam, of gebruik een spons en maak het vervolgens droog met oude kranten. Zo voorkom je strepen. Poets niet in de zon, want dan drogen de ramen te snel en krijg je strepen.

Keuken

De keuken kun je goed schoonmaken met de allesreiniger en met de reinigingsspray. De reinigingsspray is vooral handig om te ontvetten. Van de allesreiniger kun je een sopje maken om de kastjes en je aanrechtblad een goede beurt te geven. Je gootsteen kan je goed schoonschrobben met een beetje baking soda, dat het vuil en de aanslag goed opneemt.

Oven

Is je oven toe aan een grondige schoonmaakbeurt? Dan biedt de reinigingsspray uitkomst. Voor de hardnekkige vlekken, kun je een beetje baking soda op een natte doek of spons strooien en boenen maar. Daarna even goed naspoelen met water. Voor een smerig rooster is baking soda minder geschikt, omdat het snel oplost in het water. Dan kun je het zelfgemaakte schuurmiddel gebruiken en voor je het weet is het weer blinkend schoon.

Badkamer

Voor het schoonmaken van de wasbak en de tegels in je badkamer is de allesreiniger perfect. Wil je iets meer power? Gebruik dan het schuurmiddel of alleen baking soda om mee te schrobben.
Heb je last van kalkaanslag of schimmel in de badkamer? Dan Schoonmaakazijn is hier heel effectief tegen, maar ruikt niet zo lekker fris (al heb je tegenwoordig ook een lavendel versie van schoonmaakazijn). Spray dit op de plekken en laat even intrekken. Maak het daarna schoon met een spons.

Heb jij nog meer tips om op een duurzame manier zero waste je huis schoon te maken. Deel ze dan met ons door hieronder een reactie achter te laten. Wil je weten wat je nog meer met baking soda kunt doen? Dan geven we je hier 40 tips.

Over de schrijver

16 gedachten over “DIY: 5 recepten om je eigen schoonmaakmiddelen te maken”

Reacties zijn gesloten.