Maak je pc zelf wat groener…

Vergroen Zelf Je Pc
Doe Het Zelf!

Geen kans gezien je pc te laten vergroenen op de Dag van de Duurzaamheid? Hierbij dan een paar tips die je zelf kunt uitvoeren.  Vind je het eng of moeilijk om het zelf te doen? Want je bent digibeet, onhandig of soms te rigoureus? Geen nood: vraag hulp aan iemand die weet wat hij of zij doet! Hetkanwel kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het uitvoeren van deze tips! 🙂

1) Regel de wacht- en standby-standen van je pc via je Controlepaneel > Energiebeheer.
2) Bescherm je pc tegen spanningswisselingen: gebruik bijvoorbeeld een spanningsbeveiliger. Hiermee bespaar je ook stroom door het sluipverbruik uit te schakelen.
3) Verwijder programma’s en bestanden die je niet gebuikt. En schakel zoveel mogelijk programma’s uit die in de achtergrond worden geladen, maar niet echt nodig zijn. Dit kun je doen via msconfig.
4) Hou je pc vrij van virussen en spyware.  Er zijn veel gratis of goedkope programma’s via het net te downloaden.
5) Defragmenteer regelmatig je harde schijf, zeker één keer per maand. Dan blijft je pc vlot werken.

Mocht je zelf nog tips hebben? Post ze hieronder!

Lees ook:

Pimp je pc: het resultaat

Groene elektronica: minder gif in tv’s, recycling blijft zorg

Over de schrijver

11 reacties op “Maak je pc zelf wat groener…”

  1. "3) Verwijder programma’s en bestanden die je niet gebuikt."
    In een standaard installatie van Ubuntu wordt helemaal niets geinstalleerd wat je niet gebruikt. Dit in tegenstelling tot Windows waar een standaard configuratie talloze nutteloze probeer-versie betreft waarbij je soms hemel-en-aarde moet bewegen om deze te verwijderen (en soms lukt zelfs dat niet).

    "4) Hou je pc vrij van virussen en spyware."
    Ubuntu kent geen virussen of andere malware dus je hoeft daar helemaal niets aan te doen. Laat staan een energieslurpende virusscanner die om de zoveel tijd om aandacht schreeuwt (middels popups) of regelmatig de PC op zijn knieën brengt omdat er (weer) een volledige scan gedaan moet worden.

    "5) Defragmenteer regelmatig je harde schijf, zeker één keer per maand. Dan blijft je pc vlot werken."
    In niet nodig in Ubuntu vanwege de modernere schijftechnologie (ext). Een installatie van Ubuntu is snel en blijf snel, daar hoef je niets voor te doen.

    Ergo: een echte groene PC is voorzien van Ubuntu (of een andere variant van vrije software van Linux als Fedora, Suse, etc.). Maar ja, als de sponsor (Microsoft) geen warme gevoelens heeft richting vrije of open source-software, dan zal de gebruiker wel verstoken blijven van deze informatie.

    En om dit te ilustreren: meerdere keren per maand zet ik gebruikers om van Windows naar Ubuntu, juist omdat het logisch, gemakkelijk en gebruiksvriendelijk werkt. Iedereen vraagt dan in koor: maar waarom gebruikt dan niet iedereen Ubuntu? Het antwoord: aan vrije software kan niet (genoeg) verdiend worden, dus zal het ook nooit in winkels etc. aangeprezen worden. Daarom is men niet bewust van een keuze, die er wel degelijk is.

  2. Gebruik UBUNTU Linux, net zo makkelijk maar efficiënter dan Windows, niet virus gevoelig,
    hoeft nooit gedefragmenteerd en is volledig gratis met online ondersteuning….

  3. Helemaal mee eens: stop met Windows en Mackintosh en gebruik GNU/Linux zoals de gebruiksvriendelijke Ubuntu. Daarmee gaan oude pcs nog jaren mee terwijl je eindelijk een echt intelligent systeem hebt. Een systeem dat door de community wordt gemaakt en verder ontwikkeld. Je zou zeggen dat dat helemaal in de lijn van Het Kan Wel is. Echter, waarom zien we dit advies niet terug in de dossiers?

    1. Dubbel advies, net even niet opgelet….sorry wtebbens…:D

      Ik wil hier nog aan toevoegen dat er enorme hoeveelheden software in alle categorieën GRATIS
      te downloaden zijn en automatische updates, standaard in onderstaande besturingssystemen zit, dit is vaak
      meer betrouwbaar dan Windows software en net zo eenvoudig te gebruiken.
      Aanraders zijn Linux Mint, Ubuntu, en voor de oudere PC's, Puppy Linux, complete systemen met een office suite, grafische programma's etc.
      Dit scheelt veel geld en bij de meeste mensen gaat geld voor groen in deze tijden…
      In dit geval gaat het perfect samen….Door de mensen, voor de mensen……. 😀

  4. Ik heb me wijs laten maken dat als je een zwarte achtergrond in je browser op je starpagina hebt, dat het ook energie bespaart. Ik heb Blackle.com geïnstalleerd, dan heb je meteen een mooie Google entree en een display waarop je kunt zien hoeveel er wereldwijd is bespaard over de periode dat deze site bestaat.

  5. Ubuntu is inderdaad een goede combinatie voor een groene PC. Met Ubuntu heb je geen last van punt 4 (virussen) en punt 5 (defragmenteren. Doordat er geen anti-virus draait, scheelt kan dat aanzienlijk schelen in het energieverbruik.

    Onder voordeel van Ubuntu is dat het de levensduur van PC's aanmerkelijk kan verlengen door de (blijvend) lage systeemeisen. Concreet: waar XP op draait (en Win7 niet), daar draait Ubuntu goed op.

  6. Een alternatief besturingssysteem (zelf gebruik ik Ubuntu ) ipv Windows geeft een oude, trage laptop een tweede leven en maakt hem weer razendsnel. Ideaal om bijv. op de bank om te internetten (Browser Google chrome) Meer internetten in dezelfde tijd, of hetzelfde aantal sites in minder tijd. Efficient, minder afval, minder energieverbruik.

    1. Ubuntu, helemaal mee eens! We zijn al over met de laptop, nu de deskop PC nog. De (verouderde maar prima) printer gaf onder Windows al jaren gedoe, allerlei workarounds nodig om te kunnen printen; op Ubuntu meteen prima printen. Internet/wifi problemen: zelfde laken een pak. Geen ongevraagde installatie van allerlei proefversies.

      Doen! En spread the word : )

  7. Gebruik regelmatig CCleaner , gratis van internet .Haalt alle foutjes en vervuiling ( door niet goed verwijderde bestanden) uit je PC ! Wel ff de cookies weg vinken ,anders moet je steeds weer je wachtwoorden in stellen. Van Piriform ( Peertje) Je Pc word er veel sneller door

  8. Zet alle randapperatuur op een stopcontact met schakelaar. Zo zet je alles in 1 keer uit, OOK de apparaten die een transformator hebben, want deze blijven (ook ongebruikt) stroom) verbruiken.
    Zet schakelklokken op routers en printers, zodat deze op de vaste tijden dat je niet gebruikt uit gaan.

Reacties zijn uitgeschakeld.