Maakt bioplastic van papier en water einde aan onze plastic verslaving?

Stoel Gemaakt Met Bioplastic Zeoform. Foto: Zeoform
Stoel Gemaakt Met Bioplastic Zeoform. Foto: Zeoform
Australische bedrijf Zeoform heeft een biologisch afbreekbare bioplastic ontwikkeld, op basis van (gerecycleerd) papier en water.

Plastic is erg handig. Het kan in duizenden vormen gemaakt worden. Niet voor niets wordt het tegenwoordig overal gebruikt. Er kleven echter enorme nadelen aan het materiaal: het vergaat bijna niet, en blijft achter in ons milieu en vervuilt steden, rivieren en oceanen. Bovendien is het gemaakt van olie — een eindige bron — en bevat het vaak giftige materialen, zoals ftalaten en BPA.

Het bioplastic van Zeoform heeft al die nadelen niet. Het is gemaakt van niets anders dan cellulose en water. Het cellulose kan van verschillende bronnen afkomstig zijn: van hout, maar ook gebruikt papier, weggegooid textiel, planten en andere afvalstromen.

Zeroform kan net als ‘echt’ plastic kan het in allerlei vormen gemaakt worden. Volgens het Amerikaanse Architect Magazine kan de bioplastic “gesprayed worden, in een vorm gegoten, geperst, en gebeeldhouwd, net als plastic. Nadat het gedroogd is, kan het worden geschuurd, uitgehold, gegraveerd, of met laser uitgesneden, net als hout.”

Hoe het bedrijf het materiaal maakt is natuurlijk het geheim van de smid. Maar volgens Zeoform maken ze gebruik van “een combinatie van vezelverstrengeling en hydroxyl binding” (wat natuurlijk niet heel veel verduidelijkt…).

Zeoform heeft verschillende producten vervaardigd als voorbeeld van wat hun bioplastic vermag, waaronder een futuristisch ogende doodskist die in één jaar tijd volledig vergaat.

De mogelijkheden van het product zijn volgens het bedrijf “alleen beperkt door onze verbeelding”. Mogelijk kan het in de toekomst ook voor 3D printen gebruikt worden.

Bron: Architectmagazine.com

Lees ook
Amsterdamse daklozen gaan herbruikbare tasjes verkopen
Experttip voor iedereen die een hekel heeft aan plastic
Leven zonder plastic: 39 tips

Over de schrijver

1 reactie op “Maakt bioplastic van papier en water einde aan onze plastic verslaving?”

  1. toch jammer dat het het geheim van de smit is… Als ze bereid zouden zijn hun kennis met een grote groep te delen, zouden er meer mensen hiermee aan de slag kunnen en hebben we het vervuilende plastic sneller de wereld uit!

Reacties zijn uitgeschakeld.