Maand van de ongemakkelijke actie: Een pleidooi voor echt eten

Echt Eten Zit In Het Verdomhoekje
Echt Eten Zit In Het Verdomhoekje

Deze maand is bewerkt voedsel verboden. Snoep, margarine, kant en klare maaltijden en ander eten dat in zakjes zit probeer ik niet te eten. Makkelijk is dat niet, heb ik al door. Want bewerkt eten is overal. Waarom doe ik zoveel moeite?

Mijn actie is geïnspireerd door het boek “Een pleidooi voor echt eten” van onderzoeksjournalist Michael Pollan. Hij beweert dat ons westerse dieet één van de grootste gevaren voor de wereldbevolking is. Wij eten teveel vet en suiker en te weinig voedingsstoffen en dat zorgt voor een ongekende groei van allerlei ziektes: van kanker tot suiker en hartfalen. Wij noemen deze ziektes eufemistisch “welvaartsziekten”. Ze hebben echter niets met welvaart te maken, maar alles met een verkeerd eetpatroon. Wij eten teveel bewerkt eten, en te weinig echt eten. Michael Pollans boek leest als thriller waar de moderne voedingsindustrie de grote boosdoener is. Maar gelukkig biedt hij ook een eenvoudige oplossing om ons eetpatroon te veranderen.

Pollan geeft al aan het begin van zijn boek, op de omslagfoto, de clou weg. Alles wat hij te zeggen heeft, is samen te vatten in drie simpele adviezen: “eet voedsel, niet teveel, vooral bladeren”.

Het belangrijkste en meeste opmerkelijke advies is het eerste advies: eet voedsel. Dat klinkt gek. Voedsel, dat is toch alles wat je eet? Nee. Volgens Pollan zijn veel van de dingen die wij naar binnen werken voedselachtige producten: producten die lijken op wat we vroeger ook aten, maar dat in feite niet meer zijn.

Neem bijvoorbeeld margarine. Velen noemen dit boter — maar het heeft helemaal niets van échte boter. Het wordt niet eens van melk gemaakt. Het is een mengsel van allerlei chemisch bewerkte, vetten waaraan smaak en andere stoffen zijn toegevoegd. Veel mensen denken dat margarine beter is omdat het minder vet is, betere vetten bevat en er ook nog allerlei gezonde vitaminen toegevoegd zijn (denk aan Blue Band boter die goed voor je hersenen zou zijn). Maar volgens Pollan is het nog maar de vraag of margarine zo gezond is. De onderzoeken die moeten bewijzen dat het beter voor je is zijn niet overtuigend. En sterker nog, de laatste tijd zijn er steeds meer aanwijzingen dat het zelfs ongezond voor je is.

Zo zijn er heel veel producten die eigenlijk niet meer zijn wat ze zeggen te zijn. Zo heb je kaas die niet uit kaas bestaat, en krab die niet van krab gemaakt is. En de soja saus in poedervorm die ik laatst in een pak van Conimex vond bevat maar 5% echte sojasaus!

Raar! Maar ook heel logisch. Want écht voedsel is vooral lastig. Echt voedsel bederft namelijk. Kaas die je lang laat staat, wordt ranzig. Een krab die langer dan een dag dood is, begint te stinken. En sojasaus in poedervorm is veel makkelijker dan vloeistof. Echt voedsel is ook duurder — een krab met z’n harde schil verwerk je niet zo makkelijk. Nepkrab gemaakt van kaas en vis is gemakkelijk door een machine te halen.

Jij Mag Raden Welk Product Echt En Welke Nep Is
Jij Mag Raden Welk Product Echt En Welke Nep Is

Maar nepvoedsel is lang niet zo gezond als het echte werk. Waarom? Omdat je dan de belangrijke voedingsstoffen mist. Veel van deze producten bestaan vooral uit suiker, vetten en vier basisproducten (rijst, soja, graan en mais) die zo vaak bewerkt zijn dat de echt belangrijke voedingsstoffen — mineralen, vitaminen — er al lang uit zijn verdwenen. Voedingsstoffen er weer in terug stoppen — zoals bij margarine gebeurt — helpt niet. Waarom niet voert te ver om nu uit te leggen. Denk maar aan oude koffie: als je die tien keer opwarmt en weer afkoelt, smaakt die ook nergens meer naar — tenzij je er een koffie smaakstof aan toevoegt. En een heleboel suiker om het enigszins drinkbaar te maken.

Kortom, als je gezond wilt eten, kun je het beste echt voedsel eten en al die pakjes vermijden. Je krijgt meer voedingsstoffen van verse, originele producten. En je eet gegarandeerd minder suiker en vet. Simpel toch?

Volg mijn actie ook op Twitter en Flickr.

Over de schrijver

15 reacties op “Maand van de ongemakkelijke actie: Een pleidooi voor echt eten”

  1. Ik denk dat je juist met een minnimum inkomen op je voeding moet letten. Er wordt enorm veel rommel verkocht en er wordt duur voor betaald. Als je de suiker alleen al laat staan hoef je al een heleboel producten niet meer te kopen. Het voordeel hiervan is dat je een stabiele bloedsuiker krijgt die er weer voorzorgt dat je veel minder hoeft te eten. Echt ik weet dit uit de praktijk. De groenten van het seizoen zijn een stuk goedkoper. En elke dag vlees is niet persee goed voor je gezondheid. Alleen hierdoor al zul je jezelf een stuk beter voelen en energieker, wat je weer kunt gebruiken om manieren te vinden die je verder helpen. Echt ik geloof niet dat geld een probleem hoeft te zijn. Je inzet en motivatie echter wel.

  2. in hoevere staat de verhouding tussen goed /gezond eten tot de kosten als je van het minimum moet rond komen ..ik zie vaak programmas en denk ja makkelijk praten,met een dikke bankrekening..kan je ook gevarieerder en meer dure dingen kopen die gezonder zijn….

  3. Ik heb het boek in huis maar nog niet gelezen. Ik ben sowieso echt een health-freak en eet nooit uit pakjes. Is het boek echt een aanrader om van voor tot achter te lezen?

    1. Je hoeft volgens mij geen health-freak te zijn om zijn advies op te volgen. Alleen al het woord zelfbescherming zou voor veel mensen genoeg moeten betekenen. Helaas zijn er nog steeds mensen die geloven dat veel bedrijvem (de voedsel multi-nationals) het beste met ze voor hebben, omdat ze vitaminen toevoegen.

Reacties zijn uitgeschakeld.