Mabrouk Ramadan!

Ramadan.jpgGisteren is de Ramadan begonnen. De Ramadan is de negende maand op de Islamitische kalender en tevens de vastenmaand. Na dertig dagen vasten is het tijd voor het suikerfeest. Maar eerst dus het vasten. Vanaf zonsopgang tot zonsondergang mogen de moslims niet eten, niet drinken, niet roken en niet vrijen.

Eén van mijn beste vriendinnen, Sandra, woont samen met een Marokkaanse jongen en doet al jaren mee aan de Ramadan. Door haar kan ik van een afstandje eens bekijken hoe het allemaal in zijn werk gaat. Een klein gedeelte dan. Het eet-gedeelte om precies te zijn. Zo beginnen ze bijvoorbeeld allemaal met Harira. Een heerlijke, dikke, soep. Ook maken ze een soort pannenkoekjes met honing. Ik vind het interessant om het te zien hoe dit in zijn werk gaat en ik heb met Sandra afgesproken dat ik dit jaar ook een dag ga mee vasten.

Een ander gebruik is dat de mensen die aan de Ramadan meedoen elkaar geluk wensen. Wanneer zij vasten zeggen ze: ‘Mabrouk Ramadan’. Het is vergelijkbaar met wanneer wij elkaar ‘Prettig kerstfeest’ wensen. Ook wij kunnen de moslims gelukwensen.

Vanmiddag moest ik kauwgom halen. Ik kwam bij een avondwinkeltje waar een bleke, Marokkaanse jongen achter de balie stond. Hij keek me niet al te blij aan. Op de deur hing een briefje met de boodschap dat ze tussen vijf over acht en half negen gesloten zouden zijn, in verband met de Ramadan. Ik keek de jongen stralend aan en zei: “Mabrouk Ramadan”. De jongen keek op en begon te lachen. Hij bedankte mij in het Marokkaans: “Sucran!” Mijn dag was weer goed!

Dus, mochten jullie mensen in je omgeving hebben die meedoen met de Ramadan, wens hen ook ‘Mabrouk Ramadan’! (Fonetisch: Mabroek Ramadan).

Lees ook:
Kerncentrale wordt toeristische attractie
Rondslingerende stukjes hout blijken uiterst waardevol
4 mythes over plastic die je zullen verbazen

6 reacties op “Mabrouk Ramadan!”

  1. Vasten is al veel ouder dan de ramadan van de Islam. Wist je dat niet Danielle Duurzaam!
    Maar dan echt vasten. En niet na zonsondergang vreten en zuipen!

Reacties zijn uitgeschakeld.