DIY – Maak je eigen macramé plantenhanger

Een macramé plantenhanger was in de jaren ’70 in veel woonkamers te vinden. Deze retro eye catchers zijn weer helemaal terug van weg geweest. Je kunt ze vinden in de stadstuinwinkel en de tuincentra, in dat ene schattige winkeltje om de hoek en op de woonboulevard. Maar wist je dat je deze leuke hangers ook heel makkelijk zelf kunt maken? We helpen je op weg.

Benodigdheden

Plantenhangers in de winkel kunnen nogal in de prijs verschillen. Het leuke aan een plantenhanger zelf maken is dat je je eigen materialen kunt uitzoeken. Je kunt het dus zo bont maken als je wilt. Wat je in ieder geval nodig hebt is het volgende:
Plant
Allereerst heb je natuurlijk een plant(je) nodig. Ben je praktisch ingesteld en weet je precies wat voor hanger je wilt maken? Koop dan gewoon de plant die daar volgens jou het best in past. Ben je op zoek naar een nieuwe hobby maar heb je een korte spanningsboog? Begin dan eerst eens met het maken van een kleine plantenhanger. Daar hoort natuurlijk ook een klein plantje bij.
Touw
Zoek touw in een kleur die jij mooi vindt bij je plantje en de pot. De soort touw maakt niet zo uit, als die maar stevig is. Zoek bijvoorbeeld een bol parachutetouw, stevig katoen of een mooie bol wol. Voor een simpele hanger heb je ongeveer 12 meter nodig. Kies voor een soort die minimaal 6 millimeter dik is als je niet je lievelingsplant op je hoofd wilt krijgen zodra die hangt
Ring (metaal/hout)
Verder heb je een metalen of houten ring nodig of een karabijnhaak. Deze staat niet op de foto hier boven maar is wel erg praktisch als je de plantenhanger wilt verplaatsen
Kralen
Uiteraard kan je ook kralen toevoegen. Daarbij kan het handig zijn om er op te letten dat de kraal breed genoeg is voor twee strengen van jouw gekozen touw. Dat geeft het mooiste effect. Kralen zijn overigens puur ter decoratie. Om te oefenen kan je ze dus best weg laten.
Schaar
Dat kan prima een normale keukenschaar zijn.

Stappenplan

Er zijn gelukkig een hoop afbeeldingen en filmpjes te vinden waarin je precies ziet hoe je zo’n plantenhanger in elkaar flanst. Die delen we ook uiteraard in het volgende stukje. Ben jij toch meer van het lezen? Dan hebben we hier de uitleg in 6 stappen. Let op: Deze uitleg is voor een eenvoudige plantenhanger. Voor variaties verwijzen we je ook graag door naar Pinterest en Youtube.
1: Knip vier stukken touw van twee meter en één stuk van ongeveer 50 cm.
2: Haal de vier stukken touw voor de helft door de ring. Let er op dat ze precies even lang zijn. Gebruik vervolgens het kleinere stuk touw om ze aan de bovenkant vast te binden aan de ring.
3: Verdeel de touwen in vier gelijke strengen. Knoop elk van de strengen op ongeveer 20 cm van de ring. (Als je het leuk vindt kan je voordat je een knoop legt een kraal om de strengen doen.)
4: Als je klaar bent met de knopen verdeel je het touw weer in strengen. Maak op ongeveer 10 cm afstand opnieuw een knoopje met de strengen die naast elkaar liggen. De twee strengen die aan de buitenkant overblijven knoop je ook aan elkaar. Dit is ook weer het moment om kralen toe te voegen als je dat mooi vindt.
5. Verdeel de touwen opnieuw in strengen en herhaal de vorige stap
6. Van alle strengen maak je nu één knoop op een hoogte die jij mooi vindt. Et voilà! Je plantenhanger is klaar.

Inspiratie

Ben jij visueel ingesteld of ben je gewoon op zoek naar inspiratie? Dan verwijzen we je graag door naar de volgende ‘plantenhanger-goeroes’:
Op Youtube zijn er allerlei filmpjes te vinden waarin mensen uitleggen hoe je zo’n hanger maakt. Zo is er de Nederlandse uitleg van YDEAS en de Engelse uitleg van City of Sydney. Verder kan je op Pinterest de meest prachtige creaties vinden door te zoeken op macramé plantenhanger. Wij zijn benieuwd naar jullie creaties!

Over de schrijver

1 gedachte over “DIY – Maak je eigen macramé plantenhanger”

  1. Pingback: Tips voor een groene gevel

Reacties zijn gesloten.