De Buurtcamping – magie in het stadspark

De Buurtcamping
Altijd al willen kamperen in het stadspark om de hoek? Dat kan op De Buurtcamping. Dat is een stichting die elk jaar een aantal stadsparken omtovert tot echte buurtcampings, met alles er op en er aan: van een kleine receptie tot frisgroene kampeervelden, van warme kampvuurtjes tot een verassende programmering, en natuurlijk een heleboel gezellige kampeerders.
Beter een goede buur
Roderik Schaepman kwam een een paar jaar geleden met een pracht van een idee: De Buurtcamping. Hij wilde graag het gemeenschapsgevoel in de buurt versterken zodat mensen elkaar zouden groeten, kennen en helpen. Hij bedacht dat een buurtcamping een leuke manier zou zijn om dit te bereiken. Samen met buurtbewoners, lokale ondernemers en organisaties is hij aan de slag gegaan om zijn plan te realiseren. Ondertussen is De Buurtcamping een stichting die sinds 2013 buurtbewoners laat genieten van een minivakantie in eigen buurt.
Op de camping
Iedereen uit de buurt is welkom op De Buurtcamping: van baby’s tot bejaarden, van yuppen tot daklozen, van gezellige druktemakers tot lieve muurbloempjes. Iedereen mag meehelpen: van het opzetten van tentjes tot het organiseren van activiteiten, van het koken van een lekkere maaltijd tot het vertellen van een mooi verhaal bij het kampvuur. Er is van alles te doen en beleven, en iedereen mag meegenieten van het kleine en gemoedelijke vakantieoord.
Op de site staan allemaal korte filmpjes met verhalen van enthousiaste buurtkampeerders. Zo kan je van het liefdesverhaal van Karel en Orelia genieten, alles over de bijzondere ontmoetingen van Henriëtte horen, of van een van de vele andere mooie campingverhalen ontdekken.
Campingbeheerders
Zo’n prachtige camping is er natuurlijk niet maar zo. Een team van enthousiaste campingbeheerders werkt maandenlang aan de ideale buurtcamping. Samen zorgen ze dat alles op spreekwoordelijke rolletjes loopt: van de vergunningen tot vrijwilligers, van werkende toiletten tot (warme) douches, van een leuke programmering tot genoeg toiletpapier. Dankzij deze campingbeheerders en honderden vrijwilligers is het goed toeven op De Buurtcamping.
De Buurtcamping
Je eigen Buurtcamping
In 2016 is De Buurtcamping te vinden in parken in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Tilburg. Wil je graag helpen, of een buurtcamping in jouw buurt opzetten? Dat kan! De Buurtcamping is constant op zoek naar nieuwe campingbeheerders. Zo kan je je aanmelden of aansluiten bij een bestaand team. Het zou maar zo kunnen dat je over een tijdje trots voor je tentje zit in het park bij jou om de hoek.
Houd er trouwens wel rekening mee dat je er als campingbeheerder in de eerste maanden 1 dag per week mee zoet bent, en in de aanloop naar het kampeerweekend misschien wel twee dagen. Natuurlijk kan je zoveel mogelijk leuke mensen om je heen verzamelen zodat je het samen prima voor elkaar bokst. Verder mag iedereen als vrijwilliger het team komen versterken voor en/of na tijdens het weekend! Klik hier om meer te lezen over hoe je campingbeheerder wordt en waarom dat zo ontzettend leuk is! Voor meer info en aanmeldingen kan je mailen naar [email protected]
Wij hopen van harte dat er steeds meer Buurtcampings verschijnen, zodat iedereen kan meegenieten van dit geweldige initiatief. Houd ons dus vooral op de hoogte als je er eentje op gaat zetten!
Meer weten over De Buurtcamping? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van De Buurtcamping, en gemaakt door (v.b.n.b.) Ernst Yperlaan, Mats van Soolingen en Jon Eckhardt
De Buurtcamping

Over de schrijver