Magnetische zeep verwijdert olie

Zeep 400 255
Foto: Keith Williamson, Flickr

Wetenschappers van de universiteit van Bristol (Groot-Brittannië) hebben magnetische zeep gemaakt. Die kan goed van pas komen bij het bestrijden van olierampen. Zeep gebruiken tegen gelekte olie kan nu ook al, maar heeft een groot nadeel. Na het opruimen is de olie dan wel weg, maar is het water vervuild met zeepresten die het milieu kunnen schaden.
Magnetische zeep moet dat probleem oplossen Als de zeep zijn werk heeft gedaan, kan het gemakkelijk weer worden verwijderd. De onderzoekers hebben de zeep geproduceerd door ijzeratomen toe te voegen aan stoffen met een reinigende werking, die ook worden gebruikt in bijvoorbeeld mondwater of huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
De substantie is getest in een reageerbuis. Ze zeep ging er eerst in, daarna deden de wetenschappers er met olie vervuild water bij. Toen ze vervolgens een magneet boven het buisje hielden, werd de zeep door het vervuilde water naar boven getrokken. De magneet kon de zeep uit de buis verwijderen.
De onderzoekers waarschuwen dat de magnetische zeep nog wel verder moet worden ontwikkeld voordat hij op zee kan worden gebruikt. Maar als het zover is denken ze nog veel meer toepassingen te kunnen verzinnen.
Bron: Faqt
Lees ook
Ervaren maakt gelukkiger dan hebben
Overuren maken depressief
Een sensatie in de kunstwereld: de schilderende computer

Over de schrijver

2 gedachten over “Magnetische zeep verwijdert olie”

  1. Blijft dan de zeep plakken aan de scheepvaart. Die zijn van metaal. Indien de vissen van die zeerp eten kun je ze wel gemakkelijker vangen. Je werpt een plaat metaal in het water aan een lijn en ze plakken eraan vast..
    grappig …..mvg Peter
    ps beter een reactie dan je mond houden. Tenzij je een beugel hebt en van die zeep at….

Reacties zijn gesloten.