Makers Unite geeft vluchtelingen zelfvertrouwen en eigenwaarde

Zes jaar geleden kwam hij zelf als nieuwkomer naar Nederland. “Met de Thalys, vanuit Parijs, dus niet met een boot,” vertelt Thami Schweichler. Hij kreeg de kans om hier wat van zijn leven te maken en hij wilde diezelfde kans aan anderen geven. Daarom richtte hij Makers Unite op. Een gemeenschap waarin vluchtelingen elkaar ontmoeten, samen producten maken en aan een stappenplan werken voor een verdere carrière. “Want de Nederlandse regering regelt veel: een dak boven je hoofd, eten en kleding. Maar wat deze mensen daarnaast nodig hebben, is zelfvertrouwen. Dat is essentieel voor het opbouwen van een toekomst. Die mogelijkheid wil ik ze bieden met Makers Unite.”

Re-vest Life

Makers Unite begon in 2016 met de eerste campagne: re-vest life. Daarmee maakten ze lintjes van reddingsvesten, als symbool voor alle vluchtelingen die met de boot naar Europa komen. Doel was om bekendheid te geven aan het programma dat ze voor vluchtelingen ontwikkelden. En dat lukte, want ze wonnen er de Refugee Challenge mee. “Dit project gebruikt het maakproces om connecties en dialoog tot stand te brengen,” stond er in het juryrapport te lezen. De jury was onder de indruk van het idee om het proces van samen iets maken te gebruiken om betrokkenheid te stimuleren en talent naar boven te halen.
2016 Thonik04 Re Lifevest Hires 6 E1513623453716

Een traject van zes weken

Het programma van Makers Unite is een traject van zes weken. “Daarin werken we aan de ontwikkeling van mensen. We willen erachter komen wat hun kwaliteiten zijn en wat de mogelijkheden in Nederland zijn om die kwaliteiten te gebruiken,” legt Thami uit. “We maken samen een stappenplan voor hun carrière. Stap 1: opleiding, stap 2: stage en stap 3: baan. We helpen ze bij het maken van hun CV, een portfolio, een videopitch. Maar de meesten hebben vooral hulp nodig met het opbouwen van zelfvertrouwen. Bij ons zijn ze bezig om samen iets te maken, zoals een draagtas of een hoes voor je laptop. En dat geeft ze het gevoel dat ze ergens bij horen, een community.”

Studenten Die Deelnemen Aan Een Workshop Photo By Eva Porcuna E1513623486345

Samen een product maken

Door samen aan een product te werken, ontwikkelen deze mensen hun creativiteit, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ze werken via workshops en sessies aan hun skills en worden na zes weken opgenomen in een matchmaking systeem waarmee ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunnen doen of zelfs een betaalde baan vinden om ervaring op te doen. “Het ligt een beetje aan het doel van de mensen,” vertelt Thami. “Sommigen komen vooral voor coaching. Anderen zijn al klaar voor professionele ervaring en een derde, wat kleinere groep wil direct een baan.”

Succes

Tot nu gaat t goed met Makers Unite. Er hebben al meer dan 70 nieuwkomers meegedaan aan het traject en daarvan is 60% succesvol gekoppeld aan de volgende stap in hun carrière. “Volgend jaar willen we het iets groter aanpakken,” vertelt Thami. “Zo willen we onze producten niet meer alleen online verkopen, maar ook in verschillende winkels. We zijn bezig om een retail netwerk op te bouwen.” Met het verkopen van de producten bekostigen ze het traject waarmee ze de vluchtelingen verder op weg helpen.

Op dit moment is Makers Unite alleen nog maar actief in Amsterdam, maar dat gaat veranderen. “We zijn nu bezig met een programma in Arnhem en Rotterdam is ook een mooie plek waar we iets kunnen maken,” zegt Thami. Ambitie genoeg dus.
Lees ook: Refugee start force helpt vluchtelingen op weg en Deze producten worden gemaakt op sociale werkplaatsen
 
 
 
 
 
 
 
 

Over de schrijver