Moniek heeft dé tip voor een makkelijke fietsvakantie door een prachtig Oostenrijks landschap

Mensen zijn in te delen in twee groepen: de wandelaars onder ons, en de fietsers. Meestal zijn wandelaars geen fietsers. En vice versa. In deze blog ga ik dat proberen te doorbreken. Ik heb namelijk dé tip voor een fietsvakantie komend voorjaar of zomer, speciaal voor wandelaars.

Afgelopen zomer fietsten wij met onze zoon van 10 (dus, niet te veel klimmen) twee weken (dus, niet te lang) veelal omlaag door de bergen (dus, niet te zwaar) in Oostenrijk en Noordoost-Italië. We fietsten langs schitterende uitzichten, oude stadjes, rustige watervalletjes, pittoreske pensionnetjes. En, langs de mooiste wandelingen. Ben je al overtuigd, fervente wandelaar?  Ik neem ik je graag mee in ons avontuur.

Fietsvakantie

Zelf behoor ik wel tot de groep fietsers. En na een aantal eerdere fietstochten met ons gezin, was het doel dit jaar: mooie plekjes zien. Na het lezen van ervaringen van andere vakantiefietsers keken we al snel naar Oostenrijk. We vonden een combinatie van twee fietsroutes die ideaal bleek te zijn wat betreft uitzicht én hoogtemeters. Namelijk veel mooie uitzichten, maar bizar weinig hoogtemeters.

We kozen voor de Drauradweg van Lienz naar Villach, in Karinthië. En voor de Alpe Adria radweg van Villach naar Udine. In totaal ongeveer 300 kilometer. We hebben de hoogtemeters niet exact bijgehouden, maar we fietsten overwegend naar beneden. Een paar klimmen natuurlijk daargelaten, het is nergens zo vlak als in Nederland. Maar het was allemaal heel goed te doen, ook voor onze zoon van 10.

Fietsen in Oostenrijk

Wij zijn met de auto naar Oostenrijk gereden en hebben onze eigen fietsen meegenomen. Fietsen kun je ook in Lienz huren. De auto hebben we laten staan in het kleine bergdorp Berg im Drautal. Daar belandden we doordat het regende op de eerste dag. De eerste etappe, van Lienz naar Berg im Drautal, hebben we daarom helaas met de auto afgelegd.

Voordeel was dat er ook in Berg im Drautal een treinstation was. Zodat we aan het einde van de fietstocht in Udine, Italië, de auto weer gemakkelijk op konden ophalen. Dat hebben we overigens niet met z’n allen en alle fietsen gedaan. Manlief is de auto op gaan halen, omdat we nog wilden kamperen in Slovenië en Italië. De trein die altijd dichtbij is op deze route is een groot praktisch voordeel voor deze fietsroute.

Wij worden ontzettend blij van ‘het onderweg zijn’ en ik kan mij voorstellen dat dit ook voor wandelaars aanlokkelijk is: leven met weinig spullen, veel buiten zijn, dagelijks nieuwe indrukken opdoen, avonturen beleven. Om jouw (eerste?) fietsvakantie ook tot een succes te maken, wil ik je de volgende tips meegeven (tekst gaat verder onder de foto’s):

5 tips voor een succesvolle fietsvakantie:

  1. De voorbereiding. Stippel een (al dan niet bestaande) route uit in detail. Verrassingen zijn niet altijd leuk (“oh wacht, het hotel is toch 5 km verder dan ik dacht, op een heuvel, en het restaurantje is vandaag ook dicht….”).
  2. Neem de tijd. 45 km fietsen per dag klinkt misschien als best veel. Maar als je je bedenkt dat je daar de hele dag over kunt doen, valt dat best mee. Als je ongeveer 15 km per uur fietst, heb je voor 45 km een uur of drie nodig. Als je dan fietst tussen 10.00 en 11.30 uur, een terras opzoekt en tussen 14.00 en 15.30 uur weer, ben je nog vroeg op je eindbestemming!
  3. De regel van twee. Na alweer jaren van fietsvakanties neigen ook wij nog steeds om te veel mee te willen nemen. Dit jaar pasten we de regel van twee toe: niet meer dan twee shirts, twee broeken, twee jasjes/truien, twee extra binnenbanden… Kleding is natuurlijk afhankelijk van het weer. Maar er is niets waarvan je er meer dan twee nodig hebt (ok, ondergoed daargelaten).
  4. Een relaxte mindset. Je hebt alles goed voorbereid. Maar, we zijn op avontuur samen. Dan gaan er dingen wel eens anders dan gepland. Helemaal niet erg. Dat hoort juist bij het avontuur!
  5. Plan ook rustdagen en voor jou als wandelaar natuurlijk wandelingen in! Die zijn er op deze route meer dan voldoende.

Lees ook: 5 tips voor een fietsvakantie langs de Franse kust.

Hieronder beschrijf ik in het kort de route die we fietsten van plaats naar plaats. Een paar overnachtingen had ik vooraf vastgelegd, maar de meeste boekten we gedurende de vakantie (tekst gaat door onder de foto’s).

De fietsroute door Oostenrijk:

  1. Lienz
    1. Leuk stadje met leuke mogelijkheden voor uitstapjes: de schitterende kloof Galitzenklamm waar je prachtig kunt wandelen. Heb je de kinderen bij? Dan is een bezoekje aan de zomerrodelbaan van 2,7 kilometer op de Hochstein heel leuk.
  2. Berg im Drautal
    1. Klein dorp in het dal tussen de prachtige bergtoppen. Voordeel waar wij toevallig tegenaan liepen: in het dorp is een mooi gemeentelijk zwembad (met glijbaan!).
  3. Seeboden
    1. Drukkere (bad)plaats aan de Millstätter See, waar ook in gezwommen kan worden. Langs het meer loopt een goed fietspad. Aan de noordkant van het meer vind je een prachtige wandeling van 2,6 kilometer, de Zwergsee Slow Trail. Aan de zuidkant is een wandeling van 4,4 kilometer.
  4. Feld am See
    1. Klein bergdorpje. Minpuntje: op maandag is er weinig te beleven. Maar, het uitzicht op de bergen maakt veel goed.
  5. Ossiach, aan de Ossiacher See
    1. Ook langs dit meer ligt een mooi fietspad. In Ossiach zitten wat meer campings en hotels met eigen ligplaatsen aan het meer. Tip voor de kinderen: het Gemeindestrandbad Ossiach met een grasligweide, speeltoestellen, horeca en een mega glijbaan het meer in!
  6. Villach
    1. Wat groter stadje, goed om mogelijk wat inkopen te doen als dat nodig is. En mocht het weer wat minder zijn, zit hier een prachtig zwembad Thermen Resort.
  7. Arnoldstein
    1. Klein bergdorp op de grens met Italië.
  8. Chiusaforte
    1. Onderweg naar dit ietwat eenvoudige Italiaans dorp fiets je langs een schitterende waterval.
  9. Venzone
    1. Schitterend middeleeuws dorpje. De verrassing van de vakantie! Venzone kreeg al in 1965 de status van nationaal monument, vanwege het prachtige, goed behouden oude stadscentrum en de dubbele stadsmuren. In 2017 is het dorpje uitgeroepen tot mooiste dorpje van Italie. Ook leuk: onderweg rond Venzone fiets je verschillende keren door oude treintunneltjes (het fietspad is aangelegd op een voormalig treinspoor). 
  10. Udine
    1. De hoofdstad van de gelijknamige provincie Udine, in de autonome regio Friuli-Venezia Giulia. Het is een grotere Italiaanse stad met een prachtig historisch centrum, lekkere restaurantjes en hippe barretjes.

Over de schrijver