Man bouwt bounty-eiland van plastic flessen


Wat is het nut van lege plastic flessen? In eerste instantie niets, zou je zeggen. Je hebt er toch alleen maar last van?! Plastic flessen betekenen afval en milieuvervuiling. Toch kunnen plastic flessen ook een andere bestemming krijgen. Sterker nog, ze zouden wel eens onderdeel kunnen zijn van een fascinerend ecologisch project.
In 1998 begon Richie Sowa met het verzamelen van lege plastic flessen in een lagune in Mexico. Met netten en touw bond hij de flessen bij elkaar, om ze vervolgens te gebruiken ter ondersteuning van bamboe vlotten. Wat was zijn doel? De vlotten bijeen te binden tot een drijvend eiland. Stug doorwerkend had hij zeven jaar en 250.000 flessen later zijn doel bereikt: een op plastic flessen drijvend eiland van 20 bij 16 meter, compleet met drie zandstranden, mangroves, een huis, oven en een `selfcomposting` toilet. Zijn hele eiland voorzag hij middels zonne-energie van elektriciteit.

Helaas kwam aan zijn droom abrupt een einde, nadat de orkaan Emily Richie`s eiland in 2005 in één dag totaal vernietigde. Twee jaar lang bezon Richie zich op een vervolg. Daarna bouwde hij, met de hulp van vele vrijwilligers, gedurende de jaren 2007 en 2008 aan een tweede eiland. Om te voorkomen dat het eiland bij een volgende orkaan opnieuw zou worden weggevaagd, koos hij voor een andere locatie en besloot hij het eiland wat kleiner te maken. Augustus 2008 was zijn tweede eiland gereed: minder flessen ditmaal, zo`n 100.000, maar nog steeds drie stranden, een huis, beplanting en ditmaal zelfs een heuse waterval en rivier. Opnieuw is het eiland qua energie volledig zelfvoorzienend.
Het is Richie`s volgende droom om met het eiland een reis rond de wereld te maken. Om die reden moest hij bij de regering in Mexico een vergunning aanvragen, om het eiland officieel als boot te erkennen. Een bizarre opgaven. Maar warempel: nadat Richie een aantal wettelijk noodzakelijke voorzieningen had doorgevoerd , zoals het plaatsen van brandblussers en EHBO-dozen, werd zijn eiland in 2011 door de Mexicaanse overheid officieel als boot erkend. het wachten is nu op het moment dat hij daadwerkelijk afvaart.
Bron: omdenken.nl // Berthold Gunster
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Zo werd pesten gestopt
Stad zoekt boer
Designbureau ontwerpt couveuse van automaterialen

Over de schrijver

3 reacties op “Man bouwt bounty-eiland van plastic flessen”

  1. Dit soort opmerkelijke en geweldige initiatieven krijgen in de grote media helaas te weinig aandacht, waardoor de doorsneemens niet eens weet dat er zoiets als 'omdenken' bestaat.

Reacties zijn uitgeschakeld.