Man bouwt eigen hobbithuis voor minder dan €4000

Zijn huis lijkt zo uit een fantasy roman geplukt. Tolkien zou trots op zijn hobbithuis zijn, maar ook mensen die willen leven met een lage impact, zullen geïnspireerd raken.

Autodidact huizenbouwer Simon Dale bouwde zijn woning in minder dan vier maanden. Het is gemaakt van teruggewonnen hout en hergebruikte materialen. Plus: Dale leeft zonder aansluiting op het elektriciteitsnet (elektriciteit komt van zonnepanelen), met een compost toilet, een groen dak, water uit een bron en natuurlijke koeling en verwarming.

In Nederland zijn er ook verschillende initiatieven van mensen en groepen die duurzame, ecologische huizen bouwen:

* In Groningen bouwt Robert van der Velden, geïnspireerd door Simon Dale, een eigen hobbithuis in zijn achtertuin.
* In Nijmegen proberen bewoners een ecowijk met huizen met stro te realiseren
* Ook in Olst, Ede en Houten bestaan plannen om aardehuizen te bouwen. In Olst werden onlangs de eerste twee zelfgebouwde aardehuizen feestelijk geopend.
* In Arnhem willen ze een ecowijk bouwen en de toekomstige bewoners mogen meedenken over de vormgeving ervan.
* De SolarCabin is een slim en innovatief ontwerp van architecten Bram Zondag en Arjan de Nooijer. Met hun ‘dak onder de zon’ hopen zij een warm en veilig thuis te bieden aan vluchtelingen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan integratie op de woningmarkt.

Bekijk hier foto’s van het hele huis van Simon Dale.

Je eigen hobbithuis

Het hobbithuis van Dale is prachtig, en misschien wil je nu zelf ook zo’n huisje. Dat kan! Het bedrijf Green Magic Homes maakt prefab hobbithuizen die je overal neer kunt zetten. De huisjes worden als een bouwpakket geleverd, je moet de panelen zelf in elkaar zetten. Het dak van het hobbithuis bedek je met aarde en gras of bomen en planten. Dat werkt perfect als isolatiemateriaal. In de winter houdt het je huisje warm, in de zomer zorgt het voor koelte. Lees hier meer over het bouwpakket.

Bron: Grist en Simon Dale.net

Over de schrijver

14 reacties op “Man bouwt eigen hobbithuis voor minder dan €4000”

 1. Twee volwassen zonen met autisme. De ene is dol op Tolkien en de ander ziet het ook wel zitten. Een mantelzorgunit mag je vergunningsvrij neerzetten, moet dit toch ook lukken. Zeker wanneer ze met de opening bij ons naar het open veld kunnen staan.

 2. Zeer mooi initiatief. Zou leuk zijn een volledig dorpje te bouwen zo. Met dan nog wat gemeenschappelijke gebouwtjes in dezelfde stijl. Echt Super!

 3. geachte heer , mevrouw,

  ik vraag u ??

  waar hobbit-huis in nederland ???

  hoeveel kost precies hobbithuis ???

  met vriendelijk gr. S.R.

Reacties zijn uitgeschakeld.