Man bouwt eigen hobbithuis voor minder dan €4000

Zijn huis lijkt zo uit een fantasy roman geplukt. Tolkien zou trots op zijn hobbithuis zijn, maar ook mensen die willen leven met een lage impact, zullen geïnspireerd raken.

Autodidact huizenbouwer Simon Dale bouwde zijn woning in minder dan vier maanden. Het is gemaakt van teruggewonnen hout en hergebruikte materialen. Plus: Dale leeft zonder aansluiting op het elektriciteitsnet (elektriciteit komt van zonnepanelen), met een compost toilet, een groen dak, water uit een bron en natuurlijke koeling en verwarming.

In Nederland zijn er ook verschillende initiatieven van mensen en groepen die duurzame, ecologische huizen bouwen:

* In Groningen bouwt Robert van der Velden, geïnspireerd door Simon Dale, een eigen hobbithuis in zijn achtertuin.
* In Nijmegen proberen bewoners een ecowijk met huizen met stro te realiseren
* Ook in Olst, Ede en Houten bestaan plannen om aardehuizen te bouwen. In Olst werden onlangs de eerste twee zelfgebouwde aardehuizen feestelijk geopend.
* In Arnhem willen ze een ecowijk bouwen en de toekomstige bewoners mogen meedenken over de vormgeving ervan.
* De SolarCabin is een slim en innovatief ontwerp van architecten Bram Zondag en Arjan de Nooijer. Met hun ‘dak onder de zon’ hopen zij een warm en veilig thuis te bieden aan vluchtelingen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan integratie op de woningmarkt.

Bekijk hier foto’s van het hele huis van Simon Dale.

Je eigen hobbithuis

Het hobbithuis van Dale is prachtig, en misschien wil je nu zelf ook zo’n huisje. Dat kan! Het bedrijf Green Magic Homes maakt prefab hobbithuizen die je overal neer kunt zetten. De huisjes worden als een bouwpakket geleverd, je moet de panelen zelf in elkaar zetten. Het dak van het hobbithuis bedek je met aarde en gras of bomen en planten. Dat werkt perfect als isolatiemateriaal. In de winter houdt het je huisje warm, in de zomer zorgt het voor koelte. Lees hier meer over het bouwpakket.

Bron: Grist en Simon Dale.net

Over de schrijver

14 reacties op “Man bouwt eigen hobbithuis voor minder dan €4000”

 1. In Suriname gebeurd dit al jaren .Jekoopt een afbraak-woning ,zo noemen ze dat daar en er komen hele mooie huizen uit.Ik vind dat prachtig .Goed gedaan hoor! Fantastisch!

 2. Danny

  Mijn zoon is ongeveer drie maanden geleden naar Engeland gegaan om in de natuur zo een huis te bouwen.

  Ik weet op dit moment niet waar hij zit maar als ik dit zie heb ik er een goed gevoel bij en denk ik dat hij in Wales zit!

  Geweldig zo'n huis, ik weet dat Chris op de goede weg zit!!!

  1. groot gelijk van diene zoon,het is mijn allergrootste droom om in zo’n hobbithuisje te wonen en te leven,als alleenstaande mama van 2kinderen is het niet haalbaar voor een huis te kopen,maar zoiets zou toch moeten gaan

 3. Wat Mooi en Romantisch!!!

  Dit soort huizen zou vast ook op een modernere manier (met aansluiting op groen-gas en elektriciteitsnet en riolering…) gebouwd kunnen worden met duurzame natuurlijke bouwmaterialen, massief steen en veel glas/grote ramen en een met gras overgroeid dak… En omringende Tuin!

  Dat hoeft dan nog niet eens op de Veluwe maar gewoon in een beetje groene omgeving.

Reacties zijn uitgeschakeld.