Man trotseert straling Fukushima om voor dieren te zorgen

Akk_rus, Flickr.com
Akk_rus, Flickr.com

Ruim een jaar na de kernramp van Fukushima is het dorpje Tomioka, ongeveer 15 kilometer van de kerncentrale verwijderd, verlaten. Maar niet door iedereen. De 53-jarige Naoto Matsumura is, ondanks de door de overheid verplicht gestelde evacuatie, achtergebleven in door radioactief stof bedekte plaatsje. Hij zorgt daar voor de talloze achtergelaten koeien, varkens, honden en katten.

 
Erbarmelijke omstandigheden
Sinds de kernramp heeft Matsumura talloze dieren in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Honden en katten die vanwege een gebrek aan eten en drinken langzaam uithongerden, opgesloten vogels met verdroogde vleugels, een uitgemergelde koe met haar kalfje. En dat zijn nog maar een paar van de schrijnende gevallen waar hij voor zorgt. Inmiddels is Matsumura’s ‘veestapel’ uitgegroeid tot honderden dieren. Dat zijn direct ook zijn enige vrienden, want mensen komt hij alleen nog tegen als een of twee keer in de maand in een andere plaats zijn voorraden aan gaat vullen.
Doodvonnis
Het trieste aan het verhaal van Matsumura is dat zijn lichaam door de langdurige blootstelling aan radioactieve straling volledig vergiftigd is. Met zijn belangeloze inzet voor deze dieren heeft Matsumura zijn eigen doodvonnis getekend. Toch weerhoudt dat hem er niet van om door te zetten; de overheid weigert om hulp te bieden en Matsumura wil de dieren niet aan hun lot overlaten. Inmiddels staat Matsumura er ook niet meer helemaal alleen voor; supporters hebben een speciale Facebook-pagina opgezet waar ze vragen om donaties, zodat Matsumura zo lang als nodig is voor de vergeten dieren van Tomioka kan blijven zorgen.
Bronnen: Grist, Dogtime
Lees ook:
Zo krijg je gemakkelijke groene stroom uit eigen land
Zien wij het einde van het nucleaire tijdperk?
3 redenen waarom je huisdier je gezond houdt

4 reacties op “Man trotseert straling Fukushima om voor dieren te zorgen”

 1. Gelukkig zijn er nog zulke mensen die aan onze dieren denken met gevaar voor zijn eigen leven. Hij heeft een hart van goud. Hij zou een gouden medaille moeten krijgen. Ik keur de houding van de regering af. Het is al afschuwelijk wat er is gebeurt. Maar deze man heeft zijn hart op de juiste plaats. Hopelijk kan het nog een tijdje van dit werk genieten. Hij maakt de keus om dit te doen en dat is bewonderingswaardig.

 2. GEWELDIGGG!!!! iets jammer dat die bloot is gesteld, Maar de liefde voor dieren die staan bij deze meneer nummer 1!!
  En kan heel veel mensen van leren.
  Ik vind dat hij niet alleen geweldig is maar ook een TOPPER!! waar vind je nog dit soort mensen die hun eigen leven op geven voor dieren (Y)

  1. Op TV zag ik deze week een reportage over een vrouw die ditzelfde werk deed. Er zijn er dus meer…
   Persoonlijk heb ik altijd wel moeite met dit soort heldhaftigheid. Is het leven van een ander (mens of dier) per definitie meer waard dan het jouwe?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020