Mannelijk gedrag zorgt voor milieuvervuiling

Bron: Georgio (Flickr.com)
Bron: Georgio (Flickr.com)

Krijg je van jouw man wel eens het verwijt dat jij met jouw haarlakverbruik in je eentje voor het gat in de ozonlaag zorgt? Nu heb je een weerwoord: de man blijkt verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van milieuvervuiling. Twee onafhankelijk uitgevoerde Europese onderzoeken wijzen uit dat mannelijk gedrag de belangrijkste oorzaak is voor uitstoot van broeikasgassen die de aarde opwarmen.

Beide studies zijn gebaseerd op het verbruik en de dagelijkse activiteiten van mannen en vrouwen in geïndustrialiseerde landen. Onderzoeker Frédéric Chomé, Belgisch milieuconsulent, voerde één van de onderzoeken uit en kwam tot de conclusie dat een vrouw gemiddeld 32,3 kilogram CO2 per dag uitstoot. Een man stoot in dezelfde periode 39,3 kilogram uit. “Het resultaat van het onderzoek is een goede indicator in de verschillen in milieuvervuiling als gevolg van gedrag bij mannen en vrouwen,” aldus Chomé.

De sociale rol van de man
Ook onderzoekers Annika Carlsson-Kanyama en Riita Räty onderzochten het dagelijks gedrag van mannen en vrouwen. Ze gebruikten hiervoor mannen en vrouwen uit Duitsland, Griekenland, Noorwegen en Zweden. “Mannen verbruiken meer vlees en bereide dranken dan vrouwen”, zo stelt hun studie. “Daarnaast rijden ze vaker en langere afstanden met de auto. Daardoor komen ze aan een hogere CO2-uitstoot.”

Corinna Altenburg en Fritz Reusswig van het Onderzoeksinstituut voor Klimaatimpact erkennen het milieuvervuilende gedrag van mannen, maar geven ook aan dat het voor een deel ligt aan de sociale rol van de man: “In de transportsector zijn er veel trajecten met het vliegtuig en de auto. Dat verhoogt de ecologische voetafdruk van mannen aanzienlijk.” Hun oplossing is bijvoorbeeld de vleesconsumptie te verminderen. “Hierdoor kan men de massaproductie terugschroeven en zo de CO2-uitstoot door de dieren verlagen.”

Bron: Mo.be, duurzaamnieuws.nl

Lees ook:
Mijn stekje zoekt jouw zaad
Onderzoek: honden hebben menselijke gevoelens
7 manieren om in 2050 iedereen eten te geven

6 reacties op “Mannelijk gedrag zorgt voor milieuvervuiling”

 1. en mannen scheten veeeeel meer, dus dat is ook veel meer CO2 uitstoot…
  ze gaan joggen, uurtje joggen is al meer dan een koe de hele dag aan CO2 uitstoot, dus voor t milieu is t beter als je niet gaat joggen…!

  1. Zo kennen we er nog wel een paar. Zo zijn vrouwen vaker vegetarisch en wat doen die, juist meer gasproductie (methaan, CH4), wat een véél erger broeikasgas is dan CO2. In hoevere compenseert vleeseten en vegetarische methaanscheten elkaar. Ook onderzocht in dit onderzoek.
   Daarnaast als vrouwen meer gaan werken en bepaalde beroepen gaan uitvoeren gaat hun CO2 uitstoot ook omhoog.
   Mensen, we zouden ons niet zo blind moeten starten op CO2 alleen, maar ook naar bijv. methaan (CH4) uitstoot en andere giftige stoffen voor het milieu. Zoals stikstofoxiden bij auto's en fijnstofuitstoot in bewoonde gebieden.

 2. Bijzonder flauw inderdaad, als je nagaat dat mannen in de meeste maatschappijen nog steeds meer en vaker werken dan vrouwen, mag het ook geen verrassing heten dat ze meer CO2 produceren. Geen goede zaak, hoe je het ook wendt of keert, maar dat is wat anders. En dat ze meer eten en drinken is geen wonder op basis van hun hogere metabolisme en hoger normaal lichaamsgewicht.

  Maar goed.

  Waar ik me nog het meest aan stoorde is het gebruik van het woord "mannelijk". Ik denk niet dat het hier gaat om het bezit van een werkende penis, maar dat er wordt gedoeld op het vertonen van masculien gedrag. Ik vermoed dat een manwijf dat zuipt als een ketter en met 140 in haar BMW de linkerbaan opeist dezelfde negatieve effecten sorteert als "de man". Natuurlijk kunnen we het eens zijn dat masculiene eigenschappen typisch meer voorkomen bij mannen dan bij vrouwen, maar de suggestie wordt hier gewekt dat het bezit van een Y-chromosoom de oorzaak is, terwijl het toch even wat anders ligt.

 3. CO2 is geen milieu-vervuiling maar koolstofdioxide wat we allemaal uitademen. Planten en Bomen zetten dit CO2 vervolgens om in Zuurstof… wat wij dan weer inademen.
  Het bladgroen 'Chlorofyl' van bomen en planten, zuivert ook nog eens de lucht.

  Dus gewoon meer herplanten en herbebossen.

  Wegrottende bomen gebruiken echter zuurstof… En electromagnetische-straling is schadelijk voor Bomen en Planten: https://www.hetkanwel.net/2011/02/11/wetenschapper

 4. Wat een flauw onderzoek. Geschikt voor een ig nobelprijs. Hebben ze ook gedacht aan een compensatie voor de economische inbreng die een man heeft in het gezin? Hebben ze ook de instellingen van de thermostaat meegenomen? Ik ken toch meer vrouwen in mijn omgeving die hechten aan een auto voor de deur dan mannen… in mijn sociale omgeving gaan echte mannen op de fiets naar hun werk 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.