Marathonlopers New York werden vrijwilligers

Foto: Laverrue, Flickr

Afgelasten of niet? Dat was de vraag. De marathon van New York hield afgelopen weekend de gemoederen flink bezig. Nadat orkaan Sandy verwoestend had huisgehouden in de stad die nooit slaapt, waarbij zelfs doden waren gevallen, stond burgemeester Bloomberg voor een lastige beslissing.
De stad haalt jaarlijks veel inkomsten uit het hardlooptoerisme. En veel lopers hadden de tocht naar de stad al gemaakt. Het evenement afgelasten zou de stad veel geld gaan kosten. Maar even zovelen vonden het niet kies om het evenement door te laten gaan, terwijl sommige delen van de stad in spookwijken waren veranderd.
Uiteindelijk gaf dít argument de doorslag: de benodigde inzet van politiemensen en hulpverleners bij de marathon. Als die langs de route hun werk moesten doen, zou dat vele handen minder hulp in de getroffen delen van de stad betekenen. En dus ging Bloomberg overstag: de marathon ging niet door.
Een probleem voor de lopers die al naar de stad waren afgereisd. Maandenlang getraind, een dure trip gemaakt….voor niks. Maar dit luxeprobleem (want laten we eerlijk zijn, dat was het) werd door velen omgedacht in een nieuwe mogelijkheid. Bijvoorbeeld door cabaretier Pieter Jouke. Ook hij was in New York voor de marathon, bedacht zich geen moment en meldde zich aan als vrijwilliger. Puin ruimen, schoonmaken, wat hij ook maar kon doen.
Zo hebben veel ‘gedupeerde’ marathonlopers afgelopen weekend als vrijwilliger de handen uit de mouwen gestoken in New York. Voor Pieter Jouke werd het, aldus zijn blog op de website van het programma Een Vandaag, ‘de meest indrukwekkende marathondag ooit’.
Bron: Omdenken.nl // Laura Koppenberg
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Wreed klasgenootje werd gestopt
Gebruik subsidie zonne-energie voor scholen
Designbureau ontwerpt couveuse van automaterialen

Over de schrijver