Marije Bakt Brood: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool

Dit jaar heeft Marije haar beste baksel tot nu toe uit de oven gehaald: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool, Marije Bakt Brood. Toegankelijk voor iedereen; als je nog nooit een brood hebt gebakken of toch al wat ervaring hebt. Jong en oud, iedereen haalt er iets uit met alle tips die Marije je geeft. Of je in Nederland woont of aan het andere einde van de wereld, alles is online dus je kunt er altijd bij. Wij hadden de eer om zowel de Cursus Witbrood Bakken als Volkorenbrood Bakken te mogen volgen. Over mijn ervaring zal ik je zo meer vertellen. Maar ik kan alvast verklappen dat de verse broden die ik uit de oven haalde echt heerlijk waren.

Over Marije

Ik vroeg Marije waar haar liefde voor het broodbakken is begonnen. Robèrt van Beckhoven heeft haar geïnspireerd om brood te gaan bakken toen ze productieleider was van het Omroep MAX-programma BROOD. In dit programma gaat Robèrt op zoek naar de verhalen achter alle verschillende soorten brood in Europa. Toen de liefde voor het broodbakken eenmaal was aangewakkerd, wilde Marije er alles over weten. Ze heeft bij vele bakkerijen stage gelopen. Alle kennis die ze heeft opgedaan, wilde ze graag delen met andere mensen. Daarom geeft ze sinds een aantal jaren zowel Nederlandstalige als Engelstalige workshops in haar bakkerij in Andalusië.

Marije Bakt Brood

Om nog veel meer mensen aan de bak te krijgen, is ze dit jaar de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool gestart: Marije Bakt Brood. Het enthousiasme spat er vanaf! Marije heeft tijdens de lessen een hele open houding en zorgt voor een lage drempel om een vraag te stellen als iets niet helemaal lukt. Ze zoekt voor iedereen een oplossing. Ook als je bijvoorbeeld artritis hebt en niet goed kan kneden of een bepaalde allergie hebt.

Wat maakt deze broodbakschool zo waardevol?

In de online broodbakschool vindt de thuisbakker staan alle recepten, instructievideo’s en tips bij elkaar. Hierdoor word je als lezer niet overweldigd door alle informatie die je kant op komt, maar zorgt Marije voor overzicht. Bovendien komt er binnenkort een community online waar je je vragen kunt stellen en in contact kunt komen met andere thuisbakkers. Een ander uniek punt van Marije Bakt Brood is de tips die ze je biedt voor als het een keer niet helemaal goed gaat. Niet alleen de successen worden besproken in de cursussen. Wat ik erg fijn vind aan de cursussen is dat Marije alles duidelijk en volledig uitlegt. Hierdoor voelt het bijna alsof je het al eerder hebt gebakken, ook al begin je aan je eerste brood. Je weet waar je op moet letten en je krijgt voor elke situatie handvatten. Kortom: wil je een brood uit je oven halen dat ook nog eens heerlijk zal smaken, dan zit je met deze cursussen goed.

Momenteel zijn er al vier verschillende cursussen beschikbaar, namelijk de Basiscursus Witbrood Bakken, Basiscursus Volkorenbrood Bakken, Cursus Zelf Desem Maken en Cursus Desembrood Bakken. Ook zijn de verschillende cursussen in voordelige combideals aan te schaffen. Hieronder volgt een korte samenvatting van mijn ervaring met de eerste twee cursussen.

Basiscursus Witbrood Bakken

Zelf heb ik al wel ervaring met zuurdesembrood bakken, maar een gistbrood was nieuw voor mij. Dat betekende dus dat ik alle stappen en technieken nog moest leren. De perfecte situatie om deze cursus als een leek uit te proberen. Marije neemt je mee door het proces met behulp van instructievideo’s waarin ze alles stap-voor-stap uitlegt en laat zien. Wat mij meteen opviel is dat ze je heel veel handvatten geeft. Wat moet je doen als je deeg te nat is of juist te stram? Er staat een tip voor je klaar. Na het kijken van de video’s had ik bijna het gevoel alsof ik het al een keer had gedaan. Door het basisrecept ernaast te houden tijdens het bakken, ging het proces erg vlot. Marije vertelde mij dat het broodbakken eigenlijk een taal is die je moet leren spreken; je moet heel goed naar je deeg leren luisteren. Daarom raadt ze je ook altijd aan om het basisrecept eerst tien keer te volgen voordat je gaat het experimenteren met bijvoorbeeld vulling. En het is juist het begrijpen van het deeg wat zij zo goed kan overbrengen. Haar uitleg en tips zorgden ervoor dat ik zeker was van de stappen die ik moest uitvoeren en goed op het deeg kon inspelen. Hierdoor was ik, al zeg ik het zelf, met mijn eerste witbrood al erg tevreden! En ik kan je zeggen, hij smaakte heerlijk.

Marije Bakt Brood

Basiscursus Volkorenbrood Bakken

Ook de cursus om volkorenbrood te leren bakken was leerzaam om te volgen. De technieken die worden uitgelegd komen in de grote lijnen overeen met die van witbrood, maar toch heb ik weer nieuwe dingen geleerd. De cursus is erg praktisch en je kunt hem meteen toepassen. Het eerste brood was al meteen een succes door de duidelijke uitleg van Marije, meer kan je niet wensen. Ik ga zowel het volkorenbrood als het witbrood zeker vaker bakken om het goed onder de knie te krijgen. Elke keer ga je je deeg steeds beter begrijpen en kun je alle tips en tricks beter toepassen. Je krijgt de technieken steeds beter onder de knie en het wordt elke keer een nog lekkerder brood. Marije geeft je ook recepten mee voor als je wat meer wilt gaan experimenteren. Je krijgt dus genoeg lesstof mee om nog lang door te kunnen bakken.

Marije Bakt Brood

We mogen twee cursussen (naar eigen keuze) van Marije Bakt Brood cadeau doen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en laat hieronder in een reactie weten waarom jij graag brood wilt gaan bakken of welke nieuwe hobby’s jij hebt opgepakt dit jaar. Wie weet ruikt je keuken binnenkort naar een heerlijk vers brood, gebakken samen met Marije. 

Over de schrijver

54 gedachten over “Marije Bakt Brood: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool”

  1. Ik wil graag volkorenbrood leren bakken. Het lijkt me een mooie volgende stap om bewust en plantaardig te eten.

    dit ziet er niet intimiderend uit en ik ruik al haast de geur van gistend deeg

  2. Ik bak al brood en leg het steeds weer af bij wat manlief uit de broodbakmachine tovert. Dus ik doe iets fout. Dat geldt trouwens ook voor mijn zuurdesembrood. Soms lukt het aardig, niet perfect, soms heb ik een baksteen.

  3. Wat leuk dat Marije de cursus online geeft vanuit Andalusia. Ik woon ook deels in Spanje en mis de variatie aan brood wat Holanda wel biedt. Maar DIT is de oplossing!

  4. Als halve Deen heb ik koekjes en teboller leren bakken, maar nog geen zuurdesem of ‘rugbrød’ (uitspraak roebrul, Deens Roggebrood), uitdaging ?

  5. Inmiddels bak ik al vele jaren mijn eigen brood. Met wisselende resultaten. Inmiddels heb ik, na heel veel oefenen, één perfect brood, gemaakt met voordeeg. Ik zou heel graag nog veel meer willen leren over verschillende meelsoorten, desem en allerlei broodsoorten.

  6. Ik doe graag mee! Ik zou dolgraag meer leren over het bakken van volkoren brood. Ik eet graag zo natuurlijk mogelijk, en daar sluit zelf brood bakken helemaal bij aan.

  7. Wat zou het heerlijk zijn om zelf brood te kunnen bakken. Voor mezelf en voor anderen! Al zijn we gezegend met elke dag vers brood in Nederlandse supermarkten etc, toch voelt het bijzonder om met eigen handen broden te bereiden. Ik geniet van creatief bezig zijn en mijn handen te gebruiken.. deze kans om een cursus te winnen laat ik niet aan me voorbij gaan! Dankjewel Marije dat jij je talent gebruikt en deelt met anderen. Zegen voor een rijke kerst en een nieuwjaar vol bloei! Christine

Reacties zijn gesloten.