Marije Bakt Brood: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool

Dit jaar heeft Marije haar beste baksel tot nu toe uit de oven gehaald: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool, Marije Bakt Brood. Toegankelijk voor iedereen; als je nog nooit een brood hebt gebakken of toch al wat ervaring hebt. Jong en oud, iedereen haalt er iets uit met alle tips die Marije je geeft. Of je in Nederland woont of aan het andere einde van de wereld, alles is online dus je kunt er altijd bij. Wij hadden de eer om zowel de Cursus Witbrood Bakken als Volkorenbrood Bakken te mogen volgen. Over mijn ervaring zal ik je zo meer vertellen. Maar ik kan alvast verklappen dat de verse broden die ik uit de oven haalde echt heerlijk waren.

Over Marije

Ik vroeg Marije waar haar liefde voor het broodbakken is begonnen. Robèrt van Beckhoven heeft haar geïnspireerd om brood te gaan bakken toen ze productieleider was van het Omroep MAX-programma BROOD. In dit programma gaat Robèrt op zoek naar de verhalen achter alle verschillende soorten brood in Europa. Toen de liefde voor het broodbakken eenmaal was aangewakkerd, wilde Marije er alles over weten. Ze heeft bij vele bakkerijen stage gelopen. Alle kennis die ze heeft opgedaan, wilde ze graag delen met andere mensen. Daarom geeft ze sinds een aantal jaren zowel Nederlandstalige als Engelstalige workshops in haar bakkerij in Andalusië.

Marije Bakt Brood

Om nog veel meer mensen aan de bak te krijgen, is ze dit jaar de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool gestart: Marije Bakt Brood. Het enthousiasme spat er vanaf! Marije heeft tijdens de lessen een hele open houding en zorgt voor een lage drempel om een vraag te stellen als iets niet helemaal lukt. Ze zoekt voor iedereen een oplossing. Ook als je bijvoorbeeld artritis hebt en niet goed kan kneden of een bepaalde allergie hebt.

Wat maakt deze broodbakschool zo waardevol?

In de online broodbakschool vindt de thuisbakker staan alle recepten, instructievideo’s en tips bij elkaar. Hierdoor word je als lezer niet overweldigd door alle informatie die je kant op komt, maar zorgt Marije voor overzicht. Bovendien komt er binnenkort een community online waar je je vragen kunt stellen en in contact kunt komen met andere thuisbakkers. Een ander uniek punt van Marije Bakt Brood is de tips die ze je biedt voor als het een keer niet helemaal goed gaat. Niet alleen de successen worden besproken in de cursussen. Wat ik erg fijn vind aan de cursussen is dat Marije alles duidelijk en volledig uitlegt. Hierdoor voelt het bijna alsof je het al eerder hebt gebakken, ook al begin je aan je eerste brood. Je weet waar je op moet letten en je krijgt voor elke situatie handvatten. Kortom: wil je een brood uit je oven halen dat ook nog eens heerlijk zal smaken, dan zit je met deze cursussen goed.

Momenteel zijn er al vier verschillende cursussen beschikbaar, namelijk de Basiscursus Witbrood Bakken, Basiscursus Volkorenbrood Bakken, Cursus Zelf Desem Maken en Cursus Desembrood Bakken. Ook zijn de verschillende cursussen in voordelige combideals aan te schaffen. Hieronder volgt een korte samenvatting van mijn ervaring met de eerste twee cursussen.

Basiscursus Witbrood Bakken

Zelf heb ik al wel ervaring met zuurdesembrood bakken, maar een gistbrood was nieuw voor mij. Dat betekende dus dat ik alle stappen en technieken nog moest leren. De perfecte situatie om deze cursus als een leek uit te proberen. Marije neemt je mee door het proces met behulp van instructievideo’s waarin ze alles stap-voor-stap uitlegt en laat zien. Wat mij meteen opviel is dat ze je heel veel handvatten geeft. Wat moet je doen als je deeg te nat is of juist te stram? Er staat een tip voor je klaar. Na het kijken van de video’s had ik bijna het gevoel alsof ik het al een keer had gedaan. Door het basisrecept ernaast te houden tijdens het bakken, ging het proces erg vlot. Marije vertelde mij dat het broodbakken eigenlijk een taal is die je moet leren spreken; je moet heel goed naar je deeg leren luisteren. Daarom raadt ze je ook altijd aan om het basisrecept eerst tien keer te volgen voordat je gaat het experimenteren met bijvoorbeeld vulling. En het is juist het begrijpen van het deeg wat zij zo goed kan overbrengen. Haar uitleg en tips zorgden ervoor dat ik zeker was van de stappen die ik moest uitvoeren en goed op het deeg kon inspelen. Hierdoor was ik, al zeg ik het zelf, met mijn eerste witbrood al erg tevreden! En ik kan je zeggen, hij smaakte heerlijk.

Marije Bakt Brood

Basiscursus Volkorenbrood Bakken

Ook de cursus om volkorenbrood te leren bakken was leerzaam om te volgen. De technieken die worden uitgelegd komen in de grote lijnen overeen met die van witbrood, maar toch heb ik weer nieuwe dingen geleerd. De cursus is erg praktisch en je kunt hem meteen toepassen. Het eerste brood was al meteen een succes door de duidelijke uitleg van Marije, meer kan je niet wensen. Ik ga zowel het volkorenbrood als het witbrood zeker vaker bakken om het goed onder de knie te krijgen. Elke keer ga je je deeg steeds beter begrijpen en kun je alle tips en tricks beter toepassen. Je krijgt de technieken steeds beter onder de knie en het wordt elke keer een nog lekkerder brood. Marije geeft je ook recepten mee voor als je wat meer wilt gaan experimenteren. Je krijgt dus genoeg lesstof mee om nog lang door te kunnen bakken.

Marije Bakt Brood

We mogen twee cursussen (naar eigen keuze) van Marije Bakt Brood cadeau doen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en laat hieronder in een reactie weten waarom jij graag brood wilt gaan bakken of welke nieuwe hobby’s jij hebt opgepakt dit jaar. Wie weet ruikt je keuken binnenkort naar een heerlijk vers brood, gebakken samen met Marije. 

Over de schrijver

54 gedachten over “Marije Bakt Brood: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool”

 1. Na een paar maanden zonder brood om wat kilo’s kwijt te raken, weet ik dat ik niet zonder lekker brood kan…en wat is dan mooier om te kunnen genieten van je eigen brood…na 2 misbaksels (geen idee waar het fout ging…maar niet te eten…) kan ik wel wat hulp gebruiken 😉

 2. Mijn nieuwe hobby in corona tijd is toch wel zuurdesem brood bakken…. zo ben ik ook in contact gekomen met Marije en mee gedaan met Desember, inderdaad met een s…. ;-). Ik ervaar Marije als een spontane vrouw met veel ervaring en kennis. Zij brengt dit graag over op andere mensen dus ik zou heel graag een cursus van haar willen winnen!

  1. Hoi! Ik wil graag echt goed brood leren bakken omdat ik net een operatie heb gehad waardoor ik heel goed moet oppassen met wat ik eet. Ik heb me verdiept in het zelf brood bakken, maar ik vind het nog best lastig! Met de cursus hoop ik een zetje in de rug te krijgen… 🙂

 3. Ik zou heel graag deze cursus voor mijn man willen winnen. Sinds 1,5 jaar is hij hobbyist met wisselende resultaten. Voornamelijk meergranen broden, maar hij experimenteert steeds meer met desem. Ik gun hem zo’n mooie cursus zodat de basiskennis kan worden aangevuld en nieuwe inzichten een heerlijk ruikende keuken geeft.
  Nu onze dochter geboren is, lijkt het mij een fantastisch cadeau voor al zijn inzet in de zwangerschap, bevalling er erna.

  1. Omdat ik eindelijk meer tijd heb in het weekend ( vanwege de lockdown) .
   Daarbij is het ontzettend ontspannend om met je handen bezig te zijn ipv met hoofd.
   En het gezin geniet ontzettend van mijn kookkunsten

  2. Ik vind het fijn om met mijn handen bezig te zijn en van niets, iets te maken. Het is genieten om te zien dat er uit ingrediënten die bij elkaar worden gevoegd zoiets kan ontstaan als brood.
   Ik maak steeds meer gerechten zelf, zonder pakjes en zakjes. Ik heb een slowcooker aangeschaft, een voedseldroger om restjes niet weg te hoeven gooien, een weckketel om seizoens producten ook te kunnen eten in een ander seizoen.

   Het bezig zijn met broodbakken heeft voor mij een extra voordeel. Mijn hoofd is altijd druk, mijn lichaam altijd gespannen. Maar als ik bezig ben met het deeg ben ik helemaal in het hier en nu. Ik word er rustig van.

 4. Een aantal broden verder die helaas allemaal plat bleven dus érgens gaat er iets niet helemaal goed 🙈. Ik zou graag de kneepjes van het vak leren, de rust nemen in de hectische tijd van het, weer, opzetten van het online lesgeven (ik ben leerkracht).

 5. Ik zou heel graag desem brood willen leren bakken, omdat mijn lijf gist niet kan verdragen. In veel producten zit gist en daarom zou ik zelf willen leren om brood te bakken zonder gist. Mag ik meedoen?

 6. Wat zou het gaaf zijn twee cursussen naar keuze te winnen zodat ik met “Des “aan de slag kan gaan , en nieuwe ideeën en recepten opdoe in de nieuwsbrief . Want zelf brood bakken smaakt altijd naar meer.
  De cursus desemstarter was ook zo leerzaam . Nu nog veel brood leren maken in my dutch oven

  1. Wat ontzettend leuk om online een cursus brood te kunnen leren bakken. Ik ben al een flink poosje bezig en kom niet verder met het desem brood. De moed zakt me soms in de schoenen…..
   Naast het brood bakken doe ik heel veel op het gebied van patisserie. Deze opleiding heb ik daarvoor ook afgerond.
   Juist nu in deze vervelende tijd, komen mijn hobby’s enorm van pas. Dagelijks sta ik in de keuken om met mijn 3 puberkinderen mooie producten te maken. Het geeft een band en ze (of ik😉) zijn even verlost van die akelige telefoons.
   Wanneer ik naast mijn werk en kinderen even moet ‘vluchten’ ga ik heerlijk met m n handen in de klei. Daar ben ik een mooie broodpan aan het maken. Deze hoop ik ooit nog eens te kunnen gaan gebruiken voor mijn zelf inelkaar geflanste desembroden.

   Heel veel succes met het online les geven en het ‘trekken’ van een winnende kandidaat!

 7. Ik ben dol op brood! Ik heb altijd al mijn eigen brood willen bakken en vind dit een geweldig initiatief! Meestal doe ik niet mee met dit soort dingen dus het wilt alleen maar zeggen hoe tof ik dit vind en zou graag een cursus willen volgen:)

  1. Dat zou zeer welkom zijn want tijdens de vorige lockdown heb ik heel erg m’n best gedaan om desembroden te bakken maar ik vond ‘t veel te moeilijk. Maar de smaak ervan heeft indruk gemaakt dus ik zou het toch erg graag beheersen en wat is er beter dan het opnieuw proberen in de 2e lockdown 😁

 8. Heel leuk initiatief! Ik wil graag zelf brood leren bakken omdat ik graag voeding in mijn handen heb en de reis graag afleg afleggen van ingrediënt tot (ditmaal) brood. Omdat ik een minimalistische levensstijl heb, is mijn eigen brood bakken ook een stap verder in deze ontwikkeling. Ik ben al volledig thuis in de vegan keuken, ik kook dagelijks en experimenteer volop, dus ik zou heel blij zijn met de cursus!

Reacties zijn gesloten.