Marije Bakt Brood: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool

Dit jaar heeft Marije haar beste baksel tot nu toe uit de oven gehaald: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool, Marije Bakt Brood. Toegankelijk voor iedereen; als je nog nooit een brood hebt gebakken of toch al wat ervaring hebt. Jong en oud, iedereen haalt er iets uit met alle tips die Marije je geeft. Of je in Nederland woont of aan het andere einde van de wereld, alles is online dus je kunt er altijd bij. Wij hadden de eer om zowel de Cursus Witbrood Bakken als Volkorenbrood Bakken te mogen volgen. Over mijn ervaring zal ik je zo meer vertellen. Maar ik kan alvast verklappen dat de verse broden die ik uit de oven haalde echt heerlijk waren.

Over Marije

Ik vroeg Marije waar haar liefde voor het broodbakken is begonnen. Robèrt van Beckhoven heeft haar geïnspireerd om brood te gaan bakken toen ze productieleider was van het Omroep MAX-programma BROOD. In dit programma gaat Robèrt op zoek naar de verhalen achter alle verschillende soorten brood in Europa. Toen de liefde voor het broodbakken eenmaal was aangewakkerd, wilde Marije er alles over weten. Ze heeft bij vele bakkerijen stage gelopen. Alle kennis die ze heeft opgedaan, wilde ze graag delen met andere mensen. Daarom geeft ze sinds een aantal jaren zowel Nederlandstalige als Engelstalige workshops in haar bakkerij in Andalusië.

Marije Bakt Brood

Om nog veel meer mensen aan de bak te krijgen, is ze dit jaar de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool gestart: Marije Bakt Brood. Het enthousiasme spat er vanaf! Marije heeft tijdens de lessen een hele open houding en zorgt voor een lage drempel om een vraag te stellen als iets niet helemaal lukt. Ze zoekt voor iedereen een oplossing. Ook als je bijvoorbeeld artritis hebt en niet goed kan kneden of een bepaalde allergie hebt.

Wat maakt deze broodbakschool zo waardevol?

In de online broodbakschool vindt de thuisbakker staan alle recepten, instructievideo’s en tips bij elkaar. Hierdoor word je als lezer niet overweldigd door alle informatie die je kant op komt, maar zorgt Marije voor overzicht. Bovendien komt er binnenkort een community online waar je je vragen kunt stellen en in contact kunt komen met andere thuisbakkers. Een ander uniek punt van Marije Bakt Brood is de tips die ze je biedt voor als het een keer niet helemaal goed gaat. Niet alleen de successen worden besproken in de cursussen. Wat ik erg fijn vind aan de cursussen is dat Marije alles duidelijk en volledig uitlegt. Hierdoor voelt het bijna alsof je het al eerder hebt gebakken, ook al begin je aan je eerste brood. Je weet waar je op moet letten en je krijgt voor elke situatie handvatten. Kortom: wil je een brood uit je oven halen dat ook nog eens heerlijk zal smaken, dan zit je met deze cursussen goed.

Momenteel zijn er al vier verschillende cursussen beschikbaar, namelijk de Basiscursus Witbrood Bakken, Basiscursus Volkorenbrood Bakken, Cursus Zelf Desem Maken en Cursus Desembrood Bakken. Ook zijn de verschillende cursussen in voordelige combideals aan te schaffen. Hieronder volgt een korte samenvatting van mijn ervaring met de eerste twee cursussen.

Basiscursus Witbrood Bakken

Zelf heb ik al wel ervaring met zuurdesembrood bakken, maar een gistbrood was nieuw voor mij. Dat betekende dus dat ik alle stappen en technieken nog moest leren. De perfecte situatie om deze cursus als een leek uit te proberen. Marije neemt je mee door het proces met behulp van instructievideo’s waarin ze alles stap-voor-stap uitlegt en laat zien. Wat mij meteen opviel is dat ze je heel veel handvatten geeft. Wat moet je doen als je deeg te nat is of juist te stram? Er staat een tip voor je klaar. Na het kijken van de video’s had ik bijna het gevoel alsof ik het al een keer had gedaan. Door het basisrecept ernaast te houden tijdens het bakken, ging het proces erg vlot. Marije vertelde mij dat het broodbakken eigenlijk een taal is die je moet leren spreken; je moet heel goed naar je deeg leren luisteren. Daarom raadt ze je ook altijd aan om het basisrecept eerst tien keer te volgen voordat je gaat het experimenteren met bijvoorbeeld vulling. En het is juist het begrijpen van het deeg wat zij zo goed kan overbrengen. Haar uitleg en tips zorgden ervoor dat ik zeker was van de stappen die ik moest uitvoeren en goed op het deeg kon inspelen. Hierdoor was ik, al zeg ik het zelf, met mijn eerste witbrood al erg tevreden! En ik kan je zeggen, hij smaakte heerlijk.

Marije Bakt Brood

Basiscursus Volkorenbrood Bakken

Ook de cursus om volkorenbrood te leren bakken was leerzaam om te volgen. De technieken die worden uitgelegd komen in de grote lijnen overeen met die van witbrood, maar toch heb ik weer nieuwe dingen geleerd. De cursus is erg praktisch en je kunt hem meteen toepassen. Het eerste brood was al meteen een succes door de duidelijke uitleg van Marije, meer kan je niet wensen. Ik ga zowel het volkorenbrood als het witbrood zeker vaker bakken om het goed onder de knie te krijgen. Elke keer ga je je deeg steeds beter begrijpen en kun je alle tips en tricks beter toepassen. Je krijgt de technieken steeds beter onder de knie en het wordt elke keer een nog lekkerder brood. Marije geeft je ook recepten mee voor als je wat meer wilt gaan experimenteren. Je krijgt dus genoeg lesstof mee om nog lang door te kunnen bakken.

Marije Bakt Brood

We mogen twee cursussen (naar eigen keuze) van Marije Bakt Brood cadeau doen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en laat hieronder in een reactie weten waarom jij graag brood wilt gaan bakken of welke nieuwe hobby’s jij hebt opgepakt dit jaar. Wie weet ruikt je keuken binnenkort naar een heerlijk vers brood, gebakken samen met Marije. 

Over de schrijver

54 gedachten over “Marije Bakt Brood: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool”

 1. Ik sta altijd positief in het leven en zie altijd mogelijkheden, het kan in mijn optiek dus altijd wel. Maar met broodbakken… Kan nog niet. Mijn laatste poging was erg smakeloos en droog, dus een beetje hulp zou fantastisch zijn om te zorgen dat ik dit wel kan. Vooral interesse in zuurdesem: het gebruik van natuurlijke gisten in de lucht om het te kunnen. Lijkt me fantastisch om te leren.

 2. Er is niets lekker dan heerlijk vers brood met een knapperige korst. Ik zou dit heel graag zelf leren maken. Ben de laatste maanden steeds meer gaan koken nu nog het brood bakken oppakken. De cursus volkorenbrood bakken lijkt me heel erg leuk!

 3. Wat enig om een cursus cadeau te doen!
  ik zou heel graag een cursus willen winnen aangezien ik niet zo heel tevreden ben over mijn eigen brood dat ik maak met zuurdesem; volgens mij kan het lekkerder…. Momenteel heb ik breien en haken weer opgepakt; ik heb een fleecedeken voorzien van een mooi haakrandje in een andere kleur en ik word er vrolijk van, nu. Ook heb ik een naaimachine op tafel gezet, maar ik voel me nog te onwennig om daarachter te gaan zitten om iets te fabriceren. Niettemin heb ik nu een beeld voor me dat mijn brood, gebakken volgens de gewonnen cursus, in de oven staat en ik achter de machine zit om iets moois te maken….

  1. Ik sta altijd positief in het leven en zie altijd mogelijkheden, het kan in mijn optiek dus altijd wel. Maar met broodbakken… Kan nog niet. Mijn laatste poging was erg smakeloos en droog, dus een beetje hulp zou fantastisch zijn om te zorgen dat ik dit wel kan. Vooral interesse in zuurdesem: het gebruik van natuurlijke gisten in de lucht om het te kunnen. Lijkt me fantastisch om te leren.

 4. Wat een leuke actie, sinds de eerste Corona lockdown probeer ik al zelf een goed brood te bakken tot nu toe helaas nog niet met het beste resultaat, dus ben ik op het moment overgegaan op brood maken uit pakken, maar het liefst zou ik het helemaal zelf maken!

 5. Goedemorgen allemaal,

  Wat ontzettend leuk dat jullie twee cursussen weggeven, dankjewel daarvoor! Heel graag zou ik de cursus zuurdesem brood bakken aan mijn fantastische lieve moeder willen geven. Ze zorgt er, ook al ben ik 38, nog steeds voor dat er altijd iets lekkers én gezonds te eten is en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Daarnaast brengt ze haar voorliefde voor koken en bakken nu ook over op mijn kleine kindjes, zo bijzonder is dat.

  Warme groeten,
  Sarah

 6. Ik heb al 1 cursus zelf gekocht en ik vind hem echt De MAX enorm goed uitgelegd door Marije dus zou leuk zijn mocht ik er ëéntje gratis krijgen 👍 ik heb er echt zin in om mijn eigen broodje te bakken voor mijn gezin 😜

 7. Dit zou heel vet zijn! Ik vind brood z’n ontzettende uitdaging, het komt naar mijn mening veel meer aan op gevoel en dergelijke dan bij patisserie😊 Ik zou dit heel graag wat beter leren, zodat ik straks in mijn bakkeuken ook overheerlijke broodjes kan toveren😍

 8. Voorzichtig begonnen met brood bakken. Alleen als ik het helemaal zelf probeer dan eindig ik toch nog te vaak met een consistentie van roggebrood. Ik het enorm helpen om dat ook onder controle te krijgen.

 9. Ik vind het leuk om bezig te zijn met voeding bereiden. Langzaam ga ik van de pakjes en zakjes naar “helemaal zelf gemaakt ‘.
  Het is fijn om te weten wat er in mijn voeding zit. Dan geniet ik extra
  Als ik brood bak, ben ik bezig met mijn handen en kijk ik naar het proces. Mijn hoofd is altijd erg druk maar als ik brood bak wordt het rustig. Dan ben ik helemaal in het hier en nu.

Reacties zijn gesloten.