Marin heeft een wildplukschool

Altijd al willen weten of die mooie bloemen in je tuin eetbaar zijn? Of welke planten je tijdens een wandeling kan meenemen naar huis voor je avondmaal? Marin (30) weet alles van eetbare planten en wil het je graag leren. Ze is daarom een wildplukschool gestart. “Wildplukken brengt je naar je kern.”

Marin Leus wist tien jaar geleden nog niks over de natuur en ze kwam er nauwelijks. Maar daar bracht ze verandering in. “Inmiddels ben ik gepassioneerd paardenbloemeter geworden”, lacht ze. “De natuur heeft me, met al haar toepassingen, kennis laten maken met een heel ander leven.”

Oerkennis

Na vele uren zelfstudie, een permacultuuropleiding en een tweejarige Geneeskrachtige Kruiden opleiding, probeert ze nu zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het wildplukken. “Ik ben sinds een jaar of vijf wildplukgids. Ik wil mensen motiveren om meer naar buiten te gaan en in contact te staan met de natuur. We leven in zo’n snelle maatschappij. Wildplukken brengt je weer naar je kern. Het is een soort oerkennis.”

Cursus

Na alle wildplukwandelingen wilde ze haar kennis samenbrengen in een cursus. “Ik had zelf nog geen Nederlandse online cursus ontdekt met de basis van wildplukken. Een cursus die je vertrouwen geeft om wat meer te gaan ontdekken. Met de wildplukwandelingen kan ik kleine groepjes mensen in zo’n 2,5 uur wat praktische kennis meegeven, maar je mist dan toch achtergrondinformatie”, zegt Marin.

Wildplukschool

En dus begon ze in april met de Wilde School. Een soort online en offline school om te leren over eetbare planten. “Met de Wilde School wil ik de ‘moderne’ mens op een toegankelijke, speelse manier weer iets bijbrengen over de natuur.” En daar bleek behoefte aan te zijn, want midden in de coronaperiode startte ze met haar online cursus. “In een paar maanden tijd heeft De Wilde School al meer dan 550 cursisten”, vertelt ze blij.

Er zijn nu twee online cursussen: een basis wildplukcursus van 8 weken en een jaarcursus. Je leert bijvoorbeeld plantenfamilies herkennen, koken met wildpluk, de ‘regels’ van wildplukken, de geneeskrachtige werking, de landschappen van Nederland, maar ook om zalfjes of zeep te maken met je oogst. In de toekomst hoopt ze ook offline cursussen te kunnen geven.

Wildplukschool

Gedoogd

Zelf eet Marin regelmatig uit de natuur. “Ik gebruik de oogst uit de natuur als aanvulling voor smaak en medicatie. Mijn basisvoeding is lokaal en zelf geteeld, maar niet wild.” Alle voeding uit de natuur halen is lastig. Niet alleen omdat je hele dag dan in het teken van voeding staat, maar ook omdat wildplukken officieel illegaal is. “Het wordt gedoogd om tot 250 gram te oogsten”, legt Marin uit. “Maar degenen die de boetes uitdelen, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, organiseren zelf ook wildplukwandelingen. Dus dat is vrij tegenstrijdig. Pluk wel met respect voor de plant. Dat betekent maximaal 10% plukken en de rest laten staan, zodat een plant gewoon verder kan groeien.”

Op zoek naar wildplukrecepten? Klik dan hier.

Over de schrijver

5 gedachten over “Marin heeft een wildplukschool”

  1. Ik vind het een dilemma: aan de ene kant hou ik van wildplukken, maar aan de andere kant vind ik dat we het niet moeten promoten. Want ook als je maximaal 10% van een plant plukt – en de volgende weer en de volgende weer en de volgende weer, etc – blijft er niet veel van de natuur ove4r.

  2. Ik vind het een dilemma: aan de ene kant hou ik van wildplukken, maar aan de andere kant vind ik dat we het niet moeten promoten. Want ook als je maximaal 10% van een plant plukt – en de volgende weer en de volgende weer en de volgende etc – moet de natuur erg veel inleveren.

Reacties zijn gesloten.