Marine wil brandstof uit zeewater halen

curimedia, Flickr.com
curimedia, Flickr.com

 
Het onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse marine werkt aan de ontwikkeling van een proces waarmee zeewater kan worden omgezet in brandstof voor vliegtuigen. De Amerikanen zijne r inmiddels al in geslaagd om CO2 en H2 om te zetten in koolwaterstof. Dat kan vervolgens weer gebruikt worden om vliegtuigbrandstof van te maken.

Brandstofvoorziening
Het idee van brandstof uit zeewater halen lijkt wat vergezocht. Toch heeft de Amerikaanse marine een goede reden om te kijken naar de mogelijkheden. Het zorgt voor nieuwe manieren om – het liefst in eigen land – aan grote hoeveelheden brandstof te komen. Dat is precies de reden waarom de marine bijvoorbeeld ook onderzoekt of schepen en vliegtuigen dusdanig kunnen worden omgebouwd, dat ze geschikt zijn voor het gebruik met biobrandstof die van algen gemaakt is.
Groener toekomstbeeld
Als het straks mogelijk wordt om brandstof te halen uit zeewater, dan zou de voorraad brandstof ineens onbeperkt zijn en wordt het mogelijk om centrales te bouwen in de buurt van waar de brandstof nodig is. Dat levert een aanzienlijke kostenbesparing op; vorig jaar had de Marine namelijk maar liefst 15 schepen nodig om de vliegtuigen op zee te bevoorraden. In totaal werd ruim 2000 miljoen liter brandstof verscheept. Met deze ontwikkeling hoopt de Marine de brandstofkosten te verlagen naar drie tot zes dollar per gallon (3,8 liter). Bovendien is het ook milieuvriendelijker; de brandstof zelf blijft even schadelijk, maar als minder vervoer nodig is, vermindert dat ook het energieverbruik.
Bron: Treehugger
Lees ook:
Duitsland verdient miljarden met groen, Nederland telt haar centjes
Zo vind je de beste deal voor zonnepanelen
Autobouwer Tesla levert wereldwijd gratis laadstations

1 reactie op “Marine wil brandstof uit zeewater halen”

  1. Opmerkelijk bericht. De grote vraag is waar de waterstof (H2) dan vandaan komt. Om H2 te maken is er normaal gesproken een energiebron nodig. Volgens de Treehugger comments gaat het hier om nucleaire energie.

Reacties zijn uitgeschakeld.