Marjolein haar tiny house mag blijven! (2)

Afbeelding: Marjolein In Het Klein
Afbeelding: Marjolein In Het Klein

Hoera! Marjolein Jonker haar tiny house mag bij de GAS!Fabriek in Alkmaar blijven staan. Daar zal ze de komende drie jaar samen met anderen onderzoek doen naar wat het inhoudt om op deze manier te wonen. We spraken haar over haar eerste maand in haar tiny house, haar bezigheden en toekomstplannen.

Klik hier voor het eerste deel van het interview
Je huisje is af maar je bent nog steeds hartstikke druk. Waar ben je allemaal me bezig?
Natuurlijk is nog niet alles op de rit. Vooral water is echt een dingetje als je helemaal off-grid woont. De zonnepanelen leveren met gemak genoeg stroom voor de apparatuur die ik er op heb draaien. Koken op flessengas werkt prima. Nu haal ik nog water in 20 liter jerrycans bij een vriendin in de buurt waar ik ook af en toe een wasje draai en douche, maar het is de bedoeling dat ik alles met regenwater ga doen. Dat vang ik op in een 1.000 liter container en wordt mijn huisje in gepompt. Er waren wat problemen met de geiser op gas, de waterpomp die ik had was niet sterk genoeg om de geiser te laten werken.
Ik heb gelukkig hulp van een hele handige vriend en het zal nu zeer spoedig gefixt zijn. Dan kan ik thuis douchen en hoef ik geen ketel water meer op te zetten voor de afwas! Voor de grijswater afvoer heb ik een helofytenfilter gemaakt, deze is ingegraven en lijkt net een plantenbak naast mijn huisje. De rietplanten filteren het water en dat gebruik ik dan weer om de plantjes in de tuin water te geven.
Afbeelding: Marjolein In Het Klein
Afbeelding: Marjolein In Het Klein

Sinds een week scharrelen er ook kippen rond bij jouw tiny house. Wat gaat er in de toekomst nog meer veranderen in en om jouw prachthuisje?
Oh die kippen, ik vind ze zo leuk! Ze zijn van Nicolette van de Gasfabriek, maar ik mag er ook een beetje voor zorgen en genieten. Ook van de eitjes natuurlijk! Wat mij betreft mogen er ook nog twee varkens en een melkgeit bij, maar daar is misschien niet iedereen het mee eens, haha. We hebben 6 kippen en een trotse witte haan, soms lopen ze lekker om mijn huisje te scharrelen en laatst gingen ze zelfs op mijn vlonder zonnebaden. Snap ik wel, dat is ook een heerlijk plekje.
Verder ben ik voorzichtig begonnen met wat het zaaien en planten van wat groenten en kruiden, daar wil ik nog veel meer mee gaan doen. Ook heb ik een zeis gekregen van iemand en ik heb me voorgenomen ‘meester zeiser’ te worden, haha! Ik doe het nu nog met YouTube filmpjes, maar hopelijk komt er eens iemand langs die het echt kan en me wat tips wil geven.
Op termijn komen er nog 5 Tiny Houses bij, ik blijf niet alleen. Hoewel ik daar voor een tijd geen moeite mee heb hoor. De gemeente Alkmaar is enthousiast over het projectplan dat ik samen met Stichting behoud GAS!Fabriek heb ingediend: een pilot tiny house village voor 5 jaar met 6 huisjes. Er zijn heel veel mensen geïnteresseerd in het wonen in een Tiny House in Alkmaar. We hebben een formulier voor deze mensen op de website van Tiny House Nederland staan en al ruim 200 aanmeldingen binnen.
We horen steeds vaker dat mensen de tiny houses wel gaaf vinden, maar dat het vinden van een locatie een enorme drempel is. Wat zou je tegen deze mensen willen zeggen?
Als je iets echt wilt dan ga je er voor. Er is heel veel gaande in Nederland in de Tiny House movement. Die plekken komen er echt wel maar er zal ook heel veel animo voor zijn. Dus als je serieus geïnteresseerd bent moet je er ook serieus werk van maken en niet verwachten dat het wel naar je toe komt. Check de FAQ pagina van Tiny House Nederland voor tips.
Wat vergat ik te vragen maar wil je nog wel vertellen?
Misschien is het nog leuk te vermelden dat de open dag die ik samen met de Gasfabriek en het Urban Earthship hield op 2 juli, meer dan 500 bezoekers heeft getrokken. Ik had de hele middag een rij mensen voor mijn huisje! Gelukkig had ik een beetje drukte wel voorzien en een bordje opgehangen zodat er niet meer dan 4 personen tegelijk naar binnen gingen, en iedereen zijn schoenen uitdeed. Verder blijf ik natuurlijk schrijven over mijn ervaringen op mijn blog.
Meer weten over Marjolein? Klik dan hier voor een eerder interview, en hier voor haar site en Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Marjolein in het Klein
Afbeelding: Marjolein In Het Klein
Afbeelding: Marjolein In Het Klein

Over de schrijver

4 reacties op “Marjolein haar tiny house mag blijven! (2)”

 1. Pingback: Marjolein haar tiny house mag blijven!

 2. Hoi Marjolein, fijn dat dat je ervoor gegaan bent! en dat jullie dit projekt zijn gestart en dat de gemeente Alkmaar ervoor in is.
  Hier in ‘s-Hertogenbosch is een aantal weken geleden het projekt Minitopia gestart. Er staat al 1 Mill house, op een verwilderd terrein om te bezichtigen en er gaan ook nog mensen wonen. In de loop van een jaar wordt er heel veel nieuws gestart nog hopelijk wordt het gangbaar deze manier van wonen en kan ik zelf over tien jaar ook zo gaan wonen.
  Mooi dat je het moestuinen erbij doet en de beesies. Hoop dat je kleine ” community” gaat bevallen!
  Hartegroet Annemarie Hendriksen

 3. Hey Marjolein,
  Te gek huisje heb je zeg! Jammer dat ik de open dag gemist heb.
  Aankomende week ben ik in Alkmaar. Als het gepast is zou ik wel eens willen komen kijken 🙂
  Groetjes en geniet van je huisje,
  Ties

Reacties zijn uitgeschakeld.